Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Western
  • Akční
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Sergio Leone, Clint Eastwood, Lee van Cleef, Eli Wallach, Ennio Morricone - z toho nemohlo vzniknout nic jiného, než jeden z nejlepších westernů všech dob. Herecký koncert Eli Wallache zastíní i Clinta Eastwooda. Závěrečná scéna trojsouboje pistolníků na hřbitově náleží k vrcholům režisérského a kameramanského umění.

Klepání na nebeskou bránu

Klepání na nebeskou bránu (1997)

Tento film nepostrádá vůbec nic. Napětí, akce, humor, dojemné okamžiky až po tragické vyvrcholení. Závěrečnou silnou scénu při které jeden z hlavních hrdinů umírá, však v české verzi zcela pokazí, když do písně Boba Dylana zazní:"České znění připravili atd.."

El Dorado

El Dorado (1966)

...přes hory půlnoční přešel jsem, noc byla ještě mladá, dál směle dál, kdo chce do El Dorada... Tenhle film prostě miluju, někdy okolo roku 1990 jsem si pořídil na VHS(později pochopitekně i na DVD) a při jeho sledování jsem si uvědomil, že jsem ho už kdysi jako kluk viděl v kině a od té doby jsem ho už viděl nevímkolikrát. John Wayne ve vrcholné formě, stejně skvělý Robert Mitchum a James Caan, který touto rolí odstartoval svoji hvězdnou kariéru. Navíc naprosto perfektní český dabing, zvlášť Michal Pavlata. Zpočátku jsem si teno film pletl s jiným Hawksovým filmem Rio Bravo. Dnes tato volná trilogie( Rio Bravo, El Dorado, Rio Lobo) patří společně s Leonovou dolarou trilogií mezi moje nejoblíbenější filmy.

Nesmiřitelní

Nesmiřitelní (1992)

Clinr Eastwood tímto filmem(společně s Costnerovým Tancem s vlky) vzkřísil upadající popularitu westernů. Ukázal zde Divoký západ v pravém světle, bez falešných mýtů a legend. Drsné, ale pravdivé. K úspěchu filmu - vedle skvělé režie - jistě pomohlo i superhvězdné obsazení.

Potopa

Potopa (1974)

Poláci vždy uměli zfilmovat svoji historii a hlavně romány Henryka Sienkiewicze. Film se poměrně věrně drží knižní předlohy. Skvělé jsou bitevní scény a hlavně obléhání Czenstochové. Skvělá kamera, ale hudba je slabá.

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Co dodat k tomuto westernu všech westernů, když všechno už bylo napsán? Snad jen, že S.Leone chtěl Henryho Fordu a Charlese Bronsona do své dolarové trilogie, ale oba ho třikrát odmítli. H.Fonda se na natáčení dostavil s kontaktními čočkami hnědé barvy, ale Leone chtěl mít padoucha s bleděmodrýma očima. Scéna, kdy Frank zastřelí malého chlapce byla dlouho v USA vystrižena, protože diváci by toto u H. Fondy neskousli.

Křižáci

Křižáci (1960)

Jedno z prvních a také nejlepších ztvárnění historických románů Henryka Sienkiewicze. I když v dnešní době film nepůsobí dokonale, jet třeba brát v úvahu dobu a místo vzniku.A také věrné zpracování knižní předlohy.Scéna ve které Zbyšek zabije v souboji na sekery křižáka, a ta ve které Jurand zabije devět německých rytířů , je mistrovsky zahraná a natočená. Na tento film jsem kdysi, asi ve dvanácti letech šel do kina úplně náhodou a od té doby mám rád polské historické filmy a romány Henryka Sienkiewicze.

Planeta opic

Planeta opic (1968)

Jedno z nejlepších a nejklasičtějších sci-fi. Vynikající Charlton Heston a a velice zvláštní, ale fascinující hudba Jerryho Goldsmithe. Strhující příběh vrcholící scénou, kdy Taylor klečí před zničenou sochou svobody a zjišťuje, že je na Zemi(i když v knížce to končí tím, že odlétá z planety opic a vrací se na Zemi, kde však už také vládnou opice.)