Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Rodinný
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krátkometrážní

Recenze (223)

plakát

Alexandr a jeho opravdu hodně špatný a příšerně blbý den (2014) 

Vše zlé je k něčemu dobré, aneb neztrácejme optimismus, když je den blbec a všechno jde nakřivo... ano to je slogan, který beze zbytku naplnila tato komedie, která mne bavila od začátku do konce a litoval jsem, že není ještě alespoň o půl hodiny delší. Alexander hrál přirozeně a vše bylo v rámci možného, žádné nelogické ztřeštěnosti, co bylo ve filmu, by se mohlo, za jistých okolností stát komukoliv, proto byla komedie uvěřitelná i vtipná a hlavně s dobrým koncem, který k dobré zábavě patří. Původně jsem chtěl dát 4 hvězdičky, ale když se výborně bavil i můj taťka, dal jsem nakonec plný počet a rádi se na film po čase znovu koukneme.

plakát

Andělé z podkroví (1998) 

Jeden z nejnápaditějších filmů pro starší děti, jaký kdy byl natočen. Nápady, kteří dva dobří a vždy při sobě stojící kamarádi provádí jsou velice originální a film dokáže pobavit od začátku až do konce. Původně jsem dal čtyři hvězdičky, ale s odstupem času a po vícerém shlédnutí jsem změnil hodnocení na 5 a také jsem film dal do své TOP 50. Je to film z utažské série režiséra Erica Hendershota, tato série, kterou uvedla ČT je velmi zdařilou a patří do ní třeba i film "Hledá se Kelly".

plakát

Atlantická povídka (1955) 

Zcela zapomenutý, ale přitom velice hezký snímek o přátelství dvou francouzských chlapců, kteří spolu prožijí jedno velké dobrodružství na mořském pobřeží po čas velikonočních prázdnin. Část filmu, jakožto vzpomínkové vyprávění dezertéra, který se schovává v pustém bunkru na pobřeží, je natočena ve Vietnamu, kde bojovali tehdy Francouzi i legionáři cizinecké legie (jedná se o počátek 50-tých let). Velice hezky je zde vykreslen vznik přátelství dvou chlapců, které ještě více přibližuje vypravěč, který líčí pocity hlavního hrdiny Bernarda. Film je i o nesmyslnosti dobyvačných válek ve jménu "vyšší pravdy", to když legionář zastřelí matku chlapce, který je stár zhruba jako hlavní hrdina příběhu. Tehdy se rozhodne z legie dezertovat... Film je velice působivě nasnímán a je proto veliká škoda, že je je dnes již zcela neznámý. Hlavní role: Damian Damiecki (Bernard) a Michel Bustamente (Gaston). Skvělá kamera i režie a přesvědčivé herecké výkony mi velí dát filmu nejlepší ohodnocení.- A ještě doplnění znalců z Polska - film se natáčel v Łebie a Klukach (Slowinski park narodowy).

plakát

Bad (2007) 

Film o dyslektickém chlapci, který má se svým problémem víc potíží, než by chtěl. Film o cestě, jak společnost nutí jedince, kteří se liší, aby byli podle jejich nalinkovaného metru a když nejsou, mnozí jim to dají nepokrytě, ba často i s pohrdáním najevo, i když v důsledku jsou tito kritikové často horší než objekt jejich nevybíravého hodnocení. Ve filmu zazářil mladý Remy Thorne, jehož starší sestra je též herečkou. Čtyři hvězdičky za silný příběh.

plakát

Bach a brokolice (1986) 

Vůbec nechápu tak nízké hodnocení tohoto filmu, který je vynikající a pro starší děti skvělou podívanou. Výkon mladičké Fanny (Mahée Paiementové) je opravdu excelentní. Kouzelný je její zvěřinec, který si s kamarádem během času založila. Zároveň přivede tento film mladé diváky k poslechu klasické hudby, jež v díle v mnoha podobách zaznívá. Svého času tyto filmy ze série "Contes pour tous" distribuoval Krátký film a zasadil se o to ředitel pan Zukal, protože poznal vysokou uměleckou a morální i zábavnou hodnotu těchto filmů (Namátkou vzpomeňme např."Pes, který zastavil válku", "Oceán za třetím lesem", "Tom Vykuk a cestující filatelista", "Velká země malých", "Vincent a já" , "Léto s hříbětem" aj). Navíc tento snímek režíroval jeden z vůbec nejlepších režisérů filmů pro mládež, frankokanaďan André Melancon a na snímku je vidět jeho typický dějový i charakterový rukopis, v němž nechybí psychologický moment. Rád dávám plné hodnocení.

plakát

Baisers cachés (2016) (TV film) 

