Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Obsahy (296)

'?' Motorist, The

'?' Motorist, The (1906)

Označení "pirát silnic" je pro hrdiny tohoto filmu silně nepostačující. Strážník a později i obyčejní občané se snaží dopadnout ztřeštěný vůz, který si dělá opravdu co chce. Film z dílny tzv. Brightonské školy využívá stoptriku a také skládá hold Meliésově Cestě na Měsíc.

12 + 1

12 + 1 (1969)

Mladý záletník Mario (Vittorio Gassman) zdědí třináct starých židlí ve špatném stavu, které prodá, aby získal aspoň nějaké peníze. Že jedna z židlí byla úkrytem pro dokumenty, které by mu vynesly daleko víc, se dozví až později, a tak začíná jeho cesta za znovuzískáním všech židlí. Cestou potkává různorodé postavičky, z nichž zdaleka ne všichni s ním mají tak pěkné úmysly jako obchodnice se starožitnostmi Pat (Sharon Tate).

9/30/55

9/30/55 (1977)

Když 30. září 1955 zemře James Dean, skupina teenagerů z malého jižanského města je touto zdánlivě vzdálenou tragédií zasažena víc, než by se na první pohled mohlo zdát...

A Chinese Ghost Story

A Chinese Ghost Story (1987)

Výběrčí daní přijede do malého města, aby plnil svoji práci. Nikomu se dvakrát nechce poskytnout mu ubytování, takže skončí ve starém chrámu, kde prý straší. Tam potká taoistického šermíře, který jej varuje před nebezpečím, a krásnou dívku, do níž se zamiluje. Problém je v tom, že pověsti o strašení nelhaly a dívka je do toho očividně nějak zapletená...

A Murder of Quality

A Murder of Quality (1991) (TV film)

Za bývalým špionem Georgem Smileym přijde jeho kolegyně z války s prosbou. Dostala totiž podivný dopis od své známé Stelly Rodeové, která se v něm svěřuje, že se ji její manžel pokouší zavraždit. Smiley se vydává na místo věc diskrétně prověřit a ke svému udivení zjistí, že Stella byla skutečně zabita. Jedním z podezřelých je i její manžel Stanley, učitel na místní chlapecké škole, který je psychicky labilní a Smileymu se svěří, že svoji ženu nenáviděl. Smiley spolu s inspektorem Rigbym pomalu proniká do případu a zjišťuje, že Stella byla pod spořádanou slupkou velmi zlá. S případem souvisí i vydírání několika obyvatel města a ve chvíli, kdy zemře i jeden ze studentů, Tim Perkins, má Smiley o vrahovi jasno...

A sedmnáct jim bylo let...

A sedmnáct jim bylo let... (1965)

Během posledních dnů druhé světové války se venkovskou krajinou toulá sedmnáctiletý chlapec. Zajmou ho ruské jednotky, potom ho propustí, potom znovu zajmou. Přidělí ho jako pomocníka Koljovi, který se uprostřed otevřené krajiny stará o stádo krav. Slunce svítí, vítr fouká, nic není takové, jakým se být zdá. Mezi polorozpadlými sochami se schovávají hladoví uprchlí vojáci, v nádrži se koupou nahé dívky, širá travnatá pláň je podminovaná. Ani jeden z chlapců nemluví jazykem toho druhého. Rozumí si, protože jsou oba především lidé.

Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer

Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (1993)

Nick Broomfield se v tomto snímku věnuje Aileen Wuornosové, která bývá označována jako první ženská masová vražednice Ameriky. Režisér se věnuje zejména mediální pozornosti, kterou k sobě Wuornosová přitahovala, zločiny samotné zůstavají na pozadí. Pokud by měl někdo zájem vědět něco bližšího o oněch vraždách, může zkusit film ZRŮDA z roku 2003, který nabízí umělecké zpracování příběhu o lesbické prostitutce, která v zuřivosti zavraždila sedm mužů - zákazníků.

Alabama: 2000 Light Years From Home

Alabama: 2000 Light Years From Home (1969)

Tato experimentální road movie byla první spoluprácí režiséra Wima Wenderse s profesionálním kameramanem. Sám režisér o tomto krátkém filmu říká: "Je to film o písni All Along the Watchtower a o tom, co se změní, když ji zpívá Bob Dylan nebo Jimi Hendrix. Je to příběh a není to příběh. Je to film o smrti hlavního protagonisty, kterým je kamera, ne člověk. Důležité je, že hudba je vždy přítomna."

Alarm

Alarm (2008)

Molly se vzpamatovává z traumatického přepadení a v rámci terapie se rozhodne postavit na vlastní nohy. Lidmi a auty přeplněný Dublin jí moc klidu nedodává, proto se rozhodne koupit dům v satelitním městečku, kde je přece takové ticho a klid. Na kolaudačním večírku se setká s bývalým spolužákem Melem, který čirou náhodou nepostrádá šarm ani vlastnosti potřebné při obydlování nového domu, takže se dají dohromady. Na žádnou idylu ovšem není čas, protože série podivných vloupání začne krutě pokoušet Molliny nervy...

All Eyes On Sharon Tate

All Eyes On Sharon Tate (1967)

Dokument pojednávající o počátcích kariéry americké herečky Sharon Tate. Snímek ukazuje její přípravu na hereckou práci a následně získání role a natáčení snímku EYE OF THE DEVIL (1966).

