Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Horor

Recenze (841)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Něco jako když je Afghánistán nejdůležitější země světa a velmoci se střídají v jeho ovládnutí. V galaxii probíhá reálpolitika typu Hra o trůny a vše se řeší na planetě ručníkářů, kteří za proroka nejdou vyhladit. Dunu už jsem četla dávno, ale mám pocit, že autor některé věci zamýšlel jinak než tvůrce  filmu. Velkofilm jak se patří si nezadá se svými sci-fi a fantasy předchůdci SW, LOTR, Avatar apod. Efekty na jedničku a díky stopáži se tam vejde víc z děje a rozvíjení postav než třeba v Lynchově adaptaci. Zvuk mi občas přišel přepálený. V Hobitovi byli všichni z gumy, tady zase je prostředí z plechu a i pírko spadne s pořádnou řachou. V Duně to holt duní. :)

plakát

Život na naší planetě (2023) (seriál) 

Seriál, který nás uvede do perspektivy. Homo Sapiens je jenom krátká epizoda z klidného období vývoje Země a i kdyby se nám podařilo zničit komplet život na planetě, za miliony let se obnoví. 99% druhů už je dávno pryč a bez příčiny člověka. Zpracování dává důraz na zábavnost před odborností. Dramatický přednes skvělého herce je doprovázen dech beroucími záběry vody, lávy a živlů. Oživlí trilobiti a dinosauři se střídají se současnými potomky. Nechybí ani klasický lov či páření.

plakát

V ráji (2023) 

Německo ne příliš vzdálená budoucnost. Zeleným se podařilo prosadit Green Deal, uprchlíci jsou konečně vítáni s možností finanční injekce prakticky za nic, technologie navrácení mládí, prostě ráj na zemi. Jenom je třeba odbourat nutnost genetické shody, aby se dostalo na víc boháčů a víc chudiny. Námět na zápletku k moralizování je jedna věc, výstavba příběhu, aby nenudil, je druhá věc. Naštěstí se tvůrcům povedlo přejít plynule do thrilleru a není vůbec jisté, že dobro zvítězí nad zlem. V tom se rozchází s filmem In Time, který pracuje s podobnou zápletkou. Morálních rovin je tu víc, než hlavních postav. Samozřejmě převažuje ta neokomunistická o zlých boháčích.

plakát

1670 (2023) (seriál) 

Tak málo trapných momentů jsem opravdu nečekala. Nechápu jak tohle na Netflixu mohlo projít, asi vše nepřekládali do angličtiny doslova. Tvůrcům totiž svaté není vůbec nic. Středověk je pouze kulisa k satiře moderního světa. Polákům se to prý moc nelíbí, protože nejvíce si utahují z jejich slavné historie a národní hrdosti. ;)

plakát

Star Trek: Lower Decks (2020) (seriál) 

Dělá si ze ST legraci, ale takovou milou legraci, jako když si utahujete ze sourozence, ale běda, kdyby ho někdo šikanoval. Hrdinové dělají podřadnou práci na lodi, která dělá podřadnou práci, aby se lodě typu Enterprise mohly soustředit na slávu. Dělají chyby z hlouposti nebo neumí být poslušní. Přesto milují Hvězdnou flotilu a principy Federace. Jak už to u moderních seriálů bývá, politická korektnost a diverzita je všudypřítomná. Ale humor je na prvním místě.

plakát

Manifest (2018) (seriál) 

Po první řadě dávám 5/5. Tento typ záhad mám ráda. Akorát se obávám, že čím víc záhad budou přidávat a čím víc se to bude protahovat, tím víc zklamání bude závěrečné rozuzlení. Jestli nějaké vůbec bude.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Byly tam věci, které se mi nelíbily. Třeba chabý příběh, nedostatek času na rozvíjení charakterů a prezentování USA jako vojenské velmoci, která si může napadnout suverénní stát a případnému vyhlášení války se jenom vysměje. Jenže takové věci pilot NAVY neřeší, tak je neřeší ani film. Některé postavy, které se dostaly do finále, by si zasloužily víc prostoru, ale jsou tam jenom kvůli politické korektnosti. Nicméně budování napětí a vypilované scény v reálných letadlech to všechno přebíjejí. Taky mám slabost pro Toma Cruise. Gratuluji filmařům k režisérskému talentu a Cruisovi k prosazení svých vizí, bez kterých by film byl jenom další slabý sequel na dojení peněz z nostalgiků.

plakát

Železná srdce (2014) 

Časový odstup od druhé světové sluší. Je to samozřejmě o Američanech pro Američany, ale už se smí ukazovat, že osvoboditelé nejsou Mirkové Dušíni na bílých koních. A že někteří kluci nechtějí střílet další kluky, ať už mají na sobě uniformu USA nebo SS. Samozřejmě závěrečná bitva se neobejde bez patosu a klasických klišé (bitva se zastaví při emocionálním okamžiku), ale pokud si nějaký válečný film zaslouží plné hodnocení, je to tento.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Tohle se musí líbit, protože svou pravdu si tu najde každý. Což je důkazem, že taková satira sedí na náš svět jako prdel na hrnec. Žijeme ve světě, kde vše je, včetně astrofyziky, zpochybňováno. Politici se zabývají 10% času vládnutím a 90% leštěním image. Boháči si hrají na filantropy a vládci jím ochotně přenechají otěže v obtížných časech. Aby člověk prosadil fakta, musí se stát mediální hvězdou a charismatickým miláčkem sociálních sítí. Jako třešnička na dortu zdobí "agitku" hvězdné obsazení oscarových herců. PS: Média jsou v tom nevinně, ta se ráda chytnou jakéhokoliv strašení lidi, včetně "Všichni brzo zemřeme!"

plakát

Oddělen (2011) 

Snímek poněkud depresivní, zato realisticky popisuje zaměstnání lidí, kteří si musí nechat líbit všechno od všech bez možností odezvy. Jejich práci obvykle oceníme až za pár let a to jim moc platné není. Každopádně hlavní problém je role Brodyho, protože s takovými problémy (každý okamžik života se vracet do dětského traumatu) by učit neměl, spíš se léčit. Nicméně snímek je bravurně natočen, nemoralizuje ani nenabízí řešení v neřešitelné situaci. PS: v dnešní době by asi neprošlo, že nejvíce vrásek personálu přidělávají rodiny tmavší pleti. Pravda je rasistická.