Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (122)

plakát

Zázrak Sargasového moře (2019) 

Zajímavý hustý nářez, z něhož máte pocit, že narůstá rozměrů téměř antické tragédie. Už samotný začátek filmu je temný, postupně se otevře v syrové běsnění a když už si myslíte, že toto snad musí být dno, přijde další propad do hlubin. Ale finální katarze naštěstí nechybí. Drsný příběh neutěšených životů v neutěšeném maloměstě - ostatně ducha měst tvoří lidé a zdejší maloměstská "elita" je sama o sobě ztělesněním úpadku. Divák zažije jiné, opravdové Řecko než to, co zná z dovolených. Je nezbytné zmínit skvělé výkony hlavních představitelek: Angeliki Papoulia v roli vyšetřovatelky Elisabeth a Youly Boudali v roli Rity. Pojmenování nové řecké vlny "divná vlna" je naprosto oprávněné.

plakát

Muž na Měsíci (1999) 

Zpočátku jsem v tom všem měla trochu zmatek, ale pak jsem konečně Andymu porozuměla. On byl génius. Forman se nijak nesnaží, abychom pochopili, proč je Kaufmanův humor takový, jaký je. Prostě ho na nás hrne. A Andy provokuje a baví:-) Skvělý hereckých výkon Jima Carreyho.

plakát

Umělec (2011) 

Moc krásný film a taky velká pocta umělcům němého filmu. Skvělé herecké výkony. Film vás dostane, ačkoli se v něm velkou část stopáže nemluví. No, vlastně pořád tak trochu přemýšlím, jak se to realizačnímu týmu mohlo podařit tak přesvědčivě natočit, když používali úplně jinou techniku...? Každopádně sledování němého filmu vás logicky přiměje soustředit se na obraz, divákův mozek spíná jinak než u filmu se zvukem, všimnete si precizních detailů, kterých byste si v běžném filmu nevšimli. A to mi dělalo na duši moc dobře;-) Umělec mě prostě dostal, herci byli výborní a scénář také.

plakát

Mluv s ní (2002) 

Pedro Almodóvar v tomto filmu znovu dokazuje, že je skutečný génius ve vystižení a filmových popisech nekonečně pestrých a komplikovaných lidských vztahů. Musím přiznat, že film mně skoro zhypnotizoval a ještě dlouho po jeho skončení jsem o něm přemýšlela, resp. o jeho příběhu, dá se o něm debatovat nekonečně dlouho. Ráda bych vyzdvihla herecké výkony a také úžasné záběry kamery, vyvedené jako geniálním malířem.

plakát

Ellen DeGeneres: Relatable (2018) (pořad) 

Well, hodně zajímavý a moderní způsob stand-upu. Zároveň myslím, že pro Ellen poměrně odvážný krok stranou všech jejích současných velmi úspěšných aktivit. Ale to by nebyla Ellen, aby se neodvážila ke skoku přes skoro dvě dekády. Jedná se o stand-up, různé historky a vtípky, většina z nich dobře okoukaných ze života a mistrovsky vypointovaných, a proto lidi tak baví. A i když diváci by mohli mít pocit, že jsou to prostě jen dobré historky na stand-up, nakonec jsou všechny podobně jako korálky pěkně navlečeny na jednu pevnou šňůrku. A finální produkt jako krásné pestrobarevné korále z řemeslné dílny potěší pokaždé, když si ho obléknete. Ellen je zde neskutečně inspirující.

plakát

Všichni to vědí (2018) 

Herecký koncert pro Penelope Cruz a Javiera Bardema. A zároveň sonda do současného Španělska, života lidí v malém městečku ve vnitrozemí. Nádherná venkovská svatba se změní v kruté psychologické drama. Skvělé herecké výkony, vynikající kamera, hudba i výprava. A dobrý scénář, který udrží diváka v pozornosti celé dvě a čtvrt hodiny, aby ho nakonec hodně překvapil zajímavým a neotřelým závěrem.

plakát

Toman (2018) 

Zatímco první část filmu divák obdivuje Tomanovu mimořádnou obchodní zdatnost, která místy zachází až za hranici běžné obchodní tvrdosti, v závěru je přinucen se podívat do zrcadla s obrazem šokující české minulosti. Výborné herecké výkony, skvělá kamera i hudba. Domnívám se, že toto dílo by se mělo stát součástí vyučování dějepisu českých teenagerů.

plakát

Vodník (2019) (seriál) 

Dobrý detektivní nářez, precizně vykreslené charaktery, výborné obsazení a úžasné vystižení totáče. K tomu skvělá muzika a vhodně využité Labutí jezero. Co mě ale nejvíc dostalo a co považuji za naprosto originální prvek, který jsem zatím v žádném filmovém díle nezaznamenala, je opuštěná moderní budova policejního ředitelství kdesi neurčitě daleko v polích. Pro mě tento prvek na hranici sci-fi. Dobrý!

plakát

Cesta ke slávě (1976) 

Tenhle film mě docela dostal, až mě překvapilo, že jsem na něho nenarazila dříve. Velmi dobře zobrazena americká hospodářská krize 30.let. Až si člověk říká, jak to ti lidé zvládli? Evropu krize srazila na kolena a uvrhla do druhé světové války. Američané to zvládli. Ve filmu je dobře vidět americká hrdost - lidé si nechtěli brát podporu jen tak zadarmo. Film dostal dva Oskary a bezesporu si je zaslouží.

plakát

Popírání holocaustu (2016) 

Vcelku napínavé soudní drama se zajímavým a dnes bohužel stále aktuálním tématem popírání holokaustu. Líbilo se mi zajímavé pojetí scénáristy, kdy se ze spravedlivého rozčilení strategicky mění ke klidnému a striktně právnímu přístupu "s klidem Angličana". Film by se měl dostat do školních osnov.