Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 4

Recenze (1 001)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Au, neříkal Disney, že nechá mágům z tajného bratrstva Pixaru zcela volnou ruku? Protože tady to už tak nevypadá. A rozhodně to není změna k lepšímu. Ještě trochu více stmelování a všechna ta fantazie a cit pro vyprávění dětského a přitom tak dospělého příběhu navždy zanikne. Tady to naštěstí ještě stále není tak vidět, a už jen za postavu Meridy musí být hvězda navíc. Už dlouho jsem neviděl tak skvěle vytvořenou postavu, jak vzhledově (ty Vlasy!!!), tak povahově. A vizuál čerpající ze Skotska je taktéž stále daleko před všemi ostatními protivníky. To a ta atmosféra hvozdů a temných zřícenin zcela překrývá ty infantilní postavičky, slabou zápletku (nebo alespoň motiv), přílišné tlačení na rodinné hodnoty a písničky. A věřím, že u jedné scény děti asi museli pěkně vřískat :)) To oceňuji ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Neskrotné rebelky, riešiteľky svárov a záchrankyne krajiny áno - ale len z panovníckeho rodu. Poddaných zastupuje ujačaná slúžka, natvrdlý strážca a členovia družín, ktorí bez frflania nasledujú príkazy vodcu. Iste, je tam aj emancipačná línia (prináležiaca rodine koruny), len neviem, či dnes nie je trochu pasé. Vlastne - možno je výsostne moderná: nezabudnime na ženské práva panovníkov! Rebéliu a chrabrú odvahu strčíme tiež medzi korunované hlavy aby náhodou neostala od útleho detstva na ulici. Kinematografia zameraná na najširšie cieľové publikum je plná podobných propagácií moci v snahe o udržanie si pozícií. Samozrejme, že sa do toho napchá kopec odkazov na iné filmy a pár progresívnych ideí spolu s paródiu súčasnosti aby sa filmoví vedátori mali nad čím vzrušovať a prispeli tak na základe chvály podružných prkotín, z veľkej časti doceneným len nimi samými, k vysokým hodnoteniam. Ostatní pohodlne prežujú posolstvo hlavné - zabaviť sa a zarebelovať si odmietnutím rodiny (pretože moc už dnes nepotrebuje pracovný kapitál - je navyše). Vláda nech dovládne, pretože vnútorní rebeli v nej spoločenský marazmus vyriešia. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

vpravdě úchvatný animovaný epos z tolik poutavého skotského prostředí, kterému nechybí notná dávka legend, tajemna, kouzel, hrdinství a bojovníků... to vše má v sobě i okouzlující královská dcerka, kterou si prostě musíte už po pár minutách zamilovat (jak už to tak u zrzek bývá)... v pořadí již třináctý film pixaru je v tomhle případě hodně šťastná volba! 90% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jsem překvapený, jak moc se mi to líbilo. Pěkný příběh, perfektní animace, super atmosféra. A nenásilně "výchovné". Možná ne tak nápadité a originální jako předchozí filmy od Pixaru, ale pořád je to velmi příjemný, kvalitní animák. Čekal jsem nudnou variaci na "princezna si má vzít ošklivého prince, ale chce chudého vesničana", dostal jsem dojemnou pohádku o vztahu mezi dcerou a matkou. Za mne spokojenost. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: Pekná rozprávka spájajúca Disney a Pixar pod jednu strechu. Je to milá záležitosť ako po vizuálnej tak i po stránke príbehu. Animák, ktorý poteší ako deti tak i dospelých, pobaví, zaujme a nakoniec samozrejme prináša ponaučenie spôsobom, ktorý neuráža a neútoči silene na city. Je to taký akurátny mix príbehu a vizuálu obohatený o netradične škótsky prízvuk, ktorý je vítanou zmenou. [3 a pol *] Sorry, I don't speak Bear. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • Severoamerické tržby byly 237,3 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 539 mil. (NIRO)
  • Na motivy filmu vznikla videohra z názvem "Temple Run: Brave", v níž Merida prchá před medvědem a hráč má za úkol vyhýbat se překážkám. (karlik4801)
  • Rebelka byla prvním filmem ozvučeným ve zvukovém systému Dolby 3D, který využívá 64 samostatných reproduktorů a 128 audio kanálů. (HellFire)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama