Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (208)

plakát

Creed (2015) 

Nemohu se zbavit pocitu, že tento snímek je pro mě stejně tak lehce zapomenutelný jako Bojovník s Jakem Gyllenhaalem z téhož roku. Osobně mám tento typ filmů velmi ráda, protože u nich mohu vypnout mozek a užívat si atmosférou zápasů a ne příliš komplikovaného děje. Mrzí mě, že film nedokázal vytěžit více ze svého potenciálu - nostalgii z návratu Rockyho na - tentokrát - trenérskou lavici uzemnil pro mě naprosto plytký děj. Co bych ovšem pochválila, byla filmová hudba a kamera, které mě velmi bavily.

plakát

Trabantem až na konec světa (2014) 

Společně s trabanty už jsem projela pěknou část světa a vždy mě nepřestávají udivovat, jak daleko dokáží dojet. Miluji to jejich nadšení, s kterým se pouštějí do každého dobrodružství, která vždy nemusí skončit tak pozitivně, jak naštěstí prozatím končí. Dan Pribáň je cestovatel, který svým nadšením a nezdolným optimismem dokáže diváka strhnout natolik, že mu snad i musí uvěřit, že žádné překážky neexistují a pokud snad i ano, tak se dají vždy a lehce překonat. Tyto dokumenty mě vždy naplní údivem nad krásami daných zemích, že jen těžko odolávám, abych si hned nekoupila letenku a nenaplánovala si cestu do zemí mě vzdálených. Světadíl od světadílu tato cestopisná road movie nabírá na kvalitě co se filmařské stránky týče a já už se těším na další cestu po Austrálii a JV Asii.

plakát

Vedlejší účinky (2013) 

Během sledování snímku jsem si několikrát říkala, že jsem velmi ráda za to, že jsem si předem nepřečetla jeho obsah . Vůbec jsem netušila, do čeho jdu. Řídila jsem se pouze místním bodovým hodnocením a hereckým obsazením. I když to není zrovna nejlepší klíč při volbě filmu, v tomto případě to byla trefa do černého. Byla jsem velmi příjemně překvapená daným psychologickým tématem. Asi jsem byla příliš naivní, ale žádný krkolomný převrat v ději jsem neočekávala. O to více jsem pak byla udivena. Ale samozřejmě spoilerovat se dále nechystám. Rooney Mara potvrzuje, že je skvělá herečka a je schopná zahrát mnoho odlišných hereckých partů. Rovněž mohu vyzdvihnout výkon Juda Lawa, který jí velmi dobře sekundoval. Tento snímek stojí rozhodně za doporučení.

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Původně jsem chtěla hodnotit film o stupeň níže, ale Leonardo DiCaprio mě svým výkonem naprosto uchvátil, že nemohu jinak. Dokázal si celý snímek ukrást pro sebe (na což má ovšem nárok, neboť se jedná o životopisný příběh) a převedl bravurní one-man-show. Jestli bych někomu v tomto roce přála Oscara za nejlepšího herce, tak je to právě on. Martin Scorsese ukázal z jednu odvrácených stránek kapitalismu - svět plný drog, nezřízeného sexu, peněz a alkoholu. Nehrajme si na pokrytce a přiznejme si, že tato společnost tak rovněž může vypadat. I přesto, že má snímek 3 hodiny, chodil jako dobře namazaný stroj. Ano, mnohdy forma převyšovala obsah, ale já si myslím, že v tomto případě to až tak nevadilo.

plakát

12 let v řetězech (2013) 

Režisér měl možnost zpracovat velice silné téma, které jsme sice už měli tu možnost vidět zpracované snad stokrát, ale pro mě má pořád zvláštní význam (kouzlo?). Film má z mého hlediska dva velké klady: za prvé je to způsob jeho snímání. V mnoha ohledech působí jako jedna velká pohádka (pokud odhlédneme od děje) a každá scéna je skvěle barevně vyvedena. Jako druhý klad mohu označit herecké výkony, které snímek nepochybně posouvají o stupínek v hodnocení výše. Důvod, proč ale hodnotím relativně nízko, je ten, že mi zde chyběly emoce (i když by se mohlo zdát, že film je jimi napěchovaný - není to tak). Nedokázala jsem se do děje ponořit a pouze jsem ho chladně sledovala zpovzdálí. Nevím, zda režisérovou snahou bylo tak říkajíc "zalíbit se všem", ale co se mě týče, tak na mě to příliš nezapůsobilo. Škoda, byl zde určitě velký potenciál.

