Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (309)

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Don't Look Up je film na který jsem se těšil hodně dlouho. Skvělé herecké obsazení a Adam Mckay, jehož Sázku na nejisto sjíždím pravidelně a nedám na ni dopustit. To vše slibovalo skvělou zábavu. A mně se to do puntíku vyplnilo. Už dlouho jsem se u filmu nebavil jako u tohoto snímku. Don't Look Up rozhodně nebude film pro všechny. Až příliš blízko se pohybuje na hraně směšnosti a sebeparodie. Naštěstí snímek přesně ví co chce říct a to se mu daří naprosto skvěle. Je to dokonalá satira na kterou jen tak nezapomenu. Daří se jí neustále tnout do ožehavých témat (Fake news, sociální sítě, populismus...) a to velmi trefně a mrazivě. Na první pohled je to neskutečně vtipný film, ale zároveň smutně vypovídající o tom, kam a hlavně jak my jako lidstvo kráčíme. Nevím koho z herců vychválit dříve. Všichni zde hrají skvěle ale co je nejdůležitější, tak vždy ve prospěch snímku. Skvělý je ale především trochu neobvyklý střih, který sem však padne jako ulitý. Don't Look Up bych přirovnal ke Kubrickově Dr. Divnoláska, která ve mě zachovala podobné pocity. Jen Don't Look Up je (alespoň pro nás) mnohem aktuálnější. 9/10.

plakát

Zátopek (2021) 

Nejnovější film Davida Ondříčka Zátopek se hodně povedl. Mé očekávání nebyly nejmenší, ale i ty se podařily naplnit. Je to film, který prostě chcete (a musíte) vidět v kinech. Zátopek je totiž skvěle natočený životopisný film o nejlepším atletovi 20. století. Natočený způsobem, jakým se u nás pohříchu pramálo natáčí. Veškeré vysoké ambice jsou na snímku znát. Všechny závody vypadají jako kdybychom koukali na zrestaurované a obarvené záznamy těch běhů. Párkrát jsem u nich měl i husí kůži (obzvláště u závodů z Helsinek). Prostě nemají chybu. Ono celkově se danou dobu podařilo vystihnout skvěle. Václav Neužil hraje skvěle a jeho moravština překvapivě není k smíchu. Ale nejvíce mě překvapila Martha Issová, která mě nikdy moc neuchvátila, ale roli Dany Zátopkové zvládla bravurně. Jejich společné scénu nejsou trapné a naopak výborně fungují. Jsem rád, že se takovýto film, který mi je dost blízký (rád běhám), natočil. Snad dokáže vylepšit trochu povědomý o Emilovi, který byl jednoznačně jedním z nejlepších atletů všech dob a na jeho galapředstavení v Helsinkách, které se fyzicky zopakovat nejspíše už nedají, se nezapomene (I přes jeho "stranické" prohřešky). 90%.

plakát

Nanking! Nanking! (2009) 

Velmi drsné černobílé drama o zvěrstvech v Nankingu. Film nemá hlavního hrdinu, a tak sleduje během sedmi týdnů počínání několika obyvatel Nankingu a zároveň i japonského vojáka a samozřejmě Johna Rabeho. Tyhle dva filmy dokážou věrně a přesně dokreslit danou situaci v Nankingu. Film tak není pouze jednostranou záležitostí, což by nejeden od čínských tvůrců čekal. Je až s podivem jak moc se film dokáže vyhýbat patosu (i když ne vždy samozřejmě). Snímek je velmi naturalisticky a sugestivně natočen. Nabízí se srovnání s neméně silnými filmy o 2. Světové válce jako Jdi a Dívej se, Saulův syn či Oskar Schindler. A ani v této konkurenci se Nanking! nanking! neztratí. 9/10.

plakát

Nemilovaní (2017) 

Nelyubov je ruským snímkem, který jsem měl v seznamu již delší dobu. Ale až teď se mi to konečně podařilo zhlédnout. A to čekání se rozhodně vyplatilo. Veškerá varování o kterých se lze zde dočíst varující před pomalým tempem jsou zbytečná. Film zaujme již od začátku a vyplivne vás až na konci. A přes to budete mít snímek v hlavě ještě dlouho. Dokonalá kritika dnešní konzumní společnosti (a nejen té ruské), která je značně depresivní a přesto přesná. Precizní režie, přesní herci a nádherné obrazy. Prostě dokonalá sonda do dysfunkční rodiny, kde má každý na prvním místě především své „ego“. Jistě tento snímek nebude úplně pro každého, ale rozhodně má co říci a je to nádherně natočeno. 9/10.

