Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Rodinný
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (1 449)

plakát

Volha - FOXTERIÉRY (2023) (epizoda) 

Velmi dobrý začátek : 5 * a 71 % .  Výstižný komentář - VIZ kingik .

plakát

Máří Magdaléna (2018) 

Už na začátku filmu bylo varováním, že do rolí apoštolů Šimona-Petra(Ch.Ejiofor) a jeho bratra Ondřeje(Ch.Babalola) byli obsazení tihle britští herci černošského původu. A další se nápadně často vyskytovali mezi komparsem. To jako vážně? Čekal jsem leccos, ale že ze židů politicky korektní tvůrci udělají Afričany, to už je fakt přes čáru. Je to to samé, jako by např. svatého Václava hrál peruánský indián nebo Papuánec z Nové Guineje. Další zmatení diváků bylo v cca 60.-67.minutě: vesničané v jeskyni u Římany vypálené vesnice, co se tam mělo přesně stát? No a totálně překroucený neomarxistický konec tohohle dílka to dorazil... . Takže dávám jen 3 * a 58 % a to jenom kvůli výborným hercům, hlavně J.Phoenixovi a R.Mara(ové) v titulních rolích. Mimochodem : rabína v Magdale,čili rodišti Marie Magdalské hrál izraelský herec Lior Raz(známý ze seriálu Fauda), Mariina otce Elíšu legenda francouzského filmu Tchéky Karyo, zrádce Jidáše Iškariotského Tahar Rahim, francouz.herec arabského původu a např. Ježíšovu matku Marii z Nazareta izraelská herečka Irit Sheleg.  ***Elíša,otec Marie z Magdaly(T.Karyo) citoval ze Žalmu 121. Dále byly zpívány/recitovány Žalmy 113 a 114.  ***Natáčelo se mj. v Neapoli, na Sicílii a v italském regionu Lukánie (Lucania Film Commission). Poděkování mimo jiné : rabín Stuart Altshuler, reverend Donald Reeves, monsignor Vladimir Felzman a Crescenzio Sepe,metropolita-arcibiskup v Neapoli.

plakát

Myši patří do nebe (2021) 

Je to vynikající a famózně natočená pocta legendám našeho animovaného filmu, např. J.Trnkovi, H.Týrlové,B.Pojarovi(učitel spolurežiséra J.Bubeníčka) a dalším a dalším, zaslouženě ceněná doma i v zahraničí - VIZ : Ocenění . Je to adaptace knihy Ivy Procházkové /napsala např.scénáře ke krimi-seriálu ČT Vraždy v kruhu,2015 nebo k psychologicko-kriminálnímu dramatu,filmu ČT Záblesky chladné neděle,2012/. ***Vynikající dabing : vedle hlavních postav myšky Šupito(Pavlína Balner) a mladého lišáka Bělobřicha(M.Ruml) taky třeba milující tatínek myšky Šupito(O.Vetchý) či srandovní kámoš krtek se snad 20 dioptriemi(L.Pavlásek)- to vystihuje skutečnost/krtci mají silně zakrnělý zrak/. Dále : zábavný mýval(J.Lábus), kabaretně,až cirkusově šoumenský krabík(M.Dejdar), stejně tak jako kočka(M.Issová), pyšný páv(Mir.Donutil) nebo papoušek+havran(M.Ruppert). Moc jsem se bavil u akční letky chroustů(velitel chroustů D.Novotný - velice vtipný "loutkový Mission Imposible po česku" ... :-) . ***V podtextu zaznělo to, co říkal velmi výstižně rak (naprosto přesný M.Etzler) - nic nejde vrátit zpátky. I když se pohádkové postavičky vrátily na zem, z lišáka byl myšák a z myší slečny byla naopak mladá liška. ***V poděkování od filmové firmy Fresh Films jsou mj.uvedení Pavel Brychta a Spolek přátel betlémů v Třešti a taky významný loutkový animátor Jan Balej. Je moc dobře, že film dostal finanční podporu našeho Státního fondu kinematografie + podporu evropského fondu Eurimages. Stejně jako Polského film.institutu, Slovenského audiovizuálního fondu a též několika francouzských institucí. *** UPOZORNĚNÍ pro ty, co ho chtějí vidět : už jen pár dní, do soboty 22.4.2023 bude dostupný na webu Č.televize - ČT 1, program ze soboty 8.4. ve 20.10 h !!!

plakát

Křišťálový fantom (2018) (TV film) 

Vůbec mě nepřekvapilo,že se K.Vaš přiznal dceři,že na svém útěku na území SSSR(Maďary v březnu1939 dobytá Podkarpat.Rus,kde Vašova rodina tehdy žila, od září 1939 do 22.června 1941 sousedila s územím východ.Polska,které v září1939 Stalinovi bolševici=komunisté dobyli) ZAVRAŽDIL svého převaděče...  . Jeho dcera Galina po jeho smrti odnesla urnu s jeho popelem někam do volné přírody,kde popel rozptýlila, což jí já osobně SCHVALUJI. Stejně jako to,že rozeslala 400tis.kč několika neziskov.organiz.,mj.taky organiz. Post Bellum,která se dlouhodobě věnuje osvětě, co se týče komunistic.zločinů v ČSR,tj.jak u nás,tak na Slovensku. ***Doplňuji k filmu: K.Vaš se narodil v dobře situované středostavovské rodině advokáta Hynka Vaše a Hedviky Vašové,roz.Deutschové v Užhorodu,od r.1919 hlav.městě Podkarpatské Rusi, nejvýchodnější země prvorepublikové ČSR. Už od r.1933 byl členem KSČ+byl funkcionářem její nátlakové organizace Hnutí přátel SSSR a demokrat.Španělska. V r.1936 byl za násilnosti při demonstraci odsouzen na 14 dní do vězení ....  . Mimochodem : při Postoloprtském masakru v létě 1945=těsně po konci 2.svět.války v Evropě bylo brutálně povražděno minimálně 2.300-3.000 Němců,hlavně žen,dětí+starců a stařen,nikoliv pár stovek!!! ***V Obsahu je CHYBA: Karel Vaš zemřel 8.prosince 2012 v necelých 97 letech(nar.se 20.3.1916). Milan Píka se nar. 28.7.1922,zemřel v necelých 97 letech 20.3.2019 v Bratislavě, kde žil desítky let se svou rodinou,proto je pochopitelné,že ve filmu se mu,velmi starému pánovi, míchá čeština se slovenštinou. ***Hrané scény : Denisa Úlehlová,Tomáš Úlehla a Eli Our. Byly použity ukázky z filmu Vrahem z povolání.Utrpení soudce Karla Vaše(2014),natočeného v bývalé Krajské věznici v Brně na ulici Cejl. Některé scény tohoto dokumentu Křišťál.fantom byly natočeny v býv. protiatom.krytu Atomový kryt 10-Z na Husově ulici v Brně(je to pod hradem Špilberk). Film vznikl bez jakékoliv veřejné podpory. Nechal ho natočit Americký fond,o.p.s.,natáčení probíhalo v l.2017-2018. UPOZORNĚNÍ pro všechny: film je pořád/13.4.2023/dostupný v I-vysílání Č.televize!!! . Vřele doporučuji tento film, stejně jako v Obsahu uvedený dokument z r.2014 všem,kteří se o zločinech bolševických gangsterů chtějí dozvědět něco víc. Stejně tak i 4.díl cyklu České století/ Všechnu moc lidu Stalinovi(1948) a 5.díl /Zabíjení soudruha(1951)/, je to tam dost přesně vystižené. Měl by být taky dostupný v I-vysílání Č.televize.

plakát

Přiznání - Epizoda 1 (2022) (epizoda) 

Komentáře MM Ramone, Hedka, Arsenal83 a Daddko to vystihly (hlavně řím.-kat.bratislav.pomocný biskup J.Haĺko) přesně. 1.dílu jsem dal jednu * a 18 %(a to pouze ze sympatie k hercům S.Norisové,A.Bártovi a za masku odsouzené vražedkyně Marty-taky moc dobrá A.Karnasová), uvidíme, jaký bude 2.díl, asi to vzdám. Seriálu Hnízdo to nesahá ani po paty ...  . Ukázková propaganda LGBT+islamizace celé Evropy+dehonestace Slováků coby neofašistů/rasistů/xenofobů jak víno, Engelsův vyžírka Karl Marx + ministr propagandy dr.Joseph Goebbels + syfilitik V.I.Uljanov(pardon soudr.Lenin) + gruzín.vlakový bandita a bankovní gangster J.V.Džugašvili(pardon soudr.Stalin) + špatně vyučený krejčí,poté komunistic.gangster soudr. Vasyl Biljak(pardon Vasil Biĺak) by autory za nápaditost a vynalézavost hodně, opravdu móóc pochválili . Co to kecá,ba přímo lže Anet21? . Syrskou migrantku hraje jakási Maročanka,po matce napůl českého původu, u nás prakticky neznámá osoba, jedna z třetiřadých hvězdiček ze seriálů komerční TV Nova,např.se mihla v jedné epizodě jejich krimi-seriálu Specialisté,vysílané 17.5.2021 .....

plakát

StB: Přísně tajné! - Církev (ne)zlomená (2022) (epizoda) 

4.díl z cyklu : premiéra - ČT 1, pondělí 3.4.2023, 21.55, je to dostupné na webu České televize. Jen doplním : mihne se tam i soudruh Vasil Biĺak(pův.Vasyl Biljak), slovakizovaný Rusín, od konce 40.let vysoký komunistic.funkcionář v Prešovském kraji v poválečné ČSR. Jeho drakonická politika likvidace Rusínů jako národa+prešovské řeckokatolic.eparchie=diecéze (dnešní Slovenská gréckokatolícka cirkev s asi 218.000 věřících v prešovské archieparchii=arcidiecézi+košické eparchii/diecézi+bratislavské eparchii/diecézi- pravoslavných je na Slovensku max.50tisíc) vyvolala málo známé povstání v Prešovském kraji. V.Biljak/Biĺak byl od zač. 70.let do konce r.1988(odvolán na nátlak Gorbačovova politbyra) ideologický tajemník ÚV KSČ=2.muž. Dle historiků hlídal G.Husáka,v l.1969-1971 1.tajemníka a 1971-1987 generál.tajemníka +1975-1989 prezidenta. Tomu Brežněvovo moskevské politbyro nevěřilo,byl přece odsouzený za "buržoazní nacionalismus" na doživotí a za Sloven.štátu(1939-1945) patřil on,komunistický právník a intelektuál, k blízkým přátelům Šaňa(Alexandera)Macha, 14.3.-27.10.1939 šéfa Úřadu propagandy=člena 1.vlády(dr.Jozefa Tisa) a v červnu1940-dubnu1945 ministra vnitra ve 2.vládě (Bély,pardon Vojtecha Tuky)+3.vládě (Štefana Tisa,vzdál.příbuzného prezidenta dr.Jozefa Tisa ....  . Tohle všechno samozřejmě sovětská KGB(dříve MGB/NKGB/NKVD/OGPU/GPU-založena jako Čeka syfilitikem V.I.Uljanovem, pardon soudr. Leninem) móóc dobře věděla - měla to zdokumentované...  .

plakát

Jak jsem se stala partyzánkou (2021) 

Prapodivná všehochuť, je to plné demagogie: současné Německo a Francie jsou neofašistické státy? Ve kterém vesmíru? Pradědeček autorky byl politický vězeň, vězněný v koncentračním táboře na Slovensku. Kdy a kým?. Ve 13.minutě to starý pán(vzpomínající na 2.svět.válku) a ve 40.minutě jeden z kamarádů autorky(Vera Lacková) vyjádřili dost výstižně. Je dobře,že tam byl připomenutý čs.voják/Rom Anton Facuna(nar.1920 v obci Sklabiňa,okres Turčianský Svatý Martin,zemř.1980)***Natáčelo se mj. v obcích Turček, Sklabiňa,Bystrička,Dolná Ves,Dolný Turček,Horná Štubňa+městech Detva, Bratislava, SvatýJur, Handlová, BanskáBystrica(včetně Muzea SNP) na Slovensku, dále ve Slovenském nár.archívu a ve Štátnom archívu v Bytči-pobočce v Martině (dříve Turčianský Svatý Martin).Také v obcích a městech Lety u Písku, Krásné, Jičíněves, Kopidlno a Svitavy v ČR a v rakouském Grazu (=Štýrský Hradec) a Koflachu. ***Historicko-etnologický výzkum: Lucia Piešová, hudba: Jan Šikl mladší, na akordeon hrál Roman Zabelov. Koproducenti: Česká televize, RTVS(Rozhlas a televízia Slovenska) a další, financováno: Audiovizuálny fond.sk,Státní fond kinematografie ČR,Erste Stiftung,slovenský státní Fond na podporu kultúry národnostných menšín,Film&Sociologie. Je to zbytečně natahované, bohatě by místo 89/90 minut stačilo cca 70-75 min. Max.2 - 2,5 * a 33 % ,víc ani omylem ...  . Přesto vřele doporučuju to skouknout : Tv-premiéra : ČT 2, úterý 4.4.2023, 21.45, dále v I-vysílání ČT .

plakát

Poslední závod (2022) 

Je moc dobře, že tenhle film vedle Hanče a Vrbaty připomněl také skoro zapomenutého E.Ratha : 4 - 4,5 * a 73 % . O.Kaiser coby starý E.Rath byl nejlepší .

plakát

Vodník - Epizoda 3 (2019) (epizoda) 

Zbohatlý pan podnikatel Ota Třebovický(vynikající M.Hanuš) to při "rodinné sešlosti" po právu schytal, jak od obou bratrů(výborní V.Neužil a M.Táborský), tak i od dcery (stejně výborná Z.Stivínová). Po 4 letech od premiéry v dubnu 2019 mi už vypadlo z paměti, že vraha Lad.Holinu výborně hrál Jaroslav Vlach(*1949). Je to dlouholetý herec Měst.divadel pražských(MDP), mj. hrál také polepšeného zloděje,poté hostinského Slimáka ve 2 dílech tv-seriálu Četnické humoresky, hrál taky v seriálu První republika. Velmi dobrý byl taky T.Juřička coby truhlář Švestka. Poslední díl : 5 * a 83 % .