plakát

Anna Karenina (2012) 

Knižní předlohu od Lva Nikolajeviče Tolstého jsem četla, proto mohu srovnávat. Na první pohled je zřejmé, že do dvou hodinové stopáže je nemožné zahrnout vše, co kniha nabízí. V tomto případě záleží pouze na citu tvůrců, které pasáže do děje zařadí a kterých dějových linek se naopak zbaví. První problém, který se snímkem mám, je výběr ústřední dvojice herců. Keira Knightley v roli Anny působí velmi staticky a její herecký projev mi nedovoluje jí věřit jediné slovo. Totéž platí i pro jejího milence Vronského v podobě Aarona Taylora-Johnsona. Ten je na svoji roli velmi mladý, o jeho svůdcovských zkušenostech nemůže být ani řeč, i když talent se mu rozhodně upřít nedá. Nemohla jsem se zbavit pocitu, že tato milostná dvojice na mě působí dosti pedofilním dojmem. Lituju, že ve snímku nebyl větší prostor dán dvojici Kitty a Levina Oblonštích, jejichž životní osudy jsou daleko zajímavější, než je ve filmu prezentováno. Závěru chyběla větší gradace. Anna byla vykreslena jako pomatená, mírně vyšinutá žena, která už má života plné zuby. S tím bych rovněž úplně nesouhlasila. Jediné, co mohu pochválit, jsou kostýmy, hudba a výběr herců do vedlejších rolí. Tato adaptace Anny Kareniny rozhodně nebude patřit k mým oblíbeným a v žádném případě nepřekonala její předchozí adaptace.

plakát

Argo (2012) 

Bena Afflecka jako herce příliš v lásce nemám a obvykle mě jeho obsazení v některém z filmů spíše odrazovalo od jejch zhlédnutí. Na druhou stranu Afflecka uznávám jako režiséra. Mám dojem, že se snímek od snímku zlepšuje a jeho režisérský styl je čím dál tím více rozpoznatelnější. Drama Argo oceňuji především ze scénáristické a režisérské stránky. Autorům se skvěle podařilo vykreslit rozbouřenou atmosféru v Teheránu v 80. letech. Osobně ráda navštěvuji arabské země a při sledování tohoto filmu jsem měla pocit, že mě děj vtáhl dovnitř a já měla možnost zpovzdálí sledovat téměř nemožný pokus opustit Irán v tak nelehké politické situaci. Argo je výborný thriller s téměř nulovými hluchými místy a z Bena Afflecka se pomalu stává "pan režisér".

plakát

Bez kalhot (2012) 

Musím pány pochválit, slušelo jim to a u jejich představení jsem se skutečně bavila. Na druhou stranu jsem ale postrádala nějakou další přidanou hodnotu. Film nevyčnívá ze škatulky komedií, příběh sám o sobě také nepřináší žádné zvláštní zvraty, které by člověk neočekával. Nechci být vůči tomuto snímku nějak přehnaně kritická, ale osobně mi zde chybělo "něco", co by mě přimělo dát vyšší hodnocení.

plakát

Královská aféra (2012) 

Královská aféra je jedním z mála kvalitních historických snímků, které jsem za poslední roky měla tu možnost vidět. Obvykle jsou tyto filmy plné patosu a přikrášlování skutečností. V tomto případě tomu tak není (možná jen až na výjimečné případy). Zejména závěr snímku k tomu má při nejlepším tendence, což mírně kazí jeho dobře rozjetý začátek. Dánské dějiny mi nikdy nebyly nikterak známé, proto mě velmi překvapilo, jakými krkolomnými změnami země musela projít. Co se týče výběru herců, výběr snad nemohl být lepší. Ústřední trojice sehrála vynikající party. Snímek z mého pohledu stojí jednoznačně za doporučení. Film má spád, nenudí a doprovází ho příjemně zvolený hudební doprovod.

plakát

Rebelka (2012) 

Nechci být k tomuto snímku přehnaně kritická, přesto si myslím, že Pixaru v posledních letech dochází mírně dech. Film stojí na krásných animacích, ale to je asi tak vše, příběh je dle mého názoru dosti plytký a vtipům chybí jejich elegance a důvtip. Osobně se mi nejvíce líbila hlavní představitelka, která je milá a má krásné vlasy, ovšem na příběhu by bylo potřeba ještě více zapracovat...