Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 3
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (440)

Hild 

všechny recenze uživatele

Netflix se dotkl žánru, který je spíše výsadou takové CW a opět natočil seriál, se kterým se nese pověst, že tohle musíte vidět. A s tímto nelze nesouhlasit. 13 Reasons Why je ten typ seriálu, o kterém by se daly vést dlouhé diskuze a pořád ho rozebírat. Naprosto rozumím těm rozdílným názorům na tento seriál. Kolik dokážete napsat o seriálu pozitiv, tak přesně tolik dokážete napsat negativ. Zcela tak záleží, zda se vás seriál dokáže dotknout po emocionální rovině. Pokud už má divák teenagerovská léta dávno za sebou a bude seriál sledovat s již nějakým životním nadhledem, tak zhruba do poloviny nebude chápat důvody, které dovedly Hannu až k sebevraždě, protože přece tohle zažívá každá holka na střední škole. Jenže seriál dokáže v určitých místech zasáhnout přesně to pravé místo, které bolí, a bolí hodně. Čím více se seriál blíží závěru, tím více samozřejmě graduje. Někdo řekne, že ta gradace byla nucená, jiný, že měl depresi ještě týden. Pro mě osobně byl nejbolestivější důvod 11, kdy jsem se skutečně cítila roztrhaná na kusy a u posledních dvou epizod už jsem musela mít otevřenou láhev vína. Pátou hvězdu dávám právě za to, že nemůžu přímo napsat, zda se jedná o výborný seriál, tohle zkrátka buď procítíte, nebo ne. Já, když si pustila druhý den po zhlédnutí soundtrack (mimochodem výborný), měla slzy v očích. ()

rikitiki odpad!

všechny recenze uživatele

"Hele, Pekařová, ty seš taky ledovec. A moc mě neštvi, mužskej si vždycky ví rady!" A to, i když je to ženská, jak by se mnou asi souhlasil Mach, Hanko. ___ Lidi se k sobě občas chovaj hnusně, ale tvoje reakce na to? Podříznout si žíly a vykrvácet ve vaně kvůli pár nepříjemným poznámkám? A nahrát to na kazety a kreslit k tomu mapičky, což je asi tak pravděpodobné, jakože neandrtálci přistáli na Marsu? Být děsně cool retro a hipster, nenávidět tenhle svět, odmítat všechna ta záchranná lana, která ti hází a vydávat to za normu? Co vlastně chceš, Hanko? Aby se všichni nešťastní puberťáci zabili, když se jim něco malicherného stane? Proto tomu dávám odpad. Nejenom, že je to zoufalá nuda plná přiblblých dialogů, kde hlavní hrdina hraje maximálně tím, že pootevře pusu - a ostatní zoufalí /ne/herci jsou na tom podobně - ale hlavně protože mi to připadá nebezpečně návodné. Tvé důvody k sebevraždě jsou, až na jeden případ - ale i tam by se dalo diskutovat o tvém řešení - nicotné. Vážně je tohle poselství, které chce seriál vyslat dospívajícím? Že je děsně sexy zabít se? Běžte s tím do háje! __ Pronudila jsem se všemi 13 díly, protože jsem doufala v zvrat, který tady někteří komentující popisují. Marná snaha. Už nejsem puberťák, ale byla jsem. Ty dialogy jsou naprosto zcestný! "Myslíš, že jsem dobrý člověk?" Který teenager kdy použil taková slova? ____ Ježiš, ten seriál mě tak štval. Všichni tam byli dotěrní až vlezlí. Když se člověk jen na chvíli zastavil na školní chodbě, tak ho hned chytli a dotíravě se ptali: "Jsi ok? O čem jste se bavili?" Bylo to jako by se Stepfordské paničky protkaly s eticky méně oceňovanými postavami z Nebezpečných známostí. ___ Když to shrnu: je to nudná kravina. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nápad výborný, zpracování dobré. Nemůžu si pomoct, ale těch důvodů mělo být tak o šest méně a nebo měli tvůrci jednotlivé epizody alespoň o dvacet minut zkrátit. Vyhnuli by se pak hluchým místům, některým iracionálně vykonstruovaným linkám a hlavní hrdinka nemusela občas působit jako zbytečně hysterická kráva. Ale vzdor všem těm nedostatkům mě to bavilo, protože jestli něco vyšlo, tak je to casting. A upřímně řečeno nevzpomenu si na seriál, který by byl do puntíku takhle bezchybně obsazen. Zejména neznámá Katherine Langford mě bavila, ale absolutorium zaslouží i vlastně již osvědčený Minnette a další. 70% a docela by mě zajímalo, co chtějí autoři narvat do druhé řady. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Bolavá středoškolská romance, tempovaná přesným soundtrackem, dokonale mapující pouť k sebevraždě cestami, které mnohdy zlehčujeme, anebo (ne)záměrně přehlížíme, o to víc pak zamrzí, že snaha o téměř až mysteriózní atmosféru se tříští o fakt, že důvod, proč si Clay neposlechne všech 13 nahrávek hned a naprosto nesmyslně to odkládá, prostě není racionálně jakkoliv obhajitelný, čímž ani závěr, který chce nechat vyniknout linku všeobjímajícího pokrytectví, tomu nemůže plně dostát; à propos Dylan Minnette je herecký autista, seriálovými tvůrci naprosto nesmyslně protěžovaný, oproti tomu Katherine Langford bude jednou velká hvězda. 4 a ½. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejrealistějších seriálů své doby, které znám. Všichni lidé mají své problémy a svá tajemství. Každý má někdy chuť to zabalit a vzdát to. Velká spousta lidí kolem nás má nějaké psychické potíže, a ani bychom to do nich neřekli. Doslova můžu říct, že pokud jsme nezažili to, co druhý člověk, tak nemůžeme soudit. Každý má své důvody proč co a jak udělal a jak kterou věc vnímal. Většina z nás má střední školu trochu odlišnou, než jak ji známe z filmů a seriálů v americkém podání. Ale zpráva, kterou toto dílo seslalo byla jednoznačná. Někdy se ovšem až moc zacházelo do hloubky a jindy zase byly upozaděny postavy, které bych si třeba přála vidět víc. Herecké obsazení bylo geniální. Dokonce mi přirostl k srdci i ten Bryce Walker. Tento seriál určitě stojí za pozornost. ()

Galerie (458)

Zajímavosti (48)

  • Ke konci epizody můžeme u Claye (Dylan Minnette) na poličce vidět knihu s názvem „Broken Symmetry“. Toto označení je termín, popisující fenomén, jaké činnosti vedou k rozhodnutí spáchat sebevraždu. To také označuje příběh Hannah (Katherine Langford), a co ji vedlo k tomu, vzít si život. (Kacitr)
  • Scény, které sledujeme před sebevraždou Hannah (Katherine Langford), mají teplou barvu. Nicméně poté, co Clay (Dylan Minnette) poslouchá kazety a vzpomíná, jsou v chladnějším tónu. (Kacitr)

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama