Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Dobrodružný

Recenze (5)

plakát

Temný rytíř (2008) 

Tahoun filmografie a žánr, který každoročně má alespoň jeden blockbuster. No a tento je z nich jeden z nejlepších. Z DC dokonce nejlepší. A celkově by se přel s Avengers. Co samotný film, No je to pecka. Obsazení nemělo ani jedno šlápnutí vedle. Ano v dnešní době se objevuje nový Bruce Wayne čili Ben Affleck, který by mohl žezlo po Christianu Baleovi převzít. Ale zpátky k Baleovi. On sám skvěle hraje vážného a hrdinného superhrdinu co chrání Gotham city. Ale zvládá i Bruce jako playboye co si užívá společenství krásných dam a rozhazuje peníze. Naproti němu stojí Batmanův úhlavní nepřítel Joker. Toho ztvárnil zesnulý Heath Ledger. Jehož přípravy na roli byly tvrdé, ale přinesly ovoce. Seděl v místnosti a hleděl do blba. Nebo hodiny a hodiny zkoušel Jokerův smích. Dokázal dovést jeho šílenství do nového levelu. Alfred jako Michael Caine je prostě dokonalý. Comisař Gordon je pravý polda. Příběh samotný je opět o tom jak se Batman snaží zjisti Jokerův velký plán. Ten odhalí ale přesto nezachrání jeho milovanou což je v těchto filmech nezvyklé, ale velice dobře vložené a ještě to podtrhuje temnou atmosféru. Efekty se zaměřují na Batmanovi Bat-udělátka a exploze. Je to vcelku povedený a ze všech nejlepší zpracování Batmana.

plakát

Doba ledová (2002) 

Nástupce hraných pohádek. Filmy u kterých se smějí nejen děti, kterým jsou směřovány, ale i dospělí kteří to sledují kvůli dětem. Mnohdy jsou to bezduché klišovité paskvily, které se líbí jen málo dětem natož dospělým. A pak tu jsou světlé stránky jako první dva díly Doby ledové či Já, padouch. Zde se ale budeme bavit o Době ledové. Začneme stylem animace. Ten je silně stylizovaný, ale co je to za zvíře poznáte a ještě to dodává celkovému zážitku na kvalitě.Charaktery jsou sympatické a zalíbí se vám. Mají lidské vlastnosti ale zase ne moc. A nejsou tak přemrštěná jako například skupina z Madagaskaru. Příběh není tisíckrát ohrané klišé, ale poutavý příběh o samotářském mamutu Manym, lenochodu Sidovi co je vlezlý a bodrý tak moc, že ho máte sto chutí přetáhnout po hlavě ocelovou trubkou. A nesmíme zapomenout na šavlozubého tygra Diega a jeho smečku. Celý děj se točí okolo dítěte, které Sid s Manym, kterému leze Sid na nervy, ale začíná ho brát jako přítele, dostanou od umírající matky. No a film stráví cestou na jich za lidmi a za otcem toho dítěte. Potkají tygra Diega co má na začátku úmysl dítě odnést své smečce, ale po cestě změní názor a pomůže přátelům. Zní to ohraně, ztřeštěně a křečovitě ale tak to není. Celý film do sebe zapadá a je zábavou pro děti i rodiče. Vím z vlastní zkušenosti, že když jsem byl batoletem, tak mne tento film spolehlivě uklidnil a dokázal jsem ho sledovat do zblbnutí.

plakát

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) 

Hollywood se ještě vzpamatovává z krize a sci-fi neslaví takový úspěch. Nejznámějším z tohoto žánru je 2001:Vesmírná odysea. Tu se znenadání objevuje vizionář režisér, kterého má většina lidí za blázna a tím je George Lucas s geniálním a propracovaným nápadem o velkolepém boji dobra a zla jménem Star Wars. Hlavním hrdinou byl mladý chlapec a rytíř řádu Jedi Luke Strakiller. Samotný příběh má v sobě inspiraci z mnoha jiných děl. Například souboje se světelnými meči jsou převzaté a upravené od japonského umělce Kurosawi. Roboti jsou zase podobní těm z filmu Metropolis a titulky jsou stejné jako ty ze seriálu Flash Gordon. A tak po dlouhém hledání studia ho spasí mladý šéf studia 20th Century Fox, který se rozhodne investovat do George, protože se mu zdá talentovaný a své volby nebude litovat. Teď začínají přípravy. Na casting na roli Luka teď již známého jako Skywalker přijde například Kurt Russell, ale Lucas zvolí neznámého Marka Hamilla a pro princeznu Leiu zvolil také neznámou Carrie Fisherovou. A do role šarmantního pašeráka Hana Sola pro změnu Harrisona Forda, který přišel jen točit titulky. Též zakládá nové trikové studio Industry light and magic. No a teď k filmu samotnému. Příběh samotný není originální, ale to kde je a jak je vyprávěn. A efekty. ach ty efekty. Jen ty souboje v kosmických lodích jsou úchvatné a co teprve ty interiéry a exteriéry. Samotný film nakopl filmový průmysl vpřed. Ano příběh zde detailněji rozpitvávat nebudu neboť ti kdo viděli ví a ti co neviděli by přišli o ten mimořádný zážitek, kterým tento film je.

plakát

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) 

Píše se rok 2001 a málo známý režisér silně béčkových hororů Peter Jackson uvádí do kin první díl svého mistrovského díla. I přesto že mnoho lidí pochybovalo, i přesto že mu mnozí nevěřili bylo to tady. Lidé v očekávání co se bude dít usedají do sedaček v kinosále. Třesou se nedočkavostí. Trailer je navnadil a oni stále pochybují a kladou si otázky: "Co když byly v traileru jen ty nejlepší scény. Co když je zbytek hrůza." No a po reklamách a sérii krátkých titulků to přichází. Úvodní scéna z bitvy mezi spojenectvím lidí a elfů proti vojskům Mordoru na pláních před horou osudu. Jejich výrazy se rozplývají. Vždyť obsazení je bezchybné, výprava též, kamera zabírá přesně tak jak se jim líbí a ty efekty. No to je krása! A k tomu kostýmy. Ti skřeti vypadají jako živí a každý je jiný. Děj odsýpá ale zároveň film nevynechává nic důležitého. Ano přeskočí například Toma Bombadila, ale to nevadí. Je to přeci jen část knihy, která nemá až zas tak zásadní vliv. Ano bez něj by nešlo to a to. Ale do filmu se nehodí. A ten konec. Ten pocit sladkého čekání. Jako na vánoce. A jsou šťastní. Vždyť není důvod proč by neměli být. Je to přeci zhmotněný sen...

plakát

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 

I přesto, že se tento film odehrává v jedné místnosti a že v něm účinkuje dvanáct mužů je skvělou ukázkou toho jak režisér dokáže zvládnou skvěle své řemeslo s minimem zdrojů. Obsazení herců k charakterům jejich postav je bezchybné. Hudba tam nemá velkou úlohu, ale stejně když tam je, tak jen podtrhává atmosféru situace. No a teď počkej protože přichází část obsahující spoilery. Takže pokud si tuto klasiku neviděl nepokračuj. Celý příběh v pozadí není až zase tak originální. Ale to jak se s ním zachází pomocí dialogů postav je jako když kovář z nevzhledného kusu železa vykove mistrovské dílo. Postupně se v průběhu filmu názory postav mění. Jak se z zapřísáhlého odpůrce stane ten kdo souhlasí. Jak na ně působí vedro, které tam panuje jak odhalují pomocí jednoduché logiky věci, které policie přehlédla. Je to ukázka toho jak se dá s málem udělat hodně. Osobně jsem nečekal něco takového. A proto i když máte radši moderní nenáročné filmy zkuste taky jednou něco staršího. Nebude to na škodu.