Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Recenze (35)

plakát

Absolvent (1967) 

Na Dustina Hoffmana jsem si zvykl nečekaně rychle a v této roli se mi líbil, obdobně tak Katharine Ross. Hudební doprovod mohl být bohatší a nápaditější, než jen obehrávat asi šest nejznámějších písní, ale budiž. Co mě ale velmi zklamalo, byla zápletka, psychologické profily postav a především dialogy, které byly čím dál trapnější.

plakát

Na věky věků (2012) (seriál) odpad!

Co by čtenář knižní předlohy jsem vydržel pouze do začátku druhého dílu, víc už prostě nešlo. S knižní předlohou má seriál společná pouze jména postav a historické období. Dějově už jen během prvního dílu tvůrci změnili všechno, co se změnit dalo. Jak to změnili? Seriálové zpracování je podstatně brutálnější a hloupější, děj zlehka kopíruje seriál Pilíře země a opět si tvůrci zakládají na co největším trápení hlavních postav a především na co největším počtu mrtvých. Všem vřele doporučuji knižní předlohu - je to jeden z nejlepších historických románů, co jsem kdy četl - ale tento seriál prostě doporučit absolutně nemůžu.

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) odpad!

Knižní předlohu mám velmi rád, mám ji už několikrát přečtenou. Ten to film má s tou knihou společný pravděpodobně jen název, jména postav a pár náhodných bodů z děje. Dvakrát jsem byl odhodlán to zkouknout, dvakrát jsem na to zkrátka neměl žaludek. Od Spielberga bych čekal mnohem víc. Obávám se, že film Eragon našel svého přemožitele, pokud jde o nejhorší filmové zpracování dobré knihy.

plakát

Hra o trůny (2011) (seriál) 

S tím, jak seriál postupně opouští knižní předlohu klesá i jeho kvalita. První série jsou dost dobré - ještě tolik není podstatné kolik vedlejších postav z knih tvůrci vypustili (některé z nich, ale později získávají klíčové role v příběhu) a zároveň je ze scénáře stále velmi patrná genialita tvůrce celé ságy. Bohužel však jeho duch postupně seriálové zpracování opouští, což se velmi projevuje i na kvalitě scénáře, který se vyvíjí zcela jiným směrem než v knižních předlohách, popírá psychologické profily postav a především se příběh stává stále méně uvěřitelným (například když Brienne najde po bitvě Stanise, fantastická záchrana Sansy po jejím útěku ze Zimohradu nebo námořní bitva v druhém díle sedmé série, kde Euron nějakým sedmým smyslem najde druhou flotilu a především přesně tu jednu loď kterou hledá), to že postavy ví přesně ví co se stalo na druhém konci Západozemí je už snad jen pomyslnou třešničkou zkaženosti na celém dortu.

plakát

Pilíře Země (2010) (seriál) 

Na úvod musím zdůraznit, že jsem četl knížku a docela se mi líbila. K samotnému seriálu: Obsazení je super, takhle nějak jsem si postavy představoval. Scénář už snad ale víc ani zkazit nešel. Určité proškrtání knihy? No budiž. Ale tady si pan scénárista zkoušel přetvořit příběh včetně charakteru některých postav (co provedl s Cuthbertem, Regan, Waleranem, Philipem nebo Remigiem je prostě hrůza) k obrazu svému, a ten se od obrazu Kena Folleta hodně liší. Takže ve výsledku: Mohl to být super seriál, řekněme o 12 dílech, který by byl natočen podle knížky. Tohle je prostě bída! Nevím, proč si myslí, že když se budou hlavní postavy mezi sebou víc vraždit, tak že to bude lepší seriál.

plakát

Pravda nebo lež (2005) 

Zpočátku docela zmatené, nicméně rozuzlení je dobře udělané. Scénář i tak neohromil. Obsazení dobré, hlavně bezkonkurenčně sexy Alison Lohman.

plakát

47 róninů (2013) odpad!

Samotná legenda o 47 roninec je super, ale natočit to šlo určitě daleko lépe. Vůbec nechápu, proč z toho udělali fantasy. A to fantasy dost špatné. Scénář se měl držet legendy a nevymýšlet si čarodějnice, kouzelné meče a podobně.

plakát

Bourák (1993) 

Úžasný příběh. Super scénář, režie i herecké obsazení. To vše podtržené jedním z nejkrásnějších soundtracků, jaký jsem kdy slyšel.

plakát

Payback: Straight Up (2006) 

Opravdu se podařilo natočit méně brutální verzi původní odplaty. Zároveň ale zmizely nejlepší momenty původního filmu. Nově natočené scény naprosto postrádají genialitu původního scénáře. Ano, nejsou tak brutální, ale zároveň naprosto postrádají nápad. Ve výsledku bych film pochválil jen za původní část, nová třetina je naprosto průměrná a nudná.