Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (35)

plakát

A.I. Umělá inteligence (2001) 

Tohle dílo mi svého času nějak záhadně proklouzlo a tak jsem musel teď tento dluh napravit. Je třeba říci, že Spielberg prostě špatné filmy netočí a ani A.I. není výjimkou. Naopak mám pocit, že nádherným závěrem v mých očích překonal vše co jsem od něj dosud viděl. Jistě může někdo podotknout, že je to všechno vlastně americký happyend, který silou buvolí tlačí na naše city, ale pro mě osobně je to vyjádření jisté myšlenky, že stojí za to jít si za svým snem. A to i navzdory pomíjivosti a prchavosti okamžiku. A to vše podbarveno fascinující hudbou, dobrými triky a podtrženo excelentním výkonem H.J.Osmenta. Nebýt určité zbytečné rozvláčnosti a několika relativně slabších momentů, dal bych bez váhání o hvězdičku víc...

plakát

Ať žijí duchové! (1977) 

Úsměvný a kouzelný příběh nejen pro děti, ale i dospělé. Mimo jiné i jedna z prvních rolí Tomáše Holého, která mu přinesla účast v nejznámějších filmech Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Za trnkovým keřem. Nepřekonatelně udělaná kouzla s trpaslíky, která i po třiceti letech nemají chybu. Zábavné písničky, které se nesmazatelně navždy vryly nejednomu člověku do mozku a půvabně zakomponované reklamy na Alpu a Pribináčky. Taky ale možná i prazáklad populace sádrových trpaslíků blízko našich státních hranic... No prostě film, který se v mnohém proslavil. Co více dodat... Snad jen, že pramen zdraví z Posázaví.

plakát

Bokovka (2004) 

Bokovka je nesmírně pohodový film, který se nese ve znamení loučení se svobodou jednoho z aktérů – mimochodem hraje ho Thomas Haden Church, který se má stát jednou z hvězd trojky Spidermana – na pozadí ochutnávky vín a debat o jeho kvalitách. Už jen pohled na hlavního hrdinu, který poutavě o vínu vypráví, mě donutil nalít si také trochu dobrého vínka... Nicméně jsem byl odhodlaný dát filmu po zhruba dvou třetinách tak maximálně 70 procent, ale poslední třetina mě zcela dostala, čili nemohu jinak než za 85.

plakát

Delikatesy (1991) 

Je to celé takové, jak bych to tak nejlíp popsal, poměrně absurdní. Ovšem nikoliv špatné! Dobré fórky, dobrý Pinon, dobré propojení hudby a děje. Prostě dobré.

plakát

Dravci (1999) 

Tak tohle je něco, co se příliš často nevidí. Na jednu stranu vtipné, na druhou relativně nechutné a zejména hóóódně originální. Pro ty, kdo mají rádi horory a černý humor, takřka úplná povinnost.

plakát

Eurotrip (2004) 

Zaměřením teenagerská komedie, ovšem přece jen se této škatulce lehce vymykající. Některé scény jsou skutečně vtipné, jiné spíše lehce trapné. Část na Slovensku mi na začátku trochu evokovala Obsluhoval jsem anglického krále, jinak je ale zcela nereálná a ke Slovensku hodně krutá. Za což minimálně bod strhávám.

plakát

Faunův labyrint (2006) 

Tohle nemohu hodnotit jinak než za plný počet hvězdiček. Po delší době zase film, který mě úplně odrovnal. Pohádkový horor nebo snad hororová fantasy? Jisté je jen to, že jako dítě bych tohle rozhodně nerozdýchal. Každopádně jde o dílo, které člověka uzemní. Ať už scénářem, hereckými výkony, triky, maskami nebo čímkoli dalším. Našly by se sice i nějaké chybky nebo místa, která mi přišla jakoby odbytá (scéna s ropuchou), ale přijde mi to v kontextu ostatního nepodstatné. Smekám klobouk, pane del Toro.

plakát

Holky to chtěj taky 2 (2004) 

Pokračování Holek, které to taky chtěj vzniklo tři roky po jedničce a výsledek je více než rozporuplný. Jako by autoři chtěli ještě za každou cenu něco vymačkat z námětu, který už původně ne zrovna ideálně fungoval. Hlavní problém je to, že ač jde o komedii, prakticky není čemu se zasmát. Snímek tak nějak líně propluje a nakonec vyšumí do ztracena. Opravdu vtipných pasáží by se dalo napočítat na prstech jedné ruky a i tak by ještě pár prstů zbylo. Dvojka tentokrát pomyslnou laťku danou prvním dílem nejenže nepřekonala, ale spíše podplazila...

plakát

Immortal (2004) 

Tenhle film je skutečně trochu o rozporech. Na jedné straně stojí dobrá vizuální stránka díla, která se docela povedla, na druhé straně fakt, že opravdu připomíná Pátý element a že při vyšším rozpočtu mohla být mnohem lepší. Když si třeba představím, že by takovýhle film dělal Lucas a jeho ILM... Taktéž dějově jde o slušnou záležitost, nicméně chvílemi jsem trochu tápal v marné snaze pochopit o co vlastně autorům jde. Ve výsledku je Immortal pořád nadprůměrný film, z něhož ale trochu zůstala cítit pachuť nenaplněného potenciálu...

plakát

Invaze světů (2005) 

Tak abych se přiznal, moc jsem nepochopil, proč tenhle film vůbec vznikl. Snad jedině jako splnění dávného snu režiséra, ale každopádně se v tomto případě jedná o průšvih. Takřka souběžně totiž vyšla Spielbergova verze, která vyhrává stylem K.O. Ať už se budeme bavit o hercích, kameře, trikové složce, lokacích nebo zvuku, pokaždé s přehledem vítězí Spielberg. Možná kdyby vyšel tenhle snímek ještě před rokem 1989, nemusel by být označen jako propadák, ale třeba pouze jen jako průměrné sci-fi. Avšak i o tom docela pochybuji...