Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (270)

plakát

Nepřátelé státu (1983) (TV film) 

Zvláštní obskurita o chartistech pro angličany sedící u televizí. To by mě zajímalo, jaký měl ten film na ně dopad. Poslední dobou jsem měl štěstí na filmy pojednávající o českém prostředí (Psí dostihy, Skvělá příležitost), ale natočené buď emigranty pro tamější cílové publikum, nebo jako zakázka od cizí vlády pro českého filmaře (pro seznámení cizince s českým prostředím). Inu, je to vždycky zvláštní pozorovat, jak se tam musí (pro nás) notoricky známé věci přežvykovat nejméně dvakrát s nejméně dvojitou dávkou patosu. Při sledování jsem si - nevímproč vzpoměl na onen (u nás) nevysílaný díl MacGyvera v Československu.

plakát

Muž odvážného srdce (1983) 

Akční / Historický / Pohádka a v rámci něčeho jako meta-žánr i solidní horor. Asi po půlce už jsem se nesmál s ostatními, jak mi začlo tuhnout v žilách. Ale naproti tomu mé srdce jásá, "že tenhle film už nikdy v životě neuvidím."

plakát

Česko Slovenská SuperStar (2011) (pořad) odpad!

Popravdě, netuším co vede lidi ke sledování toho, jak se velká skupina mladých nul nechá ponižovat od skupinky starších nul. A ty slzičky a emoce, to je teprve mňamka! Tento komentář věnuji z čistého srdíčka svému spolubydlícímu Honzovi Adamovi z Pelhřimova, kolem jehož zapnuté televize jsem odsouzen občas procházet.

plakát

Poslední přesun (1995) 

Psychedelická divoká devadesátá se dost podepsala na této postapo scifi.. Ale ne, že by to bylo na škodu! Dost dobrá práce s prostorem a napětím, ani ty logické kiksy a nedořešenosti nejsou tak úplně zásadní. Skvělý vtípek, kdy ve vojenském skladišti mezi vyrovnanýma brašnama s plynovýma maskama, termoskama a ešusema naštosované sošky Oscarů..

plakát

Poslední loď (1990) 

"Prosím, neohlížejte se. To za náma, to bylo Maďarsko."

plakát

Je těžké být Bohem (1989) 

Snímek velmi dobře evokuje atmosfétu primitivního agresivního totalitního režimu, výborně popsaného v knize. Po druhém shlédnutí jsem si uvědomil, že i přes ty televizně vypadající dekorace je to film opravdu neskutečně dobrý a hlavně chytrý. Nikoli "intelektuálně-" (či pseudointelektuálně stavěný, jak je dneska v módě), vlastně je to poměrně přesně až ploše adaptovaná skvělá předloha. Plochost a dořečenost v tomhle filmu vůbec nejsou na škodu, v tom je naopak jeho síla. SPOJLERS: Musí být hodně zoufalé pohybovat se ve společnosi, kde kdokoli se ukáže, že dovede trošku přemýšlet, je pronásledován a zabit, a nesmět zasáhnout. A stálé cyklení a posouvání se pozic pozorovatele a pozorovaného je už samo o sobě geniální. Že tuhle planetu nezkoumají kosmonauté, ani historici, ale sociologové. Zkoumající ještě k tomu své lidi, pozemšťany. mazec.

plakát

O Território (1981) 

Dosud jsem se nesetkal s podobnou atmosférou znepokojení a hnusu.

plakát

Macunaíma (1969) 

Jojo, Mulosz to vystihl výstižně: "nastuduj si brazilskou historii, pak se na ten film podívej a nakonec hodně přemýšlej o tom, co jsi viděl."

plakát

Pokušení svatého Toníka (2009) 

Tyjo, zdálo se mi to, nebo tu stihli citovat filmy z nejméně půlky dějin kinematografie? No, i když taky chápu ty, pro který to bylo utrpení. u Bazinků. P.S.: A soundtrack sháním moc, a budu za něj moc vděčný. Jo, a někdo kdo to viděl ve Varech, a pamatuje si úvod? Říkal někdo, proč to v Estonsku nemají rádi? Nějaké infos o tom?

plakát

O topánki (2007) 

Paráda, připomělo mi to Barabášovy dokumenty, třeba Pururambo. Z těchto končin existuje velmi málo informací, neb málokdo se tam odváží. PS.: Čo to tu Flipper rieši za hovädiny?