Jeden z nejemotivnějších filmů, které jsem v tomto roce shlédl. Výborný příběh, o kterém bych nevěřil, že vznikl ve Francii, o které jsem si doteď myslel, že je tolerantní a svobodomyslná, ale omezenci se zřejmě najdou všude. Dělení lidí na gaye a negaye jsem nikdy příliš neuznával, vždy je třeba rozlišovat člověka podle kvalit.Láska je vždy dobrá, protože je lidská a nelze ji rozlišovat Když mi bylo 16, jako hlavnímu hrdinovi, nevěděl jsem ani, co slovo gay znamená, byla jiná doba, kdy se něco takového nepropagovalo. Byl rok 1982. Pro mě to není vůbec film o jinakosti, ale film o skutečných citech, o pochopení, nedůvěře i odhodlání. Už dlouho jsem nezažil takový strach, jako v tu chvíli, když Louis stál na okraji střechy a chtěl skočit dolů, měl jsem sto chutí být tam a zadržet ho, naštěstí to stihl ten, který ho nikdy nepřestal milovat - Nathan. Velice mi zaimponovala i učitelka matematiky.V hodnocení otců jasně vyhrál ten Nathanův, a já byl rád - Louisův otec si tak dobrého syna nezasloužil. Vůbec jeden z nejhezčích momentů pro mne byl ten, když Nathan čekal na nádraží a Louis přijel vlakem s matkou a bratrem a oba chlapci se setkali. Film skončil moc náhle a klidně bych si dovedl představit další díl jako pokračování - mnoho bylo ještě nedořečeno. Výborná režie, skvělé výkony všech herců, dobrá kamera, takže nemohu, než dát plný počet bodů a rád se něj někdy znovu podívám.

plakát

Bakerův jestřáb (1976) 

Film, který jsem marně po tři léta sháněl, až se letos na podzim 2017 objevil na Youtube. Příběh čtrnáctiletého chlapce Billyho Bakera, syna šerifa (hraje ho Lee H. Montgomery), který se spřátelí se starým mužem, který žije v horách, kde se stará o různá poraněná či ztracená zvířata. Časem pomůže chlapci vycvičit mladého jestřába, který je Billyho věrným průvodcem a jednou mu dokonce pomůže při pranici se dvěma staršími výrostky. Děj je zasazen do krásné přírody severního Utahu do Uinty National Forestu a odehrává se v roce stého výročí vzniku USA, tedy 1876. Velice pěkný film, který nezklamal mé očekávání a rád se na něj zase znovu podívám, a tak dávám pět hvězdiček.

plakát

Baleťáci (2014) 

Úžasný film, dokument, který mne chytil za srdce. Mám rád tanec, klasiku i další umělecké směry. Film je nejen dokument, ale zároveň i hrané příběhy. Nejsympatičtějším mi byl patnáctiletý Lukas, který odešel až do Londýna, poprvé na delší dobu od rodiny. Upřímná touha po uskutečnění svých snů je největším kladem příběhu a vy jim musíte držet palce, aby toho dosáhli. Dávám filmu absolutorium, ve své kategorii vynikající dílo!

plakát

Barnens ö (1980) 

Reine, kterému chybí jen pár dní do dvanáctin, má odjet na letní tábor, leč na sraz úmyslně nedorazí a místo toho si užívá svobody a toulá se po Stockholmu a okolí. Je to svérázný chlapec, který se nechce nikdy oženit ani mít sex, nenávidí svého otčíma a každý den ráno se zkoumá, zda mu v klínu neraší první chloupek a když zjistí, že ne, je šťastný, že je dosud čistým dítětem a má zase před sebou krásný den v nevinnosti. Obdivuje anděly, protože ti se také nestarají o pohlavní věci. Čím více vidí kolem sebe špíny ze světa dospělých, tím více touží po čistotě. Ale okolí jí nabízí tak málo...A Reine chce být i prvním dítětem, které se dostane do Guinessovy knihy rekordů za nejdelší zadržení dechu pod vodou...To je východisko tohoto velice pozoruhodného filmu, švédskou dobovou kritikou oceněného. A já myslím, že ani čas mu kvalit neubral. Film byl natočen dle stejnojmenného románu P.C.Jersilda, režisér Kay Pollak získal ve Švédsku cenu za nejlepší režii a dvanáctiletý Thomas Fryk za nejlepší herecký výkon. Hudba k filmu: Jean Michel Jarre (Oxygene).Film mne velice zaujal a rád ho ohodnotím 5 hvězdičkami a zároveň ho řadím do své TOP 50.

plakát

Barricade (2012) 

Před tímto filmem jsem viděl horor „Kletba“ a musím říci, že tento byl mnohem realističtější. Nedávno ovdovělý otec se dvěma dětmi se na vánoce vydává do hor, do opuštěné chaty – už to samo o sobě je živnou půdou pro představy, ale když muž žije čerstvými vzpomínkami na minulost, má bujnou fantazii, trpí halucinacemi a občasnou ztrátou paměti, je zcela na snadě hororový příběh, který se ve filmu odehrál. Vše má logiku a bystrý divák to záhy prohlédne. Zasněžená krajina Britské Kolumbie (okres Maple Ridge) dodala příběhu ten správný rámec. Ve filmu hrál malého Jaka Ryan Grantham, hlavní hrdina dalšího kanadského filmu „Svět podle Redwooda“(Becoming Redwood). Velice dobrý příběh, který si zaslouží 4 hvězdičky.