Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Svět podle Prota

Svět podle Prota (2001)

Svět podle Prota mě opravdu dostal, už od první scény na nádraží jsem přišel na to že to nebude jen tak obyčejný film. prostě kolem hlavní postavy kterou skvěle zahrál Kevin Spacey bylo takové to tajemno, které asi chtěli tvůrci filmu vytvořit a povedlo se jim to velmi dobře. Navíc když Prot navštěvuje psychiatra tak vás musí napadnout, že je zde všudypřítomná otázka kdo vlastně léčí koho... Navíc jsem nečekal, že bych dnes mohl ještě vidět nějaký film který by nějakým způsobem překopal mojí oblíbenou řekněme TOP 10, ale Protovi se to povedlo, A poslední scéna kde se Jeff Bridges setkává se synem a Prot k tomu promlouvá jako K-Paxan, mně úplně dostala a dá se říci že ze mně udělala i lepšího člověka, Parádní a bohužel mnohdy opomíjený snímek.

Vlk z Wall Street

Vlk z Wall Street (2013)

Vlk z Wall Street je zdánlivě založen na skutečných událostech. Já bych asi jen poznamenal že skutečný vlk byl asi o něco bezohlednější než ten co nám byl ukázán ve filmu, kde byl ztvárněn jako velká osobnost, která svoji dost dlouhou chvilku slávy jen propařila. Na druhou stranu skutečný Jordan Belfort nevydělal svoje peníze tím, že by jen seděl na zadku a šňupal koks, vydělal je tím, že uměl z lidí vytáhnout peníze a zjevně v tom byl jeden z nejlepších na světě a už jen to samotné si zaslouží velký obdiv. Obdiv nikoliv následování. Nehledě na to, že všechny svoje kámoše na konci napráskal, takže se docela divím, že mu někdo dodnes neprohnal hlavu kulkou. K filmu bych asi řekl to, že je hoooodně dlouhý, ale tak je mi jasné, že na film o tomto šéfovi burzy by i dva filmy byly málo. Scorsese odvedl prostě jako vždy velmi precizní filmařskou práci. DiCapio podle mně zahrál na Oscara, lepší výkon jsem od něho neviděl. Zatím. Doufám, že v některém z jeho dalších filmů ať se Scorsesem nebo bez něj, svůj výkon překoná.

Sedm

Sedm (1995)

Sedm. To je pro mně další až kultovní záležitost. David Fincher, který do té doby nebyl moc známým režisérem zde naservíroval 2 hodiny úchvatné, i když až skličující podívané. Ještě nikdy jsem neviděl tak drsně ztvárněné prostředí anonymního, studeného města jako právě v Sedm. Navíc scénář a vyústění děje, který ze začátku graduje, poté si dává malý oddych, aby pak na konci mohl zase vygradovat, je naprosto skvěle udělaný. Podle mě zřejmě nejlepší thriller, který je v současnosti možno vidět. Ještě mně napadá není tohle ta Božská komedie na konci 20. století?

Kmotr

Kmotr (1972)

Zfilmování podle knihy vždycky za knihou přirozeně pokulhává, ale musím říct, že filmová adaptace Kmotra je asi nejlépe zvládnutý přechod mezi knihou a plátnem. Dále je to film hlavně dvou mužů Marlona Branda a Al Pacina, kdy Brando od impozantně zahraného začátku postupně ustupuje do pozadí a místo něho nastupuje do hlavní role Al Pacino (sice s krátkým intermezzem Jamese Caana, který rozpoutá válku) Pacinovi nikdo nevěří, ale nakonec se své role zhostí velmi dobře,a dá se říci, že tahle role opravdu hodně sedla, ale na ztvárnění Godfathera se žádný jiný herec nehodil více než Marlon Brando, který tak podle mě zahrál, i díky skvělému Coppolovi, životní roli.

Černý jestřáb sestřelen

Černý jestřáb sestřelen (2001)

Pekelná neděle v Mogadishu, kdy Američani píchli do vosího hnízda, padne sice "jen" 18 Američanů, ale vy je během filmu prakticky všechny dobře poznáte. V tomhle filmu nejde, až na skvělou filmařinu, nic podle plánu, který si Američani vytyčili. Surovost pouličního boje je v tomhle filmu vylíčena asi nejlépe jak jsem kdy viděl. Jediné co mi chybí k 105% filmovému zážitku je vidět tento filmek v kině, to by musela být opravdu pecka a zážitek pro moje bubínky. Nelze říct nic jiného než super film, četl jsem i knihu a pro fanoušky tohohle filmu to je NUTNOST

Rivalové

Rivalové (2013)

No pro jakožto zarputilého historika a fandu F1 a hlavně McLarenu to je pro mně film na který se mi pěkně koukalo. I když bych za pár historických nepřesností mohl dát třeba hvězdičku dolů, to ale neudělám, protože jsem zatím neviděl lepší filmové vyobrazení mnou tolik milovaného sportu.

Wall Street

Wall Street (1987)

Nejnovější přírůstek do mojí TOP 10. Na rozdíl od Vlka z Wall Street není tak explicitní, ale za to víc zaměřen na obchodní stránku věci. Gordon Gekko, je vykreslen jako opravdová velká ryba, která si žije na vysoké noze, což byl asi zjevný záměr scénáristů a režiséra, který se jim nad míru povedl. Příběh je dobrým dokladem reality na Wall Street a to ještě reality, která je všeobecně přijímaná. K filmu bych řekl asi to, že mladý Charlie Sheen kývne na cokoliv, jen aby mu dal Gekko šanci, poté se stává pod Gekkovým vedením jedním z nejlepších makléřů, až pak dojde na to, že Gekko má plán zničit aerolinky v kterých pracuje Sheenův otec, ten nakonec procitne, záhy je zatčen, udělá otočku o 180 stupňů a napráská Gekka co by monopolistického majetnického šmějda a morálně tedy máte z filmu i přeš všechny jeho obchody a to nejen s nadnárodními společnostmi, ale i lidskými osudy "dobrý pocit".

Training Day

Training Day (2001)

Další z mých oblíbených filmů, který docela dobře dokládá dnešní realitu, jak to chodí u policie na ulici. Alonzo Harris, za kterého Washington dostal právem Oscara je vlastně stejný šmějd jako chlápci, kteří dealují drogy na ulici a proti kterým by měl bojovat, jediný rozdíl je v tom, že Harris má na rozdíl od nich odznak. Harris se s nimi prakticky veze na jedné vlně. Pak je tady mladý Jake Hoyt, který jde k policii z vysokými ideály o tom jak bude potírat zločin, to ale vlastně ještě neví, že se během několika hodin stane jeho součástí. Ve finále si však zachová tvář a jako zpráskanej pes se vrací domů, na rozdíl od Harrise alespoň živý.