Americké psycho

Americké psycho (2000)

Příběh o vyprahlosti lidské duše, o povrchní společnosti, o nevšímavosti okolí, o nenápadné obětavosti, o záhadných mrazácích a nových vizitkách. To vše přináší "ženským okem" viděný snímek režisérky Mary Harron podle kontroverzní knihy Breta Eastona Ellise, ve kterém se Christian Bale převtěluje do wallstreetského mladistvého finančníka plného sil. Nebo naopak naprosto prázdného.

Apotheosis

Apotheosis (1970)

Ve svém dalším experimentálním pokusu John Lennon a Yoko Ono vezmou kameru do horkovzdušného balonu a nechají diváka rozjímat nad krajinou přikrytou bělostným sněhem a následně nad stejně světlými mraky ozářenými sluncem. Jejich mírové poselství ještě nikdy nebylo tak zřejmé.

Archipelago

Archipelago (2010)

Britská rodina je během společné dovolené konfrontována s významem blízkosti a vzdálenosti. Otec zůstává jen hlasem v telefonu, syn má odjet na jedenáct měsíců do Afriky, matka se snaží naučit spontaneitě a dcera si váží vztahů podle jejich právní platnosti. Mladá kuchařka si nakonec jen počítá své nože a učitel malířství počínání rodiny neschopné upřímnosti označuje za velké dobrodružství.

Artisté pod kopulí cirkusu

Artisté pod kopulí cirkusu (1968)

Film o artistech, vlastně o umělcích, reflektuje touhu dělat velké věci a ztrátu tak pronikavé odvahy na pozadí příběhu Leni Peickert. Leni Peickert si chce otevřít vlastní cirkus. Leni hledá peníze, zvířata, artisty a smysl gesta, které chce učinit. Film je střihovým experimentem kombinujícím hrané pasáže s dokumentárními a archivními záběry a za svoji osobitost byl v roce 1968 na festivalu v Benátkách oceněn Zlatým lvem.

At Death's Door

At Death's Door (1999)

Cillian Murphy se přestavuje jako klasický nepochopený teenager, kterého otec nutí převzít své řemeslo, jenže věci nejsou tak, jak se zdají! Jeho otec je sám Smrt a synek právě pokazil svůj první úkol a nechal si upláchnout nebožtíka. Smrt definuje situaci jasně - buďto synáček přivede náhradou jinou duši nebo nesmí domů!

Attention Scum

Attention Scum (2001) (seriál)

Jestli máte rádi podvratný či intelektuální, chytrý nebo prostě jen sarkastický a cynický britský humor, určitě by se vám líbil i tento seriál, který navazuje na tradici přesně takovýchto skečových seriálů, jež nejsou pro každého, ale pokud se naladíte na jeho potřeštěnou vlnu, budete se rozhodně dobře bavit.

Ať žije svoboda

Ať žije svoboda (1931)

Slavná levicově zaměřená satirická komedie o dvou odsouzencích, z nichž jeden uprchl z vězení a potom se propracoval až na majitele továrny. Role jeho zaměstanců je ve složitém mechanismu továrny omezena na jakési "lidské automaty". Ze strachu, že bude odhalen, se muž nakonec rozhodne továrnu přenechat právě dělníkům a se svým kamarádem uprchne vandrovat.

Společnost, která film produkovala, se více než deset let soudila s Charlie Chaplinem, protože podle nich Chaplin právě z jejich filmu ukradl mnoho nápadů do svého slavného filmu Moderní doba (1936).

B. Monkey

B. Monkey (1998)

Beatrice (Asia Argento), Paul (Rupert Everett) a Bruno (Jonathan Rhys Meyers) jsou trojka zlodějů šperků a jiných prkotin. Navzájem jsou mezi sebou velmi citově propojeni a bez sebe jsou ztraceni. Jenomže jednoho dne do Beatricina života vstoupí londýnský učitel Alan (Jared Harris). Ten ji okouzluje světem klidu, do kterého nikdy nepatřila, a proto se rozhodne Paula a Bruna opustit. Jenomže svou minulost nemůže jen tak odčinit a sama neví, jestli se někdy dokáže opravdu stát městskou manželkou v nudném stereotypu takového života. Naštěstí se ani Alan nehodlá vzdát své lásky a tvrdě o ni bojuje.

Bažanti kontra Dracula

Bažanti kontra Dracula (1980)

Hrabě Drákula potřebuje najít ženu, která je k nerozeznání podobná jeho matce, aby mu mohla podat prokletou lavičku, pomocí které se stene upírem. A čirou náhodou se jedna taková dívka nachází v Paříži v povedeném obchodě se starožitnostmi a je zasnoubena s Philem, jedním z legendárních Bažantů. Poté, co ji najatý Drákulův poskok unese, musí kamarádi nasednout na vlak do Transylvánie a prožít pár svých obvyklých katastrof.

Bezvýznamný muž

Bezvýznamný muž (1994)

Hrdinou filmu odehrávajícího se na počátku šedesátých let je Alfred Byrne (Albert Finney), dublinský autobusový průvodčí. Jeho starostlivá sestra Lily (Brenda Fricker) se mu snaží najít vhodnou ženu, ale Alfred se s mnohem větším zájmem věnuje uvádění amatérských adaptací her Oscara Wildea v místním kostele. Celý jeho životní boj je ovlivněn neustálými svody okolí a depresemi z vlastní homosexuality.

Reklama