plakát

Ten, kdo stojí v koutě (2012) 

Ten, kdo stojí v koutě naštěstí není průměrnou teen komedií či dramatem ke které má svým námětem dost blízko. Od ostatních obyčejných komedií ze středních ho dělí skvělý, vtipný a i chvílemi překvapující scénář, který dokázal skvěle a uvěřitelně vystihnout léta na střední. A podařilo se mu do toho zapojit i více témat. První sexuální, alkoholické a drogové zkušenosti. Film je o nevýrazném klukovi, který zrovna přišel na střední a očividně již toho má za sebou i v tak mladém věku až přespříliš. Rád by se začlenil a to se mu povede až díky nevlastním sourozencům Ezra Miller/Emma Watson. Díky nim se mu konečně daří zaplouvat do světa, který dosud raději pouze pozoroval. Film má velkou oporu ve skvělých hercích (Paul Rudd), ve scénáři a skvělým písničkovým soundtracku, kdy zejména "Heroes" scéna je prostě skvělá a nezapomenutelná. S tímto filmem mám tedy pouze jediný problém: Jak se mi jen takový film mohl takovou dobu vyhýbat? 9/10.

plakát

Nepřátelé (2017) 

Hostiles je nebývale intenzivní, nikam nespěchající, silný western, který na sklonku 19. století popisuje vztahy mezi Americkými občany a indiány. Indiáni jsou na pokraji vyhubení. Po nedorozumění u Wounded Knee jich je již minimum. Přesto se objevují ojedinělé skupinky, které se prohání po svém bývalém území a vraždí co jim síly stačí. Christian Bale je účastník vyvraždění u Wounded Knee, který nenávidí indiány. Svého bývalého nepřítele Wese Studiho (poslední mohykán) má na sklonku jeho života dopravit do rezervace na dožití. Na dlouhé a nepříjemné cestě plné překážek a nepřátel se jim podaří se usmířit . je to nebývale intenzivní drama a roadmovie odehrávající se v 19. století s pár skvělýma přestřelkama. Příběhu vévodí skvěle vykreslené a zahrané postavy v čele s hereckým chameleonem Christian Balem (ne, Woody Allen to není), jenž si film spolu s Rosamund Pike ukořistil sám pro sebe. Příběh filmu je především o usmíření se a vytahování kostlivců z americké historie. Opravdu silný westernový zážitek, který stojí za vidění. A po delší době zase plný počet za mne. 9/10.

plakát

Americký gangster (2007) 

V první dekádě tohoto tisíciletí byl Ridley Scott k nezadržení a povětšinou mu u toho zdatně sekundoval Russell Crowe. A v Americkém Gangsterovi tomu není jinak. Tentokráte zde hraje Policajta z protidrogového oddělení, který je mimo jiné známej tím, že odevzdal milion dolarů přestože si je mohl v klídku nechat. Manželka se s ním rozvádí, dítě už uvidí sporadicky ale přesto stejně jako Gene Hackman z Francouzské spojky má rád ženy. A to hodně žen. Ale je čestným a snaží se vyčistit ulice. Naproti tomu Denzel Washington tu hraje - Franka Lucase, všímavého padawana místního “krále černých”, jehož mistr bohužel hned v úvodu zemře. Jeho vliv však rychle zmizí a s Denzelem si všichni dělají co chtějí. Proto Denzel vezme věci do svých rukou a stane se k překvapení všech místních mafiánů místním drogovým králem. No a nelítostný souboj těch dvou může začít. Ač to zní dost neuvěřitelně je film podle skutečných událostí. Frank Lucas je legenda, která prý jeden čas vydělávala milion dollarů denně. A musím se přiznat je to skvostný životopisný film z prostředí, které mám rád. Je to něco mezi Nelítostným soubojem, Kmotrem a právě Francouzskou spojkou. Je to skvěle natočené, s výborným hereckým obsazením a o přes svoji délku to uteče stejně rychle jak Forrest Gump. Nelze než doporučit. 9/10

plakát

Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019) 

