Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (23)

plakát

Oppenheimer (2023) 

Nejslabší Nolanův film. Odcházíte z kina a cítíte se podvedeni, protože jste dostali formálně efektní kus, který byl vlastně o ničem. Nenudíte se, ale ve výsledku jsou to zbytečně strávené tři hodiny. Navíc některé složky (např. hudba) výrazně zaostávají za standardem, na jaký jsme u Nolana zvyklí.

plakát

Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021) 

Studiovou verzi jsem neviděl. Věřím, že tato je asi lepší. Ale pořád je to blbost pro teenagery. Kvalit 300 nabo Watchmen to nedosahuje ani náhodou.

plakát

Stockholmský syndrom (2020) (TV film) 

Svátek neumí režírovat herce. I ti dobří jsou v jeho filmech nevěrohodní. Scenář chabý, režie průměrná.

plakát

Vládci chaosu (2018) 

Tím příběhem jsem byl fascinován od chvíle, kdy jsem si o něm přečetl ve Sparku. To bylo zhruba před šesti lety. Norský black metal byl pro mě od té doby obestřen aureolou zla, která mě z nějakého temného důvodu přitahovala. Postupně jsem zhlédl několik dokumentů, přečetl knihu Lords of chaos a teď zašel i na tento film (natočený podle zmíněné knihy). A právě jemu vděčím za to, že tu temnou mlhu rozfoukal a celý příběh demytizoval. Partu kolem kapely Mayhem přestal ukazovat jako démony zla a vyobrazil je jako kluky, kterým jde ve výsledku o totéž, jako všem lidem v jejich věku - o pozornost. Jen tihle se brali až moc vážně, což často vedlo ke komickým situacím. Extrémy, ke kterým se později dobrali, nevyplývaly ani tak z jejich přesvědčení (ať už bylo jakékoliv), ale z jejich vzájemné rivality. Film přesně dávkuje komické, dramatické i tragické události, které se často překrývají. Výsledek je zábavný i pro člověka s celou historií dobře obeznámeného.

plakát

Teror (2018) (seriál) 

Baví mě to, ale myslím, že ta příšera je tam tak trochu navíc. Příběh té výpravy je sám o sobě tak zajímavý, že bych tam ty hororové prvky vůbec nepotřeboval.

plakát

Dunkerk (2017) 

Ještě nikdy jsem neviděl film, který by dokázal udržet maximální napětí po celou svou stopáž. Dunkerk je jako kontiunuální napínání struny. Říkáte si, že teď už to praskne a povolí, ale ono ne. Pokud vás baví prvních 20 minut Zachraňte vojína Ryana, tady jich dostanete 107.

plakát

Křižáček (2017) 

Chápu, proč se Křižáček většině lidí nelíbí i proč získal hlavní cenu v KV. Důvody jsou stejné.

plakát

Proč? 13x proto (2017) (seriál) 

Seriál pro věkovou skupinu 12 - 16 let.

plakát

Bohéma (2017) (seriál) 

Celou dobu přemýšlím, co se mělo udělat jinak, aby to nebylo tak ploché, šablonovité a upachtěné. Snad jen u nás se může stát, že vezmeme jedno z nejzajímavějších období našich novodobých dějin a uděláme seriál, který se hlavních morálních dilemat jen lehce dotkne a za hlavní linii si vezme milostná dobrodružství smyšlené herečky. Mnohem lepší by bylo držet formát Českého století, tedy několika nenavazujících epizod věnujících se vždy jedné postavě (Havlovi, Štěpánkovi, Burianovi, Binovcovi, Vávrovi, Mandlové atd.) a ukázat jejich hrdinství či selhávání. Sedláček sice dobře obsadil hlavní postavy (strašně bych si přál vidět celovečerní film o Burianovi s Javorským v titulní roli), ale selhal jako režisér. Brdečková zase ukázala, že dokáže napsat seriál, ale bohužel jen průměrný. Místo originálních nápadů používá rámec a vypravěče, místo kladení otázek vše vysvětluje. Měla-li to být odpověď na Renčovu Lídu Baarovou, je třeba s politováním říci, že Bohéma se může zařadit po její bok a upadnout do zapomnění.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Až na Impérium vrací úder mají všechny díly Hvězdných válek téměř stejnou zápletku, takže stěžovat si, že děj je neoriginální, mi přijde trochu nemístné. Já se při sledování nové epizody cítil jako doma a moc jsem si to užíval. Srovnání se Star Trekem také pokulhává, protože původní filmy s obtloustlým Kirkem jsou, co do kvality, několik světelných let vzdáleny vesmíru Hvězdných válek. Takže bylo potřeba mnohem více invence, aby se na to ve 21. století vůbec dalo koukat. Nicméně J.J. Abrams odvedl v obou případech skvělou práci. A navíc si myslím, že v případě Hvězdných válek to hlavní teprve přijde.