Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (223)

plakát

Phineas & Ferb (2007) (seriál) 

"Aren't you a little old to like kid show so much you rate it with five stars?" "No, no I'm not. Shut up!" :-) Nenechte se odradit pověstí Disney Channelu! Ano, Phineas a Ferb jsou oficiálně animák pro děti (takže vás čeká veselá barevná animace a dobrodružné příběhy a běží to na tom Disney Channelu). ALE, tvůrci Povenmire a Marsh jsou ostřílení tvůrci čistě dospělých animáků Family Guy a Simpsonovi a na Phineasi a Ferbovi je to sakra znát. Takže i ty dobrodružné zápletky jsou hodně nápadité a spolu s veselou animací jsou jen základním rámcem pro nepřetržitou kanonádu perfektně vypointovaného situačního, konverzačního i absurdního humoru a pro spoustu hodně dvousmyslných a popkulturních narážek (Příklad: V jedné epizodě hrdinové přiletí do Seattlu a to, že jsou v Seattlu poznají podle toho, že najednou začne hrát hutný grunge. Později je ve stejné epizodě odkaz na Záhadu Blair Witch - tedy věci, které děti nemají šanci pochopit, ale dospělý se u nich bude skvěle bavit). Takže pokud jste dospělák, který se nebere za každou cenu děsně vážně, bez obav si tenhle seriál pusťte (ať už s dětmi nebo bez, každopádně pokud možno v původním znění) - je totiž vysoká pravděpodobnost, že jako já chytnete solidní závislost :-)

plakát

Interstellar (2014) 

Nolan bros. natočili film, který bych asi nejlépe definoval slovem 'kinematografické baroko'. Stejně jako v baroku architektonickém působí Interstellar epicky, vizuálně vypiplaný do posledního detailu a je nabitý vypjatými emocemi. Stejně jako tváří v tvář barokní katedrále jen stojíte a ohroměně civíte. Připadáte si malí, ale působení té vizuálně dokonalé masy si užíváte. A opravdu je co užívat, protože i při scéně, která, jak Pomo správně poznamenal, je jen audiovizuální onanie, se budete tetelit blahem a zatínat pěsti napětím. Takže ano, Interstellar je vizuálně úžasný film a jeho příběh jsem hltal. Ale po skončení se mi do hlavy vloudili pochybnosti že obsah nebyl zdaleka tak hluboký jako forma. Ale zatím jen pochybnosti - budu si to muset dát znovu, s čímž rozhodně nemám problém :-) Update: Po druhém shlédnutí zvyšuju na pět * a kaju se za své pochybnosti. Interstellar je opravdu baroko, ale je jeho vrcholným dílem kde dokonalá a epická forma je naplněná obsahem díky kterému si zaslouží místo mezi velikány sci-fi. A rotační připojení landeru k Endurance za burácivé chrámové hudby je možná onanie, ale to byly Michelangelovy sochy taky - a pokud machruje a sám sebou se opájí pravý mistr, může být výsledkem klidně něco geniálního.

plakát

Penelope (2006) 

Hrozně mile pošahaný film :-) kombinace lehké romantiky, optimismu dodávajícího příběhu o hledání sebe sama a praštěného humoru se mi trefila absolutně přesně na nějakou vnitřní notu. Christina je neodolatelně roztomilá i s rypáčkem nebo šálou přes obličej, McAvoy má charismatu na rozdávání i jako gamblerská troska a vagabund, no a novinář DInklage a labilní Edward tomu všemu dávají korunu (Edwarde, neolizuj Maxe :-) Nehledě na moji srdcovku Sigur Rós v nádherném závěru. Hodnocení tentokrát spíš pocitové, ale o těch 5ti* rozhodně nepochybuju!

plakát

Muž z oceli (2013) 

Superman začíná! Od prologu na Kryptonu až po závěrečnou demolici Metropolisu nekončící mazec! Snyder dokázal resuscitovat hrdinu, na kterém si vylámal zuby i Bryan Singer. Nebude náhoda že je poblíž Nolan a Goyer. Spojení těmito dvěma pány dodaného příběhu a Snyderova talentu pro vizuálně dokonalé temné akčňáky vznikl blockbuster, před kterým se můžou jít ostatní komiksovky s výjimkou Batmana a X-Menů někam zahrabat. Dotažená mytologie Kryptonu, náboženská problematizace důsledků samotné Supermanovy existence, no a nakonec epic battle mezi mrakodrapy, všechno to perfektně zapadá a funguje. To všechno drží pohromadě velice povedeným obsazením: hlavně sympaťák (ale žádný otravný Mirek Dušín) Cavill a padouch (ale s jasnou a pochopitelnou motivací) Shannon. Celkově v rámci žánru perfektně odvedená práce.

plakát

Jednorožec Charlie (2005) (seriál) 