Pro mne velké překvapení, který mne od začátku do konce upoutal ke křeslu a vypustil až na konci. Už od začátku bravurně pokračuje tam, kde Osvícení skončilo a skvěle rozvíjí postavy i příběh a přitom několikrát skvěle odkazuje na první díl. Samozřejmě že Kubrickovo Osvícení je naprosto jinde a překonat ho dle mého nelze, ale Mike Flanagan uspěl na výbornou. Absolutně nijak nevykrádá, ale jde si svojí cestou, aniž by hanil první díl, ba naopak. Velké plus je pomalé tempo, kde má vše svůj čas a přesto film utekl jako voda. Nesnaží se strašit lacinými lekačkami, avšak pouze jen atmosférou, která Osvícení ostudu zdaleka nedělá. Velká opora také ve skvělých hercích. Ano Mcgregor skvělý, ale hlavním tahounem za mě opět charismatická Rebecca Ferguson, což byl záporák přesně takový jaký má být. Od úvodu po skvostný konec v Overlooku plný skvělých odkazů, kdy vidění prvního filmu k tomu si film užít nejvíce rozhodně nezbytný, avšak i tak lze tento film brát jako sám o sobě stojící a to je úspěch, kterému jsem nevěřil. Všem fanouškům Osvícení (což by dle mého měli být všichni, kteří Osvícení viděli, neboť je to pro mne nejlepší horor všech dob) nemohu jinak než doporučit, avšak i neznalý prvního dílu si film může užít, avšak naštěstí to neni typický horor dnešního typu. Bohudík....85%.

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Chvílemi to bralo dech, chvílemi to dojímalo a chvílemi to bavilo jako málo co, ovšem to taky chvílemi nudilo. Ano délka nebude vyhovovat všem, přesto podobně jako třeba v Návratu krále (čímž to samozřejmě nechci nijak porovnávat, to nejde) je nezbytná, byť značně sentimentální. Zápletka vcelku překombinovaná, ale přesto to jako celek je velmi dobré. Postavy si za ta léta vydobyli jakýsi vztah a díky tomu to ty správné emoce vzbuzuje. Pro pravé fanoušky si troufám říct, že to bylo blaho sledovat. Neustálé narážky na to co se událo v předešlých filmech, jisté dovysvětlivky a samozřejmě jakési ukončení působení některých postav. Prostě nádherně vystavěné Universum a jeho výborné ,,zakončení”. Ovšem nemohu tento Epos plnohodnotně ohodnotit, neboť to mé nároky úplně nesplnilo a pro mne lepším dílem zatím zůstane Infinity war. Ale třeba to bude na podruhé, díky mé lehké slabosti pro sentiment, bude lepší, ale zatím jen takto PS. po třetím shlédnutí v kině (z toho jednou v Imaxu), musím hodnocení zvednout. Každém shlédnutím se totiž ukazuje, jak je super, když se nic neuspěchá a zakončí tak, jak si zasluhuje (Hra o trůny by se mohlo v tomto učit). Závěrečná bitva se povedla (zejména v Imaxu, kde obraz neskutečně vynikne je slast) a vlastně celé to bylo super a hlavně zážitek a to i po několikanásobném shlédnutí....90%.

plakát

Schindlerův seznam (1993) 

Fillm, který by měl vidět každý. Film, který jsem měl zafixován jen na jedno shlédnutí, ovšem díky obnovené premiéře mi dokonale přesvědčil o opaku. Ve Spielbergrově tvorbě velmi atypický film. Žádné přikreslení, jen velmi naturalistický pohled na Holocaust, který je sice psychicky velmi náročný, přesto ani díky své délce vůbec nenudí. Obsahuje mnoho nádherně natočených scén (obzvlášť začátek či scéna s děvčátkem v červeném). I po shlédnutí v člověku film zůstává a lehce neodejde. Atmosféře velmi napomáhá, že je to černobílé a hlavně opět výborný Williams. Herecky přímo neskutečné, obzvlášť Fiennes byl přímo démonický, ale i Neeson byl skvělý. Musím se přiznat, že na konci nejedna slza ukápla (což je ojedinělý úkaz). Zřejmě nejlepší Spielbergrův film, tudíž jeden z nejlepších filmů všech dob a film, který by měl být promítán ve školách, aby se nezapomnělo čeho všeho jsou lidi schopni... 100%.