Reklama

Reklama

Casablanca

  • USA Casablanca (více)
Trailer 1
USA, 1942, 102 min

Obsahy(1)

Noční podnik Café Américain v Casablance, který vlastní Rick Blain, je jedním z mála podniků, kde se i za druhé světové války dají bez problému sehnat padělané pasy. Právě kvůli falešnému pasu sem přichází Victor Laszlo a Ilsa, milenecký pár prchající před fašistickým gestapem. Blain však v Ilse poznává svou bývalou přítelkyni a tato láska je brzy vzkříšena. Blain chce s Ilsou uprchnout, ale zjišťuje, že již asi není schopen pravé lásky. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (718)

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď som sa tešil na solídnu nádielku romantickej limonády, 'Casablanca' rozhodne nie je tým, čím som ju po celý ten doterajší čas v nevedomosti považoval. Je to predovšetkým kvalitná a aj porciu napätia majúca utečenecká dráma z obdobia 2. sv. vojny, kde je romantická zápletka pre niekoho hlavným, no pre mňa len bočným príbehom popri ostatných udalostiach. Je to len o uhle pohľadu. Mimochodom je zaujímavé, ako všetci (Angličania, Francúzi, Nemci, či dokonca Čechoslováci a Bulhari) vedia dokonale po anglicky. Toto akosi nedotiahli. Film sa samozrejme neobišiel bez nudiacich momentov, ale inak s celkom optimistickým záverom tvorí podarený celok. 80%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vadilo mi to naivní politické pozadí a nefunkční chemie ústředního dua. Ač Bergmanovou mám dost rád tak zde vůbec nepůsobí přesvědčivě a uvěřit Rickovi s Elsou, že jsou spojeni osudovou nesmrtelnou láskou snad ani nejde. Holt Bogart v mých očích vždy patřil, patří a patřit bude k Bacallové či Grahamové. Kvalitní, ale v rámci "bogartovek" přeci jen spíše standardní. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem úžasné filmové dílo, ze kterého nebudu moci spustit zrak a to jsem také dostal. Kdyby se jednalo pouze o "obyčejný romantický příběh...", což je zřejmě jediný zásadní postřeh, který si z Casablancy odnesl můj blízký známý Styxos (nic proti tomu!), pochybuji, že by mohla ve filmové historii zastávat tak výsadní postavení, těžko by jí věnovali erudované články psavci jako Umberto Eco a těžko by se proslavila svou hravou nevyhraněností v žánrovém škatulkování. Casablanca je dílo geniální. Dílo, na kterém bylo lze možno opěvovat téměř vše. Stylisticky čistou režii, krásnou a pečlivě rámovanou černobílou fotografii, herecké výkony, hudbu a zvláště svůdnou mnohovýznamnost, která se skrývá nejen za břitkými replikami, ale v každé jednotlivé scéně, v každém obrazu, gestu a prchavém dojmu. Osudový film s (ne)přehlédnutelnými přednostmi na (ne)přehlédnutelných místech. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Casablanca rozhodně patří mezi nejslavnější počiny světové kinematografie. Je to prostě pojem. Milostný příběh, zasazen do reality druhé světové války, okořeněn špetkou humoru a jednou velkou láskou. Humphrey Bogart byl opravdu vynikající a dodal postavě Ricka ten správný šmrnc a eleganci. Ingrid Bergman to rozhodně slušelo a herecky za svým kolegou nezaostávala. Zajímavý příběh se spoustou dialogů, několik pěkných písní (včetně Marseillaise), trocha napětí, romantika a slavná závěrečná scéna v mlze na letišti. Čas už určitě obrousil hrany tohoto protiválečného klenotu, ale jeho poselství a krása zůstává neměnná. Casablanca je prostě tak specifický a krásný snímek, který si vysoké hodnocení jednoznačně zaslouží. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Svět je malý. I v Casablance potkáte Čechoslováka nebo svoji velkou lásku. A když navíc zjistíte, že ty dva něco spojuje, nezbývá než zatnout zuby a něco velkého udělat. Je pravdou, že tahle sedmdesát let stará klasika je na můj vkus příliš černobílá a navíc romantická, ale protože se mi ve společnosti Ingrid Bergman líbilo, tak ji časem opět rád vyhledám a Sama poprosím, aby to zahrál znovu .. (Viděno během dubnové Challenge Tour 2015) ()

Galerie (136)

Zajímavosti (152)

  • “Rick's Cafe” byla jednou z mála původních staveb k filmu, pro zbytek se z důvodů válečných omezení použily stavby z jiných produkcí studia Warner Bros. Pařížské nádraží například z filmu A teď, cestovateli (1942). (džanik)
  • Režisér nechal Humphreymu Bogartovi (Rick Blaine) pri prednášaní jeho replík voľnosť. Vďaka tomu došlo k pozmeneniu niektorých kľúčových viet z neutrálnej a spisovnej polohy do tej ležérnej, hovorovej. Tak napríklad: „Zo všetkých kaviarní na celom svete príde práve do tej mojej“ zmenil na „Zo všetkých barov vo všetkých mestách na tejto planéte si ona príde práve do toho môjho.“ (marlon)
  • Herečka Ingrid Bergman v průběhu natáčení vůbec nevěřila, že to bude dobrý film a nijak zvlášť se jí nelíbila ani role Ilsy Lund, kterou hrála. Byla velice nejistá, jelikož neměla ani jednou v ruce kompletní scénář, tudíž ani nevěděla, jak film skončí, což je u tohoto snímku zásadní. (Pavlínka9)

Související novinky

Návrat krvavého kapitána

Návrat krvavého kapitána

25.07.2008

Captain Blood z roku 1935 je snad největší klasikou pirátského žánru. Na kapitánském můstku tehdejší megahvězda Errol Flynn, u kormidla pozdější tvůrce Michael Curtiz, na vlajce zlatem vyšitý nápis… (více)

Casablanca na indický způsob

Casablanca na indický způsob

21.08.2007

V seriálu Červený trpaslík je scéna, kde si tvůrci dělají legraci z toho, kam to ve vzdálené budoucnosti může kinematografie dotáhnout. Kromě zmíněného pokračování Pátku třináctého, části 1648, je… (více)

Reklama

Reklama