Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (568)

plakát

Africká Královna (1951) 

Co jiného se dá očekávat, když se v Africe sejdou dva vynikající herci a zručný režisér? Samosebou úchvatný a nadčasový film, po 70 letech od svého vzniku stále fascinující, při jeho sledování jsem přestal myslet na vše ostatní, jen jsem si vychutnával skvělé herecké výkony, trefné dialogy, kameru, skutečnou i studiovou Afriku a v neposlední řadě i dabing (z roku 1980) Vladimíra Brabce a Jaroslavy Adamové (její neustálé "...pane Allnutte..." je přímo senzační)! Zlaté "staré" filmy, ještě že je máme! Tohle by už dnes nikdo nesvedl, ani z poloviny tak dobře...

plakát

Afrika (2013) (seriál) 

Fascinující záběry a nové poznání, které bere dech. Není k tomu co dodat, tyto pořady jsou snad jediným důvodem proč mít doma televizi. Jen výběrem českého dabingu ČT šlápla vedle, Alfréd Strejček je sice jen jeden, ale tady jeho hlas vyloženě schází ke 100% spokojenosti.

plakát

Agáta (1979) 

Tento snímek je asi nejblíže tomu co se onehdy v roce 1926 slavné autorce stalo. Jen těžko se to ve skutečnosti odehrálo jak je tomu ve filmu, ale určité shody a kvality tu bezpochyby jsou. V té době byl skutečně Agathin vztah s jejím manželem jaksi na bodě mrazu a směřoval ke svému konci. Vanessa Redgrave, která královnu zločinu v tomto snímku nenapodobitelně ztvárnila se jí vizáží až neuvěřitelně podobá. Dustin Hoffman zde vyniká jak třešnička na dortu a filmu dodává na exotičnosti. Dobová hudba a kostýmy, které si vysloužily nominaci na Oscara, jsou obdivuhodně přesné. A i když už se asi nikdy nedozvíme jak to v onen čas roku 1926 skutečně bylo, tak tento snímek nám předkládá představu toho, jak to možná být mohlo...

plakát

Agatha Christie's Poirot - Cornwallská záhada (1990) (epizoda) 

Jedna z nejlepších krátkých epizod. Naprosto souhlasím se Šandíkem. Má to neopakovatelnou atmosféru, vtip a mimořádně sehrané duo Poirot + Hastings.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Čas přílivu (2006) (epizoda) 

Knihu jsem zatím nečetl, takže nemůžu porovnávat, ale proti filmu nemám větších námitek, snad jen musím uznat, že v tomto díle jsem se musel dost ohánět abych se v jeho spletitém ději orientoval. Ale nakonec se monsieur Poirotovi opět podařilo spojit všechny díly skládačky a vše bylo jasné, stále žasnu nad britskou TV detektivkou: tvůrci sice do 1 a půl hodiny vměstnají co se dá, ale v maximální kvalitě; to u nás nemají co vměstnávat do x dílů a výsledná kvalita se ve většině případech blíží bodu mrazu. Proto buďme rádi za kvalitní dabing našich nedobrých herců:-) To byl takový nevkusný bonus, ale zrovna mi to přišlo na jazyk, tak proč toho nevyužít, co má člověk pořád do těch komentářů psát...:-)

plakát

Agatha Christie's Poirot - Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (2013) (epizoda) 

Tento díl s nezvykle temnou atmosférou má zdá se jedinou vadu, a sice tu, že s předlohou Agathy Christie to má pramálo společného. A bohužel je to na scénáři i samotné zápletce hodně znát. Scénárista se snažil z předlohy složené z několika povídek vytřískat maximum a výsledkem je spletenec, který dlouho nedával smysl a a tudíž bylo těžké udržet divákovu pozornost. A při samotném odhalení vraha se ani nejednalo o bůhví jaké překvapení, protože tentokrát nebylo moc těžké si domyslet kdo jím bude. Dál mě zklamalo obsazení O. Brady do role hraběnky Rossakoffové. Nevím jestli byla do této role oslovena její původní představitelka Kika Markham, ale touto záměnou udělali z oduševnělé, plaché a decentní ruské aristokratky, lehkovážnou lascivní a vyzývavou rusandu To radši měli tuto postavu pojmenovat jinak a nekazit nám tak vzpomínku na zamilovaný pár z epizody Dvojitá stopa. Jinak ovšem David Suchet v předzvěsti konce slavné éry jeho nejslavnějšího Poirota hraje jako o život a zachraňuje co se dá. Výprava na TV film výborná a temná atmosféra s lanovkou a odříznutým hotelem dokáže divy.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Karty na stole (2005) (epizoda) 

