Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (501)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém se dá definovat filmařina Olivera Stonea jako taková. Vždyť co jiného svádí ke sžíravější kritice kapitalistického systému než Wall Street samotná. Ten prostinký příběh o bezvýznamném joudovi z přeplněného kanclíku, který přišel k prachům a následně k osobnímu prozření, slouží Stoneovi jako odrazová plocha k vyššímu cíli, kterým je Gordon Gekko. Démon, který symbolizuje zvrácenost finančního systému světa a vše, co k tomu neodmyslitelně patří. Ta arogance a bezohlednost se zhmotnila v Michaelu Douglasovi takovým způsobem, že není divu, když si za tenhle part odnesl nejcennější hereckou cenu. Dalo by se dlouhé hodiny diskutovat nad tím, jak moc tendenční tohle dílo je, ale bez debaty navěky zůstane to, že je to jeden z nejlepších Stoneových filmů. 4 a ½. PS: Daryl Hannah tady vypadá jak ledabyle nalíčený transvestita z rodu S. J. Parker atp. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že možnou inspirací tohoto filmu mohl být - mimo jiné - i legendární Londonův román BÍLÝ DEN. Finanční trhy jsou často ve veřejném prostoru prezentovány jako abstraktum jakoby odtržené od prostoru a času; ve skutečnosti se však jedná o nadmíru čipernou a nikdy nezahálející komunitu obklopenou servisní vrstvou, jejíž životní styl a jeho úskalí jsou námětem Stoneova filmu. Že i Američané mají vynikající herce a že hollywoodské hvězdy musejí něco umět, je známé; potíží jsou však filmové látky často kontaminované zlomky poetik tzv. lehkých literárních žánrů. Prvky "happyendového pohledu" nese i tento film; nejsou však ani zdaleka rozhodující pro jeho celkové vyznění. Mimoto stojí za upozornění i neméně zasvěcený Stoneův pohled do světa odborů a odborářského života; opravdu existuje a uchovává si relativně značný vliv např. při amerických prezidentských volbách. Pomineme-li některé nejasnosti v závěru filmu (byl usvědčen i Gecco?; bude hlavní hrdina odsouzen nebo mu bude k dobru započtena jeho spolupráce s vyšetřovateli a žalobou?), jedná se o ojedinělý tvůrčí čin. Čin, který je zasvěceným průhledem do jinak neprůhledného světa, jenž se - pomineme-li stoupající "koeficient virtuality" kasínového kapitalismu - ve svých podstatných znacích příliš nezměnil. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento film bude pro osoby s nijakou či minimální znalostí ekonomiky možná velmi spletitý a složitý na orientaci a pochopení celého tohoto fungujícího systému. Na střední škole jsem z účetnictví procházela většinou s odřenýma ušima a hodiny přežívala pouze z taháků. Tudíž se v tomto oboru absolutně nevyznám. Zhruba po hodině jsem se poněkud začala ztrácet, a celý děj mi přišel jako neustále se opakující, podobné momenty. Zpracování je poutavé a především herci v čele s Charlie Sheenem, a pro podobné role prachatých chlápků jako dělaných, Michaelem Douglasem, excelují. Wall Street však vyžaduje alespoň jisté znalosti trhu, jinak by se pro Vás mohl pobyt v jeho prostředí stát, tak jako pro mne, po chvíli jednotvárným a příliš odborným. "Analytikové by nepoznali akcie, ani kdyby jim spadly na hlavu." ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone stále ještě v počátcích svého období velikosti a kontroverze, Charlie Sheen přikyvující nadšeně režisérovi, který v něm v Četě objevil kvalitního herce (což se bohužel už později moc neprojevilo), Michael Douglas "on the run" a navíc ve své zřejmě životní roli. To je svatá trojice filmového Wall Streetu. Samozřejmě by to nefungovalo bez vynikajícího Martina Sheena, takové nijaké (byť dějově celkem důležité) Daryl Hannah a "toho hodného Anglána" Terence Stampa. Svůj svět chápající a do zrcadla bez obav se dívající Hal Holbrook to "jen" všem natírá svými moudry, a stává se tak kupodivu těžko zapomenutelným na to, že hrál hlavní postavu v seriálu Perry Mason po smrti Perryho Masona;) A o čem to tedy je - o chamtivosti, o vzestupu, o charakteru, a hlavně o lidech a burziánském kapitalismu, který jim tak či onak šéfuje. A vesměs to není moc hezké pokoukání. Každopádně je to velice působivé a bez výjimek dobře zahrané, byť celkem předvídatelné. Scéna v nemocnici je příliš daleko přes čáru patetická, zato další scéna s plačícím Sheenem mladším je vynikající. Pozitiva jednoznačně převažují, ovšem legendární status si zaslouží jen a pouze Gordon Gekko - velký hráč a charizmatická "peníze pro další peníze" svině ukazující nesmyslnost fungování našeho ekonomického systému. 80% a doufám, že dvojka bude zajímavá i něčím jiným než tím, jak moc se pan Douglas dovede fyzicky podobat svému otci. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Zklamání, asi hlavně proto, že si jinak na filmy Olivera Stonea celkem slušně potrpím a většinu z nich považuju za téměř dokonalý díla. I rodinu Sheenů mám ráda, tady si navíc zahráli otce a syna, přesto jsem při sledování měla pocit, že tomu k nadprůměrnosti něco málo chybí. Michael Douglas byl skvělej, o tom není pochyb, i Frankova Fly Me To The Moon, která zazněla celkem dvakrát, se mi moc líbila, ale... ale tohle "ale" mi u tohohle filmu asi navždy zůstane. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Gordona Gekka (Michael Douglas) měl původně hrat podle režiséra Olivera Stona Richard Gere nebo Warren Beatty. (ČSFD)
  • Skládat hudbu původně začal Jerry Goldsmith, ale po neshodách se Stonem od projektu odstoupil. [Zdroj: měsíčník Cinema 12/99] (Locksley)
  • Wall Street byl vůbec prvním filmem, v němž se objevil mobilní telefon. Šlo o Motorolu DynaTAC 8000X, první mobilní telefon, uvedený na trh v roce 1983. (Tommassi3)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama