Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dlouhý film, který si u mě podkopal svou reputaci hlavně přemrštěnou stopáží, která mohla být klidně i o třetinu kratší. Z hlediska výpravy a kostýmů se mi film líbil, ale některé scény mě prostě nebavily a přišly mi i hloupé a naprosto nadbytečné. Zkrátka pro mě osobně hodně průměrný film, který zaujme nejspíše diváky, kteří se zajímají o křižáckou historii. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na tomto polském filmu Alexandra Forda je poznat, že vznikl za komunistů. Snahou bylo očernit středověk a je to celé děláno se záští, sice s velkým nákladem, ale bez lásky. Podobá se našim komunistickým filmům Otakara Vávry (Jan Hus, Jan Žižka, Proti všem). Ohněm a mečem Jerzyho Hoffmana je mnohem, mnohem lepší. ()

Reklama

nevermore 

všechny recenze uživatele

Monumentální historický epos pro náročného diváka. Skutečně tvrdý film, bez klišé a serepetiček. Po Potopě další výborný snímek z tohoto prostředí. Ale jak může kvalitě FILMU ubrat špatná DVD EDICE Urania? Všem hodnocením s tímto odůvodněním vážně nerozumim. Jinak všechny hodnocení nižší než 3 hvězdičky jsou ubohé, většinou s odůvodněním: nudila jsem se, dlouhý film mizerní herci. Cha. Tak koukejte na americký High-school komedie, nebo české komedie poslední dekády. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Síce sa na filme už jasne podpísal rok vzniku, ale čo do dobrodružnosti a výpravy, ide aj dnes o veľmi zdarilé dielo. Svojou dĺžkou ale dosť prepálené. Škoda, že atmosféra je dobrá iba miestami, zbytočne často je vmiešavané komično a hlavne na dialógoch sa podpísala doba vzniku. Ale aj na bojových scénach, v ktorých to podsatné je ukázané iba málokedy. Dve devy, ktoré sú obsadené do rolí "krások", by dnes (a možno ani vtedy) neočarili ani hrdzavý bicykel a tak ódy na ich krásu sú na totálne mimo. Ale ako epický opis časti poľsko-litovskej histórie určite fajn. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Pěkné historické drama, které neudělá ostudu ani v dobách dnešních velkofilmů. Rozsáhlý epos, který rozhodně nebyl z nejlevnějších a Poláci opět potvrdili, že tenhle žánr velice dobře zvládají i v tak vysilujícím čase. Finální bitva u Grünwaldu je pak jen podtržením toho, jak mohutný to byl film. Přesto je již poněkud ošlehaný větrem a zub času se zakousl hluboko. Některé dialogy jsou skoro úsměvné, ale za to autentické a dobové. Měl jsem z toho dobrý pocit a nemohu se rozhodnout mezi 3 a 4 hvězdami. Nakonec však musím snížit hodnocení, jelikož u pozdějších děl jsem se bavil více. Ačkoliv tohle bylo výživné sousto. Smířlivých 70% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)

Reklama

Reklama