Kdo četl literární předlohu, tak musí uznat, že zfilmování tohoto příběhu chtělo určitě dost kuráže, protože o ději se rozhodně nedá říct že by byl svižný, akční nebo drastický. Prostě se stane jedna vražda a je na Herculu Poirotovi aby ji vyřešil a jak jinak než úspěšně. Ani zdaleka jsem si nemyslel, že by z toho mohl vzniknout tak dobrý film plný krásných interiérů, vtipných a ironických poznámek, šarmantní hudby a jako téměř vždy nadstandartních hereckých výkonů. Přítomnost Ariadne Oliverové alias Zoë Wanamaker je v tomto románu více než důležitá, Agatha moc dobře věděla jak tento svůj příběh dobře okořenit. A povedlo se jí to náramně, téměř každá věta, kterou paní Oliverová pronese, vzbudí úsměv nebo pozornost. Podle mě mělo toto zpracování neobyčejnou atmosféru a jak bych to řekl...snad i šmrnc.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Kočka mezi holuby (2008) (epizoda) 

Smrt staré posluhovačky mi přišla o něco lepší, ale i tak jsem si i tento díl užil. Obdivuju jak se tvůrcům podařilo najít vhodné herce, které by se i zevnějškem podobaly charakterům, jenž tak dobře autorka vykreslila. Nenašel se jediný herec, který by se nějak extra rozcházel s mými představy, jenž vznikly při čtení knížky. Předloha mě překvapila hodně, protože nápad umístit zločiny do dívčí školy, je skutečně originální. Také mě překvapilo jak dobře si tvůrci poradili se samotným Poirotem, který v knize nastupuje na scénu až téměř ke konci. Velmi kvalitně zahrané a s výborným dabingem, což se také cení, obzvlášť když není možnost původního znění. Jsem velmi rád, že kvalita filmových přepisů díla Agatha Christie neklesá a stále divákovi nabízí něco zajímavého. Jen tak dál!

plakát

Agatha Christie's Poirot - Němý svědek (1996) (epizoda) 

Po shlédnutí filmu jsem byl hodně zklamaný. Kdo četl knížku tak musí uznat, že s filmem se shoduje pouze hlavní zápletka a jména hlavních představitelů. Jinak to nemá s dílem A. Christie nic společného! Knížka je o dost záhadnější a napínavější. Ve filmu vidíme o jednu vraždu více, která se tam vůbec nehodí a ještě více kazí celkový dojem. A naopak sebevražda tu chybí. Prostě je to celé upravené a i charaktery postav jsou úplně jiné. Kdyby to radši nechali jak to autorka napsala, tak by lepší udělali. Ale co se dá dělat. Po filmařské stránce je to samozřejmě na stejné úrovni jako předchozí díly, ale stejně řadím Němého svědka k těm nejméně povedeným Poirotům. Hodně slabé 4*.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Opona - Poirotův poslední případ (2013) (epizoda) 

K tomuto není snad ani třeba psát komentář, snad jen, že tvůrci nezklamali. Hluboce mě však zklamali filmoví a televizní kritici, kteří si za celých 25 let nevšimli dokonalosti Hercula Poirota v podání Davida Sucheta, která v Oponě vrcholí. Absence jakéhokoliv ocenění za tuto brilantní dlouholetou práci je trestuhodná. Jediná nominace na cenu BAFTA je chabou útěchou pro nás fanoušky nenahraditelného a jediného pravého Poirota. Herci si většinou nejvíce cení ocenění přímo od diváků a těch má David Suchet více než kdejaká hollywoodská pseudostar... Bude nám smutno monsieur Poirote...