Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Recenze (134)

plakát

Holubice (1960) 

Rozebírat tento film mi přijde jako se pitvat v holubici, neb ta je krásná jen jako živý celek. Jediný okamžik kdy jsem pocítil jisté vykolejení, byla finální scéna. Zde hudba, příliš upachtěně sentimentální a pobouřlivě hlasitá, měla na mne opačný účinek. Viděno v Ponrepu na projekci CSFD. Co tam se dělo, by za komentář stálo, ale to sem nepatří.

plakát

Ronja, dcera loupežníka (1984) 

Knižky od Astrid Lindgren nejsou a nebyly moje oblíbené, ale tato adaptace má své osobité kouzlo (mimo jiné díky hlavní představitelce). Ač to není dokonalé musím uznat, že je to v rámci dětských filmů výtečné 90%.

plakát

Welkeom tu Dongmakgol (2005) 

Nemohu si pomoci, ale Hye-jeong Kang dokáže vyloudit takové pohledy a obličeje že by jeden nevěřil... tak jako postavy vojáků, kteří přicházejí do Dongmakgol. Válečné problémy vojáků jsou konfrontovány s neuvěřitelnou prostotou, až naivitou vesnického života. Film se motá na velmi tenkém pomezí uvěřitelné fikce a reality která je k neuvěření, a proto chvílemi působí kýčovitě jak obrazem tak hudebně. Je jen na divákovi zda mu to je příjemné, nebo ne. Osobně dávám absurdně naivních 5.

plakát

Brendan a tajemství Kellsu (2009) 

Film je velmi často vyzdvihován pro svoji animaci, ale poněkud neprávem odsuzován pro svůj děj. Pokud se člověk dívá jen věcně, tak může dojít k mylné představě. Jednotlivé postavy mají za sebou jednu či více historických postav stejného jména. To co se zdá na první pohled racionální (stavění hradeb opatem Cellachem) může být chápáno i velmi negativně (ztráta otevřenosti ke světu). Mimo jiné hradby ve filmu nejsou chráněny a v takovém případě nemohou moc plnit svoji pozitivní úlohu. Mladý Brendan (možná paralela s Saint Brendan of Clonfert )prožívá dobrodružství v lese s průvodkyní Ashling (jméno znamená: Vize, Sen) a je podporován Aidanem (Oheň, možná narážka na Aidan of Lindisfarne), což lze opět chápat obrazně. Ve filmu není jasně řečeno co je Book of Kells (bohatě iluminovaný Nový zákon). Domnívám se, že tak autoři učinili ve snaze vyhnout se explicitnímu spojení s náboženstvím, které by někomu mohlo vadit. Ještě jedna poznámka. Kočka Pangur Bán je taky historická (viz Pangur Bán a text zde).

plakát

Třetí muž (1949) 

Po filmové stránce skvěle, jen hudba je na levačku, neboť se nehodí k poválečné Vídni ani tématu filmu. Její žoviálnost sráží celkové vyznění, a proto dávám velmi slabých 5*.

plakát

Kočár do Vídně (1966) 

Copak jsme nacisti? táže se v závěru filmu jedna z postav. Odpovědět by si měl každý sám a tenhle černobílý snímek ,s velmi přesvědčivými hereckými výkony a vhodně zvolenou hudbou, k tomu dává jedinečnou příležitost.

plakát

Last Exile (2003) (seriál) 

Příjemné anime, které se nesnaží být za každou cenu originální, přičemž využívá osvědčené postupy. Dobrá animace i hudba, trochu naškodu jsou poněkud černobíle postavy. Celkový dojem slabších 5*

plakát

Baccano! (2007) (seriál) 

Doopravdy je s podivem že tento žánrový mix funguje. Za odvahu si to určitě slabších 5* zaslouží.

plakát

Ebeni v zahradě (2004) (koncert) 

Velmi dobrý koncert ve spojení s dobře provedenou kamerou. Kameře lze vytknout snad jen to, že jen málo kdy zabrousí na třetího z Ebenů (Kryštofa). Na druhé straně obrazová část dobře kopíruje zpívané texty (O filmových milovnících, Jak to dělaj kosmonauti). Trochu mne mrzí že nepovedený nástup Marka a chyba ve zpěvu Jiřího Šmicra (Sprostý chlap) byla vystřižena, neboť takto působí koncert až příliš perfektně.

plakát

Zlý chlap spí dobře (1960) 

Název trochu mate, protože Zlý chlap nikdy nespí ! Mam pro Kurosawu slabost, a tak ač na vážkách, dávám plný počet.