Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Horor
  • Komedie

Recenze (376)

plakát

Legenda o Benu Hallovi (2017) 

Hodnotím výš než by si možná Ben Hall zasloužil, ale i přes tu brutální stopáž ve filmu kde se nic moc neděje, oceňuji jiný přístup a podmanivou atmosféru. Chtěl bych vysvětlit v čem spočívá ten rozdílný přístup. Z klasických westernů jsem zvyklý, že se hodně střílí a hodně umírá. Tento western to splňuje na 50 %. Přestřelek je tu vcelku hodně, ale když už někdo někoho trefí, je to zázrak. Chápu, že zažitý kolorit, kdy pistolníci trefují vyhozený cent poslepu na sto metrů je kravina, tady ale v rámci zobrazení Halla jako člověka, který nikdy nikoho nezabil to zašlo do opačného extrému. Vážnější prohřešek režiséra ale vnímám jako neschopnost diváka vtáhnout do děje a vcítění se do hlavní postavy. Jednoduše řečeno, celou dobu mi bylo jedno jestli ho někdo odpráskne nebo se mu podaří zdrhnout. Možná ale jde jen o motiv postavy. Byl to totiž jen obyčejný gauner, který okrádal úplně všechny. PS: Plavba lodí z Austrálie do USA musela stát v 19. století nehorázný balík.

plakát

Circle: Uzavřený kruh (2017) 

Circle je je takový sociální experiment jak by mohlo technologické pozlátko zabalené ušlechtilými úmysly dorůst monstrózních rozměrů a sektářského fanatismu. Nicméně film to dávkuje postupně a tu mezní čáru mezi tím kdy už nechci víc máme každý někde jinde. Prostředí, herci a dialogy vás dostanou a celý film i díky postupné gradaci uteče velmi rychle. Nicméně baví mě si číst některé komentáře o té zlé technologicko-sociální trojce/čtyřce, která nás všechny špehuje a vykořisťuje. Proč si stěžovat na něco co nepoužívám. A ano, opravdu, jde se toho vzdát a dokonce takové lidi znám. Pokud to používám a stěžuji si na to, tak nejsem nic jiného než pokrytec. Vždyť i komentář napsaný zde má stejný princip jako na FB. Pokud mám tu potřebu můžu si ho napsat na svém offline počítači na Linuxu nebo do svého bloku zamčeného v trezoru. Jak je libo. Nejsem zastáncem sdílení veškerého soukromí, ale líbí se mi, že google ví co si prohlížím a na místě povinné reklamy mi nabídne bazarová auta, která jsem včera hledal místo ultratenkých vložek. Když mě to začne vadit, smažu si cookies a jedu znova. Nebudu to dál rozebírat, ale každý máme tu volbu a o to jde. Někomu to tak může vyhovovat, tak mu nebudu vnucovat co se líbí mě. Tak ticho.

plakát

Tohle je náš svět (2016) 

Výborný souboj dvou naprosto odlišných světů. Za mě vyhrává ten lesní nejen kvůli stylu života, samostatnosti a symbiózy s přírodou, ale hlavně tou jejich upřímností k sobě i ostatním a nulovým morálním zábranám (mám na mysli ty svazující společenské). I když styl života rodiny tady byl středem pozornosti, dialogy jsou to, proč tento film jsem určitě neviděl naposled. Jednu faktickou výtku bych ale měl. I když budu velký knihomol, neznamená to, že jsem natolik inteligentní, že rozumím a pamatuji si vše co jsem přečetl. Každopádně po shlédnutí mě to nutilo k zamyšlení. Nechci tím říct, že chci změnit svůj styl života, ale dost možná to ovlivní některá budoucí rozhodnutí.

plakát

Chatrč (2017) 

Jsem ateista. Přesto i když je Chatrč v podstatě křesťanská agitka, zpracování a feeling má na vysoké úrovni. První třetina filmu se totiž rozjela s příslibem psychologického dramatu o snaze vyrovnat se se ztrátou bližního svého. Než se do toho vložil ON. Nicméně i když zobrazení jeho bylo zajímavé a občas i nějaký dialog zněl rozumně, tak jediné co mi vadilo je morální odkaz. Vnucovat lidem tvrzení, že bez pomoci boha nemůžou dosáhnout odpuštění nebo vyrovnanosti je rouhání. Rozumím proč lidé hledají pomocnou ruku v náboženství. Bohužel většinou kolem sebe vnímám jen tu povrchní formu, která nebezpečně zbavuje člověka zodpovědnosti za své skutky. Naštěstí i většina těchto lidí má v pořádku svůj morální kompas. Škoda jen, že se nedokážou přes to přenést a důvěřovat sám sobě, než věřit v nějaké fantasy co si vymysleli lidé, kteří nechápali svět kolem sebe. Jak se říká stokrát vyslovená lež se stane pravdou. Tohle vnucování své pravdy ať je v jakékoliv podobě je k nasrání. Na ulici jsem ještě například nepotkal člověka, který by mě zastavil a přesvědčoval proč bůh neexistuje, ale neodbytných jedinců, kteří mi vnucovali jejich jedinou a pravou víru bylo nespočet. Lidi, nespoléhejte na někoho nebo něco, co vám stejně nikdy nepomůže! Nejjistější místo, kde naleznete pomocnou ruku, je na konci vašeho ramene.

plakát

Válka o planetu opic (2017) 

Ikdyž název může svádět v akční podívanou, opak je pravdou. Oproti předchozímu dílu se jedná o poklidnou až přemýšlivou jízdu se zkratkovitým koncem. Lidé zde v podstatě vůbec nemuseli být. Jednak se všichni chovali jako sebezničující pitomci a v druhém případě je digitální opice dokázaly hravě přehrát. Smekám klobouk před animátory jak úžasně dokázali vtisknout opičákům emoce.

plakát

Spider-Man: Homecoming (2017) 

Marvel se rozhodnul pro další změnu. Zřejmě u kulatého stolu dospěli k rozhodnutí, že divák nechce melancholického ani dospělejšího pavouka, ale dětinského. Kdyby nebylo jeho výborného entrée v Občanské válce s příslibem, že bude součástí božského A-týmu, tak bych s ním asi ani čas neztrácel. každopádně by to byla chyba, protože nový model Spidermana je sice trochu infantilní, ale i tak je zábavný. Humoru se tu podřizuje většina scén. Občas to sice přituhuje, ale doména filmu je jasná. Hlavní záporák je to, co mě tu velmi potěšilo. Charisma a hlavně motivace jeho jednání je tu krásně věrohodná. Scéna kdy se tito dva poprvé opravdu poznají je ten nejvíc WTF moment celého filmu. Akce tady hraje opravdu až druhé housle. V každém případě pokud vám nevadí dětinský humor můžete s klidem vzít na tento film i svou pubertální dceru jako jsem to udělal já a všichni budou spokojeni.

plakát

Krev šampiona (2016) 

"Není to snadné. To byla ta největší lež ze všech. A tuhle lež vám stále a stále vnucují. Když uděláte to, od čeho vás odrazují zjistíte to. A pak vám dojde jak je to snadné. A vždycky bylo."

plakát

Rychle a zběsile 8 (2017) 

Film ve zlatém pozlátku plný absurdit, které nemají začátek ani konec. U některých filmů nadsázku bez problémů spolknu, ale v této sérii to prostě nedokážu i když jsem se hodně snažil.

plakát

Loupež ve velkém stylu (2017) 

Tento filmový žánr se mi líbí. Tři pánové co počítají dny do hrobu provedou šílenost na kterou by v dosavadním životě ani nepomysleli. Tady ale nejde ani tak o to co chtějí udělat, ale jak se nešikovně učí zlodějskému řemeslu. Kdyby to celé bylo myšleno vážně, film by šel do kytek. Už tak byl závěr na hraně. Dogma filmu jsou ale úžasné sebeparodizující hlášky od těch největších hereckých mistrů.

plakát

Duch ve stroji (2017) 

Věřím tomu, že jednou nás taková budoucnost nemine a organického v člověku nezbude vůbec nic. Pro někoho nepředstavitelné, ale jako důsledek technické evoluce nevyhnutelné. Ale něco k filmu. Neznám předlohu, ale vše napovídá pro komiksové zpracování, kde stylovost hraje první housle. Mě tento futuristický a na mě depresivní cyberpunk úplně nesedl, ale oceňuji zajímavý pokus o vizuální ztvárnění této budoucnosti. Nebo je to jen možná topornou, ale i v obleku terminátora stále krásnou Scarlett. PS Spoiler: Proč musí být vždycky technický revolucionář co chce změnit svět ten největší grázl? Kde berou scénaristi příklady? Byl nebo je snad Gates, Jobs nebo Musk zloděj a masový vrah bez svědomí?