Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (454)

plakát

Disney galerie / Star Wars: Mandalorian (2020) (seriál) 

Na podobných formátech jsou nejvíce úsměvné ty sekvence, kde se umělci plácají navzájem po zádech, ale to k podobnému typu obsahu asi patří - bylo by zvláštní, kdyby to mělo být naopak. To je z mé strany asi jediná námitka neboť proti tomu stojí míra schopnosti tvůrců bombastickým způsobem nahlížet za oponu zvolené technologie, dramaturgických či čistě geekovských rozhodnutí. Hlavním hrdinou je Jon Favreau - jeho úvahy jsou natolik poutavé, že hravě konkurují samotnému Mandalorianovi. Kontext totiž každé epizodě, detailu dodá úplně novou dynamiku.

plakát

Dunkerk (2017) 

Ambientní zážitek.

plakát

Jessica Jones (2015) (seriál) 

Kdo by věřil psychopatovi, že ho ovládá jiný? Jessica Jones je famózní a pokračuje v DareDevilovské linii - tedy, že pod těmi padajícími mrakodrapy rukama zábavných patronů v pestrobarevných kostýmech, lítajícími městy a devíti vesmíry žijí trochu problematičtí, ale přesto lidé. Mají sice trochu neobvyklé schopnosti, ale to je v tom světě normální. Jessica Jones je protikladem všech hrdinských ctností. Ano, je charismatická - ale nesnesitelná je něčím jiným než barevným kostýmem - dokáže být cynická, zafoulecky odhodlaná (a smrdět močí), ale někdy lítost i sebelítost umí vyvolat. Zároveň je až s podivem, že Mellisa Rosenberg vdechla život tolika "cool" postavičkám aniž by musela přebírat svoje scenáristické oháňky z Twilight ságy.

plakát

Lucy (2014) 

Metamfetaminová metafyzika. Lucy je naprosto bizarní film, ale něčím velmi soudržný,neskutečně napínavý a místy dokonce na hranici videoartu.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Epizoda VII je splynutí duše a mysli, velkolepá meditace, úchvatný příběh jedné z nejproblematičtějších rodin v dějinách filmu. Otěže osudu, rodičů a teď už i dalších generací se tam posunuje dál. Star Wars jsou mýtem mýtů, sedmý díl tuto rovinu ještě rozvíjí a posunuje. J. J. Abrams přistupuje k sérii s obrovskou úctou, láskou i pokorou. Zároveň se umí rozmáchnout a antické drama velkého střetu rozčeřit nebývalým vtipem. Krasopices Kasdan mu v tom spolu s Michaelem Arndtem pomáhají. Kontroverzní rozhodnutí studia Disney o změně kánonu samozřejmě očekávání ještě zčeřilo (ale přiznejme si, že odkazů na Expanded Universe tam byla fůra - mezi jinými určitě na Dark Forces nebo Knights of the Old Republic). O tom, co ve Star Wars bývalo se dát najít ve čtyřdílném seriálu Rádia Wave o Kontinuitě ( http://goo.gl/S6YZSj ), Hrách ( http://goo.gl/JAGFRv ), Mytologii ( http://goo.gl/2WmOeE ), a Georgi Lucasovi ( http://goo.gl/ToxoSE ). Ten film provází obrovská Síla, snad se poštěstí i Rianu Johnsonovi s Episode VIII. (O Rogue One se nebojím - Gareth Edwards není žádnou "potravou pro Banthu")

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Marvelovské universum mění barvy. Jak kyne a rozrůstá se, hrdinové uvnitř se mění, posunují se k kolosem k absolutnímu klimaxu, ve kterém se seriály, filmy zaseknou a protnou v intergaliktickém souboji, který před dávnem odstaroval Iron Man a jeho raketa Jericho. Whedon si tu dovoluje více absurdity a postavy jako Hawkeye nesou hořký šmrnc. Sebeuvědomění nesmyslnosti reflektuje s mnohem větší otevřeností a postavy to sami na řadě míst verbalizují. Koho baví StarCraft si jistě všimne, že tanky HYDRY vypadají Siegetanky a celý ten bláznivý sytě barevný svět kvete. Za pět se let se dozvíme, kam se vesmír posunul... Mezitím přijdou další...

plakát

Kingsman: Tajná služba (2014) 

Nekorektní a perverzní noblesa. Se vší láskou ke starým Bondovkám i Královně - princeznám zejména. Matthew Vaughn otevírá karty a rozevírá ta nejpřísněji střežená tajemství - explodujícího Luka Skywalkera, taje i mystéria anglických akcentů, závislost na výpočetních technologiích, mazané hýždě i masakr v poctivé jižanské farnosti. Je tam všechno i My Fair Lady; kdo chce víc - nepotřebuje deštník.