Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (201)

plakát

Zákon gangu: Mayové (2018) (seriál) 

A motorkářská Ordinace v růžové zahradě po SOA pokračuje v tom nejhorším možném slova smyslu. Scenáritická impotence sráží snaživou technickou a hereckou stránku kde jsou kvality vyšší a společně to dotáhnou na nižší průměr.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Ano, Nolan je jinde. Horor, psychologický thriller, právnické drama? Ale kdeže. To jen banální biografie zajímavé historické osoby, kterou dokáže tento genius natočit zajímavě a poutavě, že 3 hodiny utečou jak nic. Nikdo jiný nedokáže tak přehledně a jasně vyprávět svůj příběh v několika časových rovinách aniž by se divák ztratil. Ví čím si diváka chytit a udržet. Ale už Dunkirk mi ukázal, že já mám mnohem radši Nolana jako snílka, fantastu a hračičku než historika.

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

Od začátku film šlápne na plyn, v několika povinných vysvětlovačkách a vložkách lehce přibrzdí, ale až do konce se jede ve vysokých otáčkách což považuji s ohledem na stopáž za výborný výkon. Škoda toho scénaristického šlápnutí jednou nohou vedle. Mít diváka za blbce, aby na jedné straně se mu vysvětloval každý krok, ale spousta dalších detailů zůstala mimo, společně s několika oslími můstky a situacemi, kde je potřeba přivřít oko to sráží pod dva předchozí díly. Skvělá zábava a akční jízda to je stále, ale vybrali si kluci tentokrát slabší chvilku. Holt to nejde táhnout jen nahoru.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Na počtvrté a nejlépe. Ač u každého předchozího dílu jsem měl vždy nějaký malý kaz na kráse, tentokrát to konečně dotáhli k dokonalosti. Takhle bych to nechal, v nejlepším se má skončit. Díky vám.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Upřímně je mi líto tomu dát průměr, takže výrazně horší 4 hvězdy. Ano Cameron je výborný filmař a dokáže pracovat s náznaky, oslími můstky a kliše dost obratně i když ne vždy se to úplně zadaří. Ale očividně vše podřídil tomu, aby se dostal a zůstal tam, kde to miluje a to je pod vodou. Technicky je to na takové výšši, o jaké se ostatním může zdát, ale i tak scény z povrchu jsou občas rozmazané oproti vodě, kde je vše ostré a vyčištěné a občas jsem měl pocit rendrovaných minifilmů z PC her. Ale to vzal čert. Celý motiv souznění s přírodou versus technokracie je posílen o motiv soudržnosti rodiny, ale i to je až druhém místě. První housle tu hraje příroda a její krása a tak polovina filmu je jen souborem scén z National Pandora Geografic bez vlivu na vnitřní velmi osekaný příběh. Camerone zkus už prosím něco nového.

plakát

Mizerná banda (1972) 

Jedna asi z nejreálnějších westernových přestřelek na filmovém plátně dle mého soudu. Přesun od chlapeckých iluzí k realitě té doby je zajímavý, ale ne natolik abych měl chuť to vidět znovu.

plakát

Poslední kondor (1987) 

No jako čekal jsem to rozhodně lepší podle hodnocení a zmínek. Možná je moje chyba, že jsem to neviděl v 90-tých letech na VHS tak nemám ten nostalgický pocit, ale mě to přišlo strašně tupé, bez náboje a samoúčelné i na čínany. V té době už dělal Hongkong lepší filmy.

plakát

Nezměrnost noci (2019) 

Nádherná vtahující komorní atmosféra, solidně vymyšlené a zahrané. Škoda, že jako celek je toho v podstatě málo a tak se to úmyslně natahuje. Ale jako jeden z dílů "Krajní meze" by to bylo za 5.

plakát

Ti, kdo mění svět (2018) 

Problém tohoto díla není v obsahu, ani poselství jako takovém. Jeho problém je naprostá jednostrannost a nebál bych se nazvat až přímo sektářské pojetí, které ukazuje jedinnou možnou cestu, nic jiného nepřipouští a vše zbytkové ukazuje pouze jako negativní. Úmyslně to nenazývám dokumentem, protože nic dokumentárního na tom není. Hodnocení takového díla nikdy nebude objektivní a proto se se svým hodnocením přikláním ne negativní stranu, za tu jeho zbytečnou urputnost. Když jsou tak vehementně vyzbrojeni dle popisu "Armed with the truth" tak by to šlo udělat rozhodně lépe a přístupněji, než to takhle tlačit na sílu.