Reklama

Reklama

Husiti

  • angličtina The Hussites (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Co když se klíčová pasáž našich dějin odehrála úplně jinak, než se nám snaží namluvit učebnice dějepisu? Co když se Mistr Jan Hus v Kostnici ani neohřál, natož aby shořel? Co když měl Jan Žižka víc než jen jedno zdravé oko? Animovaná komedie režiséra Pavla Koutského hravě boří mýty o husitské éře, když na piedestal historie místo kazatele a vojevůdce staví dva neskutečné poplety, kteří se proti své vůli stali hrdiny své doby. Jen to nikdo neví. Mlhoš je nemajetný šlechtic a Záboj chudý odjakživa. V jedné pražské hospodě je svedla dohromady náhoda a snaha aspoň na chvíli utéct před vlastními problémy (převážně s ženskými). Jako ideální pěšáky pro svou rafinovanou šachovou partii si je vybere Čeněk z Vartemberka, nejvyšší český purkrabí, který zručně lavíruje mezi panovníky Václavem IV. a Zikmundem (ač bratři, z hloubi duše se nenávidí), aby z toho měl on sám co největší prospěch. Když najme Mlhoše a Záboje, aby zavezli kacířského kazatele Jana Husa na kostnický koncil, netuší, že tím nastartuje lavinu, která nakonec možná smete i jeho. Mlhoš a Záboj totiž nejsou schopní splnit ani ten nejmenší úkol, což kompenzují typicky českou vychytralostí a uměním ztřeštěné improvizace, které zásadní měrou ovlivní průběh a výsledek husitských válek. Hus, Žižka a vlastně i celé dějiny se mají na co těšit. (CinemArt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnešním dětem je problém přiblížit historii. Nebaví je. Je to průda a vopruz. Proč vůbec něco vědět o Ramsesovi, Jeruzalému či nějakém Husovi? Důležité je přeci vědět, kde je dobrej wifi signál, kdo má na kartě nasosaný nějaký cracklý full prima hry a apps, co kdo vycraftil v minecraftu atd... -----Všechno je na to učitelích a způsobu výkladu dějepisu. Udělat to nějak zábavně a záživně nedokáže každý. Drcení dat a událostí nazpaměť je ta nejhorší cesta. Proto vítám každou snahu připomínat naší historii dětem jakoukoliv formou. Máme svojí historii a máme nač být hrdí. Bohužel vlastenectví je u nás dnes stejně vyčpělý pojem jako Jan Hus se svojí pravdou... Hodit dějiny zábavnou formou na filmové plátno je myslím jednou z cest, jak dětem nenásilně některé události sdělit, oživit či ukázat... O to více však musí být tvůrci opatrní v tom, jakým způsobem to budou prezentovat. Nechci tvrdit, že nelze udělat kreslenou pohádku o Janu Husovi, protože by to bylo znesvěcení velké ikony naší historie... ale je třeba to udělat vyváženě. Ať je tam humor, ale ať je tam i to o co se mistr Jan snažil, co propagoval a zač zemřel. Tady mi přišlo, že nějak převažovala ta zábavnost, muzikálnost a tak mi to celé přišlo špatně pojaté. Je to velká škoda. Dávám tedy jen jeden kalich. * ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

proti alternativnímu pojetí dějin nic nemám a pokud by se to udělalo dobře,mohla by to být víc než slušná zábava.Bohužel neudělalo a i když tu a tam vykoukne solidní gag (tank s cepem,Hustown),který je skoro až Cimrmanský,zbytek je jen nic neříkající a rádobyvtipné cosi,které ve finále neocení ani děti ani dospělí...30% ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

K faktickým a nezáměrným chybám bych jen podotkl, že Malešov u Kutné Hory není žádným městem, jak se o něm ve filmu mluví. Kombinace dějin, fikce a muzikálu je poměrně smrtelná. Kdyby místo písniček obsadily vtipy, dalo se s tím něco dělat. Jenomže vtipy přítomné se nedaří a pozitivem zůstává jedině dabing Kaisera s Lábusem. Neodpustitelné je dvojobsazení postavy Jana Husa (Viktora Preise v písničkách střídá kdosi..). Právě písničky a křečovitá snaha u humor Koutského netradičnímu animovanému pokusu zlomily vaz. ()

Brtniik

všechny recenze uživatele

Odpadem nikdy nehodnotím jelikož jakou to má hodnotu, kterak se to promítne do statistiky? Čili moje nejhorší hodnocení je 1H. Tu dávám tomuto dílu. Divím se animátorům, že jdou do něčeho takového - hodně práce (snad dostali zaplaceno), ale "poselství" nula a kvůli totálnímu zkreslení historie spíš záporné hodnoty. Myslím, že by bylo vhodné tvůrcům nařezat na holou a film zakázat. Není to komedie, ale parodie čili urážka národních dějin. Kdybychom uctívali islám (ne že bych za to plédoval), aktivisté by se náležitě postarali. Takto možná dostanou Lva za neotřelý pohled na dějiny národa. Nejsem znalec, ale mám pocit, že vizuál byl stejný jako u Dějin národa českého (či jak se to jmenovalo) a to bylo vtipné, báječné a nenásilně poučné. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co takováhle ptákovina dělá na ČT Art? Umění to není, leda že by ČT podporovala pohled na nestatečné Čechy. A vlastně ani zábava ne, protože teď budu muset synkovi vysvětlovat, že Leonardo Da Vinci skutečně husitům nepomáhal, že v bitvě u Malešova skutečně neměli magnety nebo že Houston skutečně nemá s Husem nic společného a že skutečně Hus na Měsíci nepřistál. Chápu snahu o odlehčení, jiné pojetí dějin, ale tady to nemá žádné hlubší opodstatnění a vede jen k závěru, že Češi nejsou stateční, ale vychcaní jak mraky, a že jim často pomohla náhoda, k ničemu dalšímu se vyzněním snímek nedopracoval. A to nezmiňuji úděsný a plochý dabing bez emocí, případně písničky, jež jsou tak mizerné a tak mizerně zazpívané, že mám sto chutí stisknout červené tlačítko. Mimochodem, Hus ani Žižka se nikdy nemohli setkat s Da Vincim, ani s Kryštofem Kolumbem. Jestli chcete vědět, jak vypadá historická kreslená parodie, koukněte se na Asterixe, ale i tam tvůrci ctí historická pravidla. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Na filmu pracovalo asi 25 lidí, z toho 9 animátorů, mezi nimi také Pavel Koutský. Hlavních animátorů pak bylo celkem 5. [Zdroj: czechanimation.cz] (hippyman)
  • Kdyby se papíry s nákresy poskládali na sebe, vznikla by vám hromada vysoká několik metrů. (tyna97)
  • Produkce filmu trvala téměř 4 roky. (tyna97)

Reklama

Reklama