Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (868)

plakát

Samotáři (2000) 

PÁR FACEK MŮŽEŠ DOSTAT KLIDNĚ I PŘED JAPONCEMA. _____ Nemůžu si pomoct, ten film má genius loci jak prase. Skvěle napsanej, skvěle zahranej. Hlavní hvězdou pro mě úplně neznámej herec Mikuláš Křen jako projekťák s minikamerou, kterýmu i smutný věci přijdou zajímavý. Jen si tak trochu smotnout brko a napsat nějakej podobnej vlastní scénář... Jeden by se prostě smál, plakal a otlapkával zároveň. (Ale jenom s Labinou, xixi!)

plakát

Vražda na Nilu (1978) 

Vynikající adaptace slavného románu Agathy Christie, mé suverénně nejoblíbenější autorky, která měla těch "malých šedých buněk" opravdu vrchovatě. Ačkoliv v záplavě v jádru velmi podobných detektivek, pravidelně sázejících na hrstku dobře rozepsaných a ve filmu navíc výtečně zahraných (a až nerealisticky dokonale "vražedně namotivovaných") postav na malém prostoru, osobně nepovažuju DEATH ON THE NILE za spisovatelčino nej (tím je námětem blízký Ten Little Indians). K pomyslné dokonalosti snímku nechybí moc, snad jen malinko větší emoce (ale co zase čekat za výlevy v době, kdy např. takové nechtíc odhalené prso mohlo zruinovat dobrou pověst vašeho rodu na několik generací dopředu) a více taktní Poirot (takový provokatér on v žádném případě nebyl), mimochodem velmi ucházejícím způsobem zahraný jinak nepříliš podobným Peterem Ustinovem. Už při čtení knihy mě trochu žralo pár subjektivních logických chyb (např. proč Poirot zavčasu moudře nezpacifikoval všechny střelné zbraně, na které při svých čmuchačkách narazil), ale co už. Nevím už přesně, jak moc se režisér držel nebo nedržel předlohy, ale já na konci cítil velkou spokojenost.

plakát

Království květin (1993) (TV film) 

Choroš moroš, dřevo oblož! ... Alenkoidní vykrádačka či nevykrádačka, tento večerňajs s mrňavou Vondráčkovou mě v dětství něčím přitahoval i děsil, docela rád bych to někdy viděl i teď, s odstupem. Výborné žraso pro všechny dětičky, avandgardisty a lidi požívající omamné látky. :-)

plakát

Apokalypsa (1979) 

Nemám nejmenší chuť opakovat tady elementy nade mnou již stokrát vyřčené, že se jedná o totální audiovizuální žranici a (vzhledem k mimořádně zle strativetlnému obsahu) celkem krutě dlouhou záležitost, atp atp. Čeho si na APOCALYPSE NOW cením nejvíc, je ono postupné zabředávání do sraček, kdy náš malý Willard ztrácí s každým kilometrem proti proudu Mekongu kus "normálna", aby dorazil do Kurtzovy díry jako hnusem války oškubaný lidský cár (což vy můžete vidět samozřejmě úplně jinak - třeba můžete vidět Willarda jako vítěze - i proto je tento film tak skvělý). Film, který absolutně přesahuje rámec války, a to nejen té Vietnamské. I přes skutečně brutální stopáž lepší 4* - příběh tady sice jen tak přicmrndává, ale pro snímek typu APOCALYPSE NOW jsou důležité postavy, důležitá je atmosféra, důležitý je takový ten šeredný šutr v našich srdcích bezprostředně po vypnutí TV / PC / odchodu z kina... A TO VŠE TADY BYLO.

plakát

Útěk do divočiny (2007) 

Dangerózní stuff v tom smyslu, že pokud už sami napůl chcete, ten film vám na cestu minimálně podá boty... Chris McCandless. Prý že se po světě hodně napinožil. Chtěli ho oplakat, chtěli ho ošukat, chtěli ho adoptovat. A on že ne, bohužel taky hodně četl a filozofoval. Tohle není jeden z těch filmů chycených za stejný konec jako BéHáčko nebo Přátelé. Hodně figurek ve filmu patří do takové té kategorie "hledali se, až se našli". Chris zjistil, že za rebelií a následnou svobodou už nic hezkýho není, jenom smrt. Sakra, dostal se mi kus špíny za nehet, asi tam kam on zkrátka nepatřim. INTO THE WILD nemá kultovní scény ani spád řeky Pád, vlastně se ani nekoukejte, že to má celých 148 minut... ale jako celek má hodně, hodně co říct.

plakát

Hra (1997) 

Pěkná šlupka! To nejlepší od SuperFinchera, co jsem zatím viděl. Výborný M. Dougles, lepší než kdykoli jindy. Tato role pracháče bez koulí, navíc studenějšího než psí čumák, mu vyloženě seděla, až si člověk říká, že on to snad vlastně ani nehraje.

plakát

Byt (1960) 

Neuvěřitelně milej film. Tak jako Jack Lemmon, díky mírně lascivnímu bytu na adrese Šoustavá 69, umně šplhal vstříc bezedným hlubinám vlivňoučkých zadků, šplhal film u mě svým hořkosladkým humorem, který je třeba adekvátně přecenit! Jó a když se k tomu přidá převelmi frajerské ústřední duo herců (no dobře, možná spíš trio - před Bytem jsem stejně ani jednoho z aktérů pořádně neznal), praštěný námět jako takový a nadprůměrně úrodné commenty CSFD diváctva (pshimi :))), není vůbec o čem diskutovat. Leda, že byste mi nechali pod rohožkou klíče od vašeho bytu.

plakát

Podraz (1973) 

Tenhle múví je tak zatraceně pohodovej, že z fleku navrhuju obohatit jazyk český o nové přirovnání: Bejt v pohodě jako Podraz. Bezchybné trio hochštaplerů Newman -> Redford -> Shaw a několik filmově dokonalých scén dělají z THE STING jeden z nejlepších filmů natočených před rokem 1975, co jsem kdy viděl. Ne-li ten vůbec nejlepší. 90% - začátek pětihvězdičkovej není.

plakát

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 

Starouš bez hluchých nebo alespoň průměrných míst. Veliké vítěztví obsahu nad formou. Henry Fonda! :-) Pan Lumet je po čertech chytrý režisér.

plakát

Láska nebeská (2003) 

Dlouho předlouho jsem přehlížel tento film (prý že doják, ach tak, ha ha :). Kurevská chyba! Monumentálně, skoro až nebezpečně optimistický film se asi nikdy neobejde bez špetky vypočítavosti a patosu - bůh chraň ten suchý britský humor: Děcka, dám vám jednu radu. Nikdy nekupujte drogy. --- Staňte se slavnými, budou vám je dávat zadarmo. Spousta příjemných hercí v příjemných rolích plus jeden kultovní opilec. 5*. Proslýchá se, že Vánoce co Vánoce brečí u tohoto filmu i Chuck Norris.