Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor

Recenze (183)

plakát

Kráska a zvíře (2017) 

Vzhledem k tomu, že původní verze je z roku 1991, kdy jsem měl asi tak 1 rok, je pro mě tento comeback zajímavý... Na původní 2D animaci sice nedávám dopustit, ale od tvůrců je skvělé, že se tvůrci snaží klasický příběh přiblížit i dnešnímu publiku. Pro mě je obzvlášť milé, že obě verze drží pohromadě hudební skladatel Alan Menken (do Evropy se mu bohužel moc nechce asi :D ), písničkový génius a na jeho práci je vidět jak nostalgie, tak "zkušenosti," které během těch 25 let stačil probrat. Většina písniček z původní verze byla vhodně zaranžována a objevily se i nové (například právě Evermore viz níže), stejný zůstal i textař a stejně jako v předchozí verzi nazpívala jednu novou píseň do soundtracku Celine Dion... Příběh je kopií, jednotlivosti originální a nápaditost tvůrců v tomto ohledu oceňuji... Emocionálně rovněž funkční. Herecké obsazení se také povedlo a je velmi důstojné :-) No varuji, je to pohádka, zpívá se v ní a příběh je prostý :D Kdo takové filmy nemusí, asi by ně neměl chodit... Já jakožto člověk, který v sobě dětskou duši v jistých směrech neopouští, samozřejmě doporučuji :-)

plakát

Contratiempo (2016) 

Nečíst anotace, nekoukat na trailery. Bez spoilerů. Španělé ve formě. :-) Už dlouho jsem neviděl snímek, který si po celou dobu udržuje napětí a do poslední chvíle si nejste ničím jisti. Chválím scénář, který si udržuje přes všechna překvapení v průběhu filmu logickou linii, založenou primárně na psychologických profilech hlavních postav a na perspektivě pohledu. Zároveň samotné poukazuje na zlo v podobě lhostejného přístupu k lidskému životu a na to, jak těžké je dosáhnout spravedlnosti. Pointa na mě fungovala, nedošlo mi to, a tak jsem končil s pusou dokořán :D Výborná hudba Fernanda Velázqueze, ve kterém vidím konečně goldsmithovskou konkurenci v hudbě ke thrillerům. Zejména závěrečná gradace v jednom stejném rytmu je jedna báseň :-) Doporučuji, film si s vámi pěkně hraje... :D (Podobné: Los ojos de Julia, La Cara Oculta)

plakát

Spider-Man: Homecoming (2017) 

Krásný den, klasicky pak můžete očekávat pár recenzí na horory a jiné filmy zhlédnuté na FF, rovnou ale přidávám doporučení na aktualitu, která pobavila celé vyprodané kino v 10 dopoledne... (Ano, to se jinde než na FF asi taky nepovede :D A opět chválím ochotu pořadatelů maximálně vyjít vstříc všem :-) ) Na filmu především oceňuji nápaditost, pár překvapení, humor a to, že si dokáže dělat srandu sám ze sebe od počátku až do (úplného) konce. Už dlouho jsem se tak nepobavil, ze Spidermanů určitě nejzábavnější. Dobrý casting, sympatická ústřední dvojice Spiderman - "záporák," standardně slušná hudba Michaela Giacchina. Těžká pohodička, doporučuji :-)

plakát

I dva jsou rodina (2016) 

Krásný lidský příběh o smyslu života jako takového, ve kterém chválím zejména sympatický námět, scénář, který dokáže vyvolat jak smích (některé repliky opravdu stojí za to), tak slzy a výborný herecký výkon hlavního představitele. Vzhledem k tomu, že nechci spoilerovat, nechci se vyjadřovat k ději jako takovému a spokojím se s konstatováním, že se jedná o citlivě natočený příběh o člověku, který se ve správném okamžiku zachoval správně a tím dospěl, po kterém s kina budete odcházet spokojeni :-) Doporučuji a děkuji za čsfd projekci :-)

plakát

Rozpolcený (2016) 

Bez spoilerů. Tak abychom trochu změnili žánr, další návštěvou kina v tomto roce byl tento horor, osobně bych film pasoval spíše do žánru psychothriller, ale na tom moc nesejde. Opět jsem odcházel spokojen, protože se jedná o našlapanou, napínavou a námětem zajímavou jízdu, kde jsem nenašel moc hluchých míst. Být zavřený se člověkem, který má 23 osobností a nikdy není jasné, jak která bude jednat, už minimálně pro mě budí strach samo o sobě. Hlavní představitel ale hraje perfektně, skutečně se snažil do svých rolí maximálně vžít a pečlivě od sebe jednotlivé osobnosti odděluje, stejně tak hlavní představitelka hraje velmi uvěřitelně roli chytré dívky, která prozřetelně pracuje s psychologií, neboť už si sama něčím v minulosti prošla. (Vedlejší flashbacková zápletka je dost odporná). Chválím závěr, přijde mi nestandardní a chválím hudbu, občas spíše změť zvuků...:-) Doporučuji.

plakát

La La Land (2016) 

Jako vždy se pokusím bez spoileru. Rok začíná i z filmového hlediska velmi pěkné... :-) První film a už uvažuji o tom, že půjdu do kina dvakrát... (hudební rozbor). Už překvapivé antre v dopravní kongesci naznačuje zajímavý směr, kterým se bude snímek ubírat... A to směrem, který je mi vlastní, dokonalé spojení obrazu s hudbou. Už za hudbu a myšlenky s ni spojené...(modernizace, rozpor, zda je důležitější co muzikant rád hraje a co drtivá většina chce slyšet atp.) bych dal 5 hvězd, protože mám i vlastní zkušenosti, ale zde toho najdeme víc. Z počátku se film jevil jako pohádka, navíc velmi vtipná, postupnými kroky se ale do fáze reality, čímž u mě stoupá. Film je v podstatě o složitosti naplňování životních snů, pokud jsou sny náročnější, k jejich splnění vede i trpká cesta a na ní i řada obětí... Konec chválím, emocionální :-) Stejně tak písnička na posledním konkurzu... Chválím i stylové zasazeni co se týče kostýmu, v neposlední řadě musím pochválit sympaticky a uveritelne hrající ústřední dvojici...Doporučuji a děkuji za csfd projekci... :-)

plakát

Příchozí (2016) 

Tak naštěstí jsem si jako vždycky před zhlédnutím snímku nepřečetl k filmu nic, takže byl pro mě celkový koncept překvapivý a vyzněl dost emocinálně. Sledujeme v podstatě dvě hlavní linky příběhu, a to linku sci-fi a linku osobní, kdy dochází k zajímavému propojování podpořené výborným střihem. Nechci v tomto případě moc spoilerovat, tak jen doporučím tento do detailu vytříbený snímek zhlédnout v kině :-)

plakát

Marťan (2015) 

Ano, rest v podobě tohoto filmu byl také napraven až v Chotěboři. Skvělý snímek, který rozhodně doporučuji. Při sledování podobných snímků si člověk začne vážit jednak planety Země jako takové, protože si více uvědomí hodnoty přírody a zdrojů, které jsou zde brány jako samozřejmé a dále si začne vážit společnosti, lidí, pocitu, že zde není na všechno sám... Jinak tento astronaut je velký pohodičkář, optimista, má vůli přežít a ještě k tomu je velmi inteligetní, systémové a chytré naplánování svého přežití rozhodně zaujalo, ale těžko říci, kolik z nás by ho bylo skutečně schopno. A kolik z nás by bylo schopno celou situaci tak nádherně odlehčit. Tento film je o odhodlání, strategii a naději... :-) Dále oceňuji perfektní soundtrack H.-G. Williamse, jeho "Crossing Mars" zaujal již ve filmu a nyní si musím pouštět pořád dokola, pocitovka... :-)

plakát

Zootropolis: Město zvířat (2016) 

Velmi pěkný a svižný Disney animáček, na kterém bych kromě animace samotné vyzdvihnul hned několik věcí. Především velmi nápaditý scénář plný vtipu, který není jen prvoplánový. Jednotlivá zvířátka zde mají poměrně podrobně vykreslené "lidské" charaktery všeho druhu, což vytvořenému světu dodává hlubší rámec. Navíc se zde objevují narážky na reálné prvky moderního světa. Detektivní zápletka je rovněž vydařená, sice jsem hlavního záporáka odhadl patrně dříve než tvůrci zamýšleli, na výsledném pocitu z filmu se tím nic nezměnilo... Obzvláště vydařená je scéna ověřování SPZ na dopravním inspektorátu, nádherně nadsazeno. A že mám rád všechny filmy, které zdůrazňují význam lidskosti, už asi víte :-) Jasných 5 .

plakát

Malý princ (2015) 

Problémem není dospívání, ale zapomínání, tak na to mysleme. :-) Za mě krásný počin, z hlediska scénáře, animace (a zde si tvůrce pohráli i v rozdělení jednotlivých scén), principů, i emocionálního vyznění. Jisté odchýlení od předlohy tu je, protože je zde snaha tvůrců příběh více zasadit do dnešní uspěchané doby plné rádoby užitečných činností a plánů, ale myslím, že to na kvalitě snímku vůbec neubralo, naopak nosná myšlenka podle mě snad ani nemohla být předána lépe, film vám může v jistých směrech hodně pomoci :-) Hudební soundtrack, který ani nemá žádné výrazné Main theme, ale výborně doplňuje obraz a příběh, zařazuji mezi své nejoblíbenější soundtracky vůbec, zejména nadějeplný "Escape," nebo krásnosmutné "Growing up..." Rozhodně doporučuji, jasných 5 :-)