Toho času jsem bydlel na kolejích ve Švédsku a Charlieho mi pustila italská kamarádka mojí spolubydly z Polska, která za ní přijela z Londýna kde je doktorandkou práv po absolvování Cambridge. Zmohl jsem se jen na "Well, that was random"...a od té doby mě to nepustilo (a to prosím neholduju zábavným chemikáliím) :-) Charlieho asi může člověk jenom milovat nebo nenávidět. All you have to do is put a banana in your ear!

plakát

Seskok z vesmíru (2012) (TV film) 

Dokument o tom, jak Red Bull vyhodil 18 milionů liber za nejstylovější reklamu na limonádu všech dob ;-) ale teď vážně: moje hodnocení je subjektivní, protože se u mě vyvinula lehká fascinace celým projektem a velký obdiv k Felixi Baumgartnerovi jakožto k živoucímu důkazu, že sny má cenu následovat. Ale i pro diváka s menším zájmem bude tento dokument velmi zajímavý. Obsah informací je vyvážený. Pokrývá pochopitelně složitou technickou část projektu, ale nezabíhá přitom do zbytečných detailů, a především se soustředí na lidský rozměr celého věci. Ale současně není jednostrannou samochválou, takže nám není servírována představa, že vše šlo bez problémů a v dokonalé atmosféře. Dozvíme se o napětí, které technické komplikace vyvolávaly, o těžkých rozhodnutích, o obavách Baumgartnerovy rodiny, a především to, jak v určitých chvílích sám Felix nátlak projektu nedokázal unést. Kamera neuhýbá před nepříjemnostmi, frustrací, komplikacemi s lidmi i s technikou, no a nakonec ani před faktem, že to v jádru byla komerční propagace limošky s taurinem. Ve výsledku je to ale skutečně působivý příběh o lidské vůli. Pamatuji si, jak mě mrazilo v zádech když jsem skok sledoval živě online. Space Dive mi ten pocit připoměl. A teď, když jsem zjistil, jak složitá cesta k fenomenálnímu skoku vedla, je můj obdiv ke všem zúčastněným ještě vyšší.

plakát

Final Fantasy VII: Advent Children (2005) 

FF jsem nikdy nehrál a o univerzu ve kterém se film odehrává nevím vpodstatě nic. Jenže co na tom záleží když to byla asi nejlepší bojová akce kterou jsem kdy viděl (ve filmu obecně, ne jen v animovaném žánru). Film od začátku do konce totálně nadupaný vysokým stylem a dokonalými souboji. Vizuální orgie takové kvality, že žádný zvláštní příběh ani nepotřebují.

plakát

Foo Fighters: Back and Forth (2011) 

Dave Grohl je prostě týpek a Foo Fighters jsou jeho dítě (čímž nechci nijak znevažovat význam ostatních členů). Obzvlášť fanouškovi tento film navodí pocit že se svými hudebními hrdiny sedíte na pivku a oni Vám vylévají srdce...najednou si připadáte že jste staří známí a uvědomíte si že ti rockoví bozi jsou jen obyčejní kluci. Kluci velmi talentovaní, kteří mají rádi svou práci, a jejihž cesta k tomu čím jsou dnes vedla přes řadu těžkých rozhodnutí i obyčejných lidských chyb. Pokud jste do shlédnutí tohoto filmu měli členy Foo Fighters rádi muzikanty, nyní si je zamilujete i pro to jací to jsou lidé. Shlénul jsem to už čtyřikrát a pět hvězdiček je zde zcela oprávněných. Dave: "Zbývalo šest měsíců do koncertu ve Wembley. Každej večer těch šest měsíců jsem usínal s myšlenkou: Pane bože, já musim hrát na tom zasraným stadionu. A každý ráno jsem se vzbudil s výkřikem: Ty vole, my hrajem ve Wembley!"

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Seriál, respektive série šesti (zatím) regulérních filmů, jehož díly oscilují kvalitativně od vynikající až po geniální. Předloha perfektně převedená do moderního hávu, skvělé scénáře a perfektní casting. To jsou konstanty všech šest dílů. Osobně tak jednotlivé příběhy hodnotím výš či níž podle toho jaká, a jak zahraná, je role hlavního oponenta. Díly The Great Game, Scandal in Belgravia a The Raichenbach Fall jsou tak na čistých 5* (Andrew Scott udělal pro Moriartyho to co Heath Ledger pro Jokera a od Jokera je to taky nejlepší filmový záporák) , Study in Pink, The Blind Banker a The Hounds of Baskerville na silné 4*. I v dnešní době, která podle mě přeje kvalitním seriálům, je Sherlock něčím zcela výjmečným. A ačkoliv vítám že se oba pánové (Freeman a Cumberbatch) budou více objevovat ve filmu, to že kvůli tomu musím čekat skoro dva roky na další tři díly Sherlocka je skoro jako nějaké Moriartym vynalezené mučení :-)

plakát

Baader Meinhof Komplex (2008) 

Svědomí moderní Evropy má spoustu skrytých démonů a kostlivců ve skříni. Tento film bez příkras řeší jednoho z nich. Takovéto filmy by měl vidět každý kdo není úplný politický ignorant.