Reklama

Reklama

Kevin Spacey, držitel dvou hereckých Oscarů, v roli pacienta psychiatrické léčebny s jasnou diagnózou: tvrdí, že je na Zemi na návštěvě a pochází z planety K-PAX. Jeff Bridges, několikrát na Oscara nominovaný, v roli jeho lékaře dr. Marca Powella. Přepracovaný psychiatr ze státní nemocnice nachází u svého vesmírného pacienta řadu nezvyklých projevů a navíc naprostou odolnost vůči běžným léčebným prostředkům. Co když je podivný pacient skutečně mimozemšťan?

Na filmu, který odstartoval z prvního místa amerického žebříčku, se kromě režiséra Iaina Softleye podílela řada mimořádných filmařských osobností - kameraman John Mathieson, který získal řadu ocenění a nominaci na Oscara za svou práci na GLADIATOROVI, střihač Craig McKay, mnohonásobně oceněný a rovněž na Oscara nominovaný za filmy MLČENÍ JEHŇÁTEK a REDS. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 103)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

To je přesně ten film, kde si člověk buď řekne, že to je sci-fi, kde je strašně málo mimozemšťanů, tak strašně málo, že se o nich vlastně jen mluví - anebo, je jeden z nich furt v každým záběru a jen se čeká, kdy konečně odletí na ten jeho slavnej Kejpek. Víc asi nemám, co bych k tom řekl. Ať je to tak či onak, pořád je to pěknej film. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Gene Brewer, Charles Leavitt | Hudba: Edward Shearmur | Produkcia: Robert F. Colesberry, Lawrence Gordon, Lloyd Levin | Distribúcia: Universal Pictures (US), Pathé and FilmFour (UK) | Štúdio: IMF Internationale | Rozpočet: 48 miliónov $ | Tržby: 65,001,485 $ | Je až nepochopiteľné, ako môže byť film s takýmto potenciálom finančne stratový. Jediné vysvetlenie je, že konzumáci nie sú schopný shltnúť nič iné, než 100% HappyEndy. Najväčší herecký koncert Kevina Spacey-ho zo všetkých, dejovo úchvatné a nepredvídateľné, filmovo jemné a pôsobivé. 100%-ný zážitok. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný filmeček s excelujícím Spaceym, při kterém jsem měl ovšem pocit neustálého deja-vu. Je lepší nepřemýšlet, v kterém filmu jsem který motiv viděl, a radši si užívat to, co je. Díky Spaceymu, Bridgesovi (i když jeho role není tolik divácky vděčná) a docela chytrému závěru je toho pořád dost. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Naozaj viete cestovať rýchlosťou sveta?“ – „Samozrejme. Ukážem vám to.“ – „Kedy?“ – „Práve som sa vrátil.“ SVET PODĽA PROTA je ukážkovo zvláštny film, ktorý publikum rozdelí na tábor rojkov, donquijoteov, ktorí chcú útočiť na veterné mlyny a veria na dvadsaťmetrových aligátorov pod mestami. Druhí budú v snímke vidieť smutnú psychologickú drámu o nevyliečiteľnom pacientovi s trocha čudným koncom. Prví mávnu rukou nad desivou scénou retrospektívy, ozrejmujúcou pacientov ťažký psychický stav a na otázku, ako sa film skončil, budú mať jasnú odpoveď a budú sa pri nej tajnostkársky usmievať. Čudný pavúk, tento film! Napriek tomu, práve preto, skvelý. Už to, čo predvádzajú strihač, kameraman a hudobný skladateľ, je miestami až pozoruhodne poetická. Najväčším kladom snímky však nie je ani tak kvalitný scenár, skúsené ruka režisérova alebo dobré herecké výkony (Spacey, Bridges, McCormack), ale posledné minúty, ktoré vám umožnia spoľahnúť sa na váš úsudok a rozhodnúť sa, ako sa film skončil. Dva palce hore o to viac, o čo viac je SVET PODĽA PROTA na pohľad nenápadný, až zakríknutý. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeho planeta je vzdálená tisíc světelných let od nás a Jeff Bridges bude mít zatraceně moc práce, aby se dozvěděl, jak Svět podle Kevina Spaceyho vůbec vypadá. Po něm naštěstí nejdou žádní drsní tajní agenti, navíc to, zda je či není mimozemšťan má rozluštit právě psychiatr, který se tentokrát setkává s velmi inteligentním a bystrým člověkem. I proto stojí tohle konverzační drama zejména na hereckých výkonech, které jsou velmi civilní, pozornost zasluhuje i hudba nebo poutavá hra světla a stínu. Pocitově je ale Softley a spol. docela mimo mojí dimenzi, nedokážu vlastně ani moc říct proč, ale Prot nakonec zapadne do škatulky filmů, které projdou a neublíží, ale ani nenadchnou!! Mě tedy rozhodně ne.. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Prot nosí brýle, které si jeho představitel Kevin Spacey půjčil od zpěváka skupiny U2 Bono Voxe. Po natáčení je musel frontmanovi kapely opět vrátit. (don corleone)
  • Archivní fotografie z výroční knihy, na níž je Robert Porter, je autentický snímek Kevina Spaceyho během jeho vysokoškolského studia (1977). (don corleone)

Související novinky

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

Klaus je Bůh či Bůh je Klaus?

12.05.2006

Nepřišlo vám někdy, že ve skupině rodinných amerických filmů o Vánocích a Santa Clausovi a znovunalézání Ducha Vánoc něco chybí? Mně ne a velmi jsem se mýlil. Jean-Claude La Marre, herec, producent a… (více)

Reklama

Reklama