Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Romantický
  • Dobrodružný

Recenze (58)

plakát

Zimní prázdniny (2023) 

Tohle je za mě adept na Oscara za film roku 2023 a zároveň nejlepší zážitek z kina všem nedávným filmovým peckám navzdory! Lidský příběh naplněný nelehkým osudem 3 postav, které zůstanou v nejexponovanější dny roku (Vánoce) opuštěné a různě nešťastné. Prostředí internátní školy vylidněné na zimní prázdniny tak obývá samotářský profesor, student z rozpadlé rodiny a černá kuchařka, která přišla o syna ve Vietnamu. Rozehrává se příběh sbližování neslučitelných charakterů a poodhalování osobních proher a tajemství. Závěr dojme, pohladí po duši a potěší, hořkosladký happy end jak má být. O tuze vtipné momenty rovněž není nouze. Herecké výkony neméně špičkové, takže milá filmová akademie, víš co  máš dělat!

plakát

Čtyři svatby a jeden pohřeb (1994) 

Letos o Vánocích viděno po mnoha letech. Pořád je to velká pohoda po anglicku a o suchý humor není nouze. Mám ten film sice ráda, ale zároveň mám velký problém s postavou Carrie, která se celou dobou chová k Charlesovi jako k rohožce, využívá ho, klidně se provdá za dědka, naruší mu jeho vlastní svatbu a pak zmoklá přileze. Prostě žena, kterou osudově miluje hlavní hrdina by neměla být vypočítavá dorota. Ostatní postavy jsou jiná káva, samí milí pošukové hledající  lásku, k tomu výtečné vedlejší role a legendární hudba.

plakát

Invaze (1980) (TV film) 

Při letošním 55.výročí okupace byla po mnoha letech šance spatřit na tv obrazovkách filmové zpracování Mlynářovy slavné knihy Mráz přichází z Kremlu. Těsně po revoluci prý toto dílko několikrát vysílali, ale to mi bylo sotva tolik, abych česala vlásky barbíně a plácala bábovičky na písku. Kromě Mlynářova "mrazu" jsem přečetla ještě několik knih na toto téma, viděla jsem zpracování v Českém století  či v Dubčekovi a pochopitelně vím, jak ty historické postavy vypadaly. To je si kámen úrazu tohoto filmu, ty britské tváře mi prostě nesedly. Smrkovský neměl pupek, Svoboda byl urostlý voják, Dubček, Husák a Černík vypadali rovnou úplně jinak a samotný Mlynář měl ve filmu velmi dietní charizma. Lze ocenit, že děj se knihy držel docela přesně a celkem dobře vyzněly i vyfabulované dialogy zajatých politiků. Hutná atmosféra knihy samotné však v těch 111 minutách přeci jen trochu zkrotla. Nicméně jako největší plus filmu hodnotím začátek, kde skutečný Mlynář jako totální badass s cigaretou v puse načuhuje jako divizna přes hranice z Rakouska do jemu zapovězené ČSSR.

plakát

Koruna (2016) (seriál) 

Pátá série Koruny byla očekávána s napětím. Když se totiž v rámci příběhu dostanete až do bouřlivých 90.let, kdy se monarchie doslova otřásla v základech podrývána skandály, rozvody a neštěstím všeho druhu, nemůže být očekávání jiné. Jak se s tím vším třaskavým materiálem tvůrci vyrovnali? Vlastně docela krotce a pokorně. I já, skalní fanda seriálu a pečlivý sledující britských aristokratů, musím uznat, že jsem čekala větší palbu. Inu, máme tu jiné menu a jak ve výsledku chutná? První dva díly bez chuti a vůně, škoda. Od třetího kousku to ale začalo šlapat a já jsem z vyzněním spokojená. Výběr herců mi nevadil tak jako mnohým. Jediný, kdo by opravdu měl být nahrazen je představitel Tonyho Blaira. Tam není nic, ani špