Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (403)

plakát

Napoleon (2023) 

Jaký byl Napoleon ? Určitě neměl tak chudé charisma jako Joaquin Phoenix. Jaký byl ? Co si myslel ? Proč vedl války a nechal zahynout 3 miliony vojáků ? Filmem prochází exhibice zbytečných sexuálních scén, to že Josefina byla neplodná na to tyto hloupé scény nepotřebuji vidět. Scott nezná Hitchcockovo pravidlo-  ve filmu se má objevit jen to, co souvisí s dějem.  Ridley Scott vůbec věnuje vztahu- Napoleon x Josefina nadbytek času filmu, ale jméno Bonaparte není synonymum pro Casanovu nebo Don Juana.  Zvláštní je Scottův zájem o ostatní postavy. Kromě Josefiny snad Napoleon neměl vztah k jiným historickým postavám, ostatní postavy jakoby téměř neexistovaly.  Vidíme zde rakouského císaře Františka, ruského cara Alexandra- a to je vše ? Kde je Nelson ? Joseph Fouché-tvůrce francouzské tajné policie, politický intrikán se zde vyskytne v pouhé vteřině. Phoenix jako Napoleon- vládce Evropy ? Má to být historický film a někam nám zmizela historie.  Celý film se odehrává v jednom velkém skleníku, kde postavy k sobě nemají vztah, Napoleon má charisma koně, nevíme, proč bojuje a proč chce, aby s ním vojáci šli bojovat. Klíčový historický dialog (po svatbě) Napoleona s rakouskou císařovnou: "ahoj, máš ráda sex ? Ložnice je připravena".  Po kině doporučuji podívat na jeden díl Columba nebo na Zjizvenou tvář, kde najdete autentickou zabijáckou vášeň a psychologii vrahů.

plakát

Babylon (2022) 

Scény se zvracející Margot Robbie, sloním průjmem a scény provázené všudypřítomným bláznivým křikem to jsou nezapomenutelné vrcholy kinematografie. Jediný "normální" je zde Brad Pitt, který si od dalších šílených zvráceností v tomto filmu (grupennsex, močení na partnera) drží "gentlemanský odstup" a ještě jsem zapomněl na nenápadného a skromného trumpetistu Jovana Adepa. Chápu, že film měl být asi oslava točení filmů v Hollywoodu nebo láska k filmu vůbec, ale raději si pustím Tenkrát v Hollywoodu, kde není slon s průjmem jako "komediální" skeč. A kde se nezvrací, aby to bylo fenomenální, dekadentní a skandální.

plakát

Betlémské světlo (2022) 

Po filmu jsem si šel raději pustit Holzmana. Asi nejhorší film Jana Svěráka

plakát

De Gaulle (2020) (seriál) 

Vynikající seriál., který dává nahlédnout do politické kuchyně 2. světové války. Co dodat ? Já jsem svobodná Francie a vy se paktujete s Vichisty ? Doporučuji velice čtivé Válečné paměti od de Gaulla.

plakát

Země nomádů (2020) 

Film, kde se nestřílí, není zde žádný akční hrdina, nemá to formát sentimentálního kýče typu Duch, Top gun, Casablanca nebo vlezle dojemného Forresta gump nebo Zelené míle s mokrým kapesníkem.  Prostě film bez všech těch příšerných "archetypů" a prázdných symbolů debilizace v americkém filmu.                                                   K tomu americký film bez mrtvol a bez Lady Gaga a "dvojčat"  Je to možné ?

plakát

Ad Astra (2019) 

Krásná práce, režisérův oblíbený film je zřejmě 2001: Vesmírná odysea

plakát

Bolest a sláva (2019) 

Tohle se moc nepovedlo, jdu si zopakovat Zvětšeninu.

plakát

Český žurnál - Reality (2019) (epizoda) 

Zijeme ve zvracenem systemu, kdyz nemas penize nejsi nic, nic neznamenas, nejsi totiz bonitni klient. Naprosto odporny se mi v tomto dokumentu zdal architekt hl. Mesta Prahy. Koho vlastne reprezentuje ? Zajmy developeru zrejme, stat podle neho nema stavet, takze takovy developer je vlastne humanitarni bytost, ktera nestavi pro zisk a postavi lacine byty. Neni tento architekt nahodou placeny z verejnych penez ? Je spravne, aby horoval pro devlopery ? Dokument vyslovil to, co vime nebo tusime vsichni- nefungujici socialni stat defacto kapitalisticky stat, kde mocna hrstka v pozadi navazana na developery nema zajem stavet. Nedostatek bytu zvysuje ceny, coz je pro minoritu ve spolecnosti vyhodne. Je vyhodny kapitalismus pro vsechny ? Z tohoto filmu vyplyva velka pravdepodobnost, pokud stat nebude stavet, a stat a obce se nestanou socialnimi ,tak lide nejenze nebudou mit na hypoteky, ale ani na najem u soukromnika. Takze mnoha lidem hrozi proletarizace nebo rovnou bezdomovectvi. Kapitalismus je vlada privatizujici mensiny proti vetsine, ktera plati dane za privatizujici mensinu. A znovu se ptam je kapitalismus vyhodny pro vetsinu, pro asi 90 % obyvatel nasi republiky ? P.s. ceny nemovitosti nejsou vysoke jen v Praze, co Brno, kde jsou ceny jak v Praze- vychod a Praha-zapad ? Podivejte se d Plzne, do Blanenska, ano muzete se prestehovat treba do Ostravy, ale muzete za to zaplatit spatnym zdravim nebo nezamestnanosti ap. Pro koho jsou tedy byty, ktere jsou v nabidce realitek ? Pro koho je nenazrany kapitalismus ?

plakát

Irčan (2019) 

Jeden z nejlepších Scorseseho filmů. A to nejsem zrovna jeho fanoušek. Doporučuju shlédnout víckrát. Moje sympatie získalo taky to, že Niro tady není tak lascivní jako ve filmech Zuřící býk, Taxikář, Tenkrát v Americe (ano, vím, Tenkrát v Americe natočil Leone) není protivný neurotik jako ve filmu New york, New york. Uhranulo mě vynikající finále. Al Pacino+Joe Pesci+ k tomu "pokorný" Niro, to je kombinace

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Láska k filmu v každém detailu. Donedávna jsem si to myslel o Hanebných panchartech, ale musím změnit názor- Tenkrát v Hollywoodu je nejlepší Tarantinův film. Po shlédnutí tohoto snímku nechápu jak Tarantino mohl natočit něco tak příšerného jako je Auto zabiják a co udělal Kurtu Russellovi ! Těším se na DVD edici Hollywoodu, ale v kině je tento biják samozřejmě nejlepší už pro tu cinofilii.