Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (87)

plakát

Armageddon (1998) 

Óda na hrdinství po americku. Michael Bay divákovi předává nadupanou směsici efektů smíšených s koktejlem kýče a dávky emocí. Opomenu-li, že Bay nedbá fyzikálních zákonů gravitace a výstavba děje maličko pokulhává, tak i přesto se jedná o koukatelnou záležitost.

plakát

Bez vědomí (2019) (seriál) 

Opět musím pochválit Ivana Zachariáše za skvělou minisérii, která se skoro vyrovnala jeho předchozímu počinu (Pustina). Bez vědomí mapuje poslední měsíc před sametovou revolucí, pochmurnou atmosféru a šedivost této doby, v komunismu jsem sice nežila, ale přesně tak si ho představuji. Tvůrci si vyhráli s každým detailem - budovy, automobily, kostýmy, všechno je precizně provedené. Děj drží diváka v napětí do posledního depresivního momentu, šest hodin mi uběhlo jako voda. Měla bych snad jedinou výtku, což je lehká absurdita celého scénáře, ale i tak Bez vědomí řadím mezi to nejlepší, co v české produkci za rok 2019 vzniklo.

plakát

Bílá nemoc (1937) 

Nadčasový snímek, který výstižně zobrazuje jaké nebezpečí může přinést válka. V roce 1937 toto protiválečné drama muselo rezonovat celou společností, ještě když si uvědomím, že nebyla podepsána zdrcující Mnichovská dohoda. Varování před nekompromisní vládou silného diktátora, to je hlavní myšlenka, ve které je síla celého filmu. Kdyby jen Čapek tušil, že jeho fikce se stane skutečností. I přes zub času, který se na filmu podepsal se jedná o silný filmový zážitek. Výborný herecký výkon Haase a diktátora Štěpánka.

plakát

Byt (1960) 

Na oscarový Byt jsem se chystala hrozně dlouho. Po roce jsem si konečně našla volnou chvilku a zhltla jsem celý film jako malinu. Milý snímeček se sympatickým obsazením, skvělým scénářem je perfektní podívaná, která diváka lehko vtáhne do víru událostí. Potěšilo mě, že se děj neubíral typickou cestou předvídatelné romantické komedie. Proto zasloužené 4*.

plakát

Casablanca (1942) 

Z neznámého důvodu jsem dlouho Casablance vyhýbala, ale nakonec jsem se vyhecovala a řekla si, že tuto klasiku je hřích nevidět. Udělala jsem dobře a Casablancu si opravdu užila. Jedná o jeden z největších počinů klasického Hollywoodu, cynický Bogart a Ingrid Bergman zde hrají svoji životní roli. Tenhle film funguje jako multižánrová bomba, která opravdu funguje a vše do sebe krásně zapadá. Pro tehdejší publikum, které bylo silně poznamenané probíhající válkou musela být Casablanca nadějí v lepší zítřky. To je jeden z důvodů, proč nemohu dát plný počet, sice jsem si film užila, ale mé pocity byly jiné než v době jeho vzniku.

plakát

Cesta do zatracení (2002) 

Tento kousek jsem si nechávala stranou pěknou řádku let. Každopádně se jedná o řemeslně bravurnou práci, ale děj mě chvílemi uspával. Po herecké stránce duo otec-syn fungovalo výborně, ale měla jsem pocit, že tento námět o pomstě, loajalitě vůči mafii působil až moc přímočaře a místy až brutálně unaveně. Má vysoká očekávání nebyla bohužel naplněna. Čekala jsem větší ponoření do atmosféry začátku třicátých let, místo toho se vše točilo okolo vztahu dvou hlavních postav. Jako drama vše funguje solidně, ale do gangsterky tomu chyběl ten správný “drajf”.

plakát

Den Páně (2020) 

Nevěřila bych, že film o exorcismu může být docela vtipná záležitost. Ani posledních 30 minut lehkého gore-incest mučení nezachránilo celkový dojem. Slibovanou druhou část "bohužel" vynechám.

plakát

Dívka s hyacinty (1950) 

Retrospektivní pohled do duše nešťastné ženy, která se bojí otevřít své nitro. Nepochopení okolím a blízkými lidmi vyvolává v mladé Dagmar silný pocit osamělosti. Eskalující pocit zklamání dovrší závěrečná sebevražda. Během sledování je nutná spolupráce diváka, který si ze vzpomínek ostatních postav sestavuje portrét a na konci má možnost interpretovat konec po svém. Dívka s Hyacinty se mi zaryla hluboko pod kůži, čistá sálající melancholie.

plakát

Doufám, že příště umřeš :-) (2018) 

Maďarské teen varování před nadužíváním sociálních sítí. V hlavní roli anime puberťačka Estzer, která mi byla v celku sympatická, ale ostatní její spolužáci podávali tristní herecké výkony, omlouvá je jedině fakt, že se jednalo o neherce. Měla jsem pocit, že už jsem tématicky něco podobného viděla, téma vydírání a zneužívání na sociálních sítích je už docela profláknuté. Snímek nevybočuje žádným ozvlášťňujícím prvkem z řady a nenápadně zapadne mezi mnoho filmů zabývajících se stejnou problematikou.

plakát

Druhá strana naděje (2017) 

V případě, že přimhouřím oko nad uprchlickou problematikou, která je ve filmu lživě vyložena, tak se jednalo o vcelku povedenou podívanou. Jednoduchý snímek, který neurazí, ale ani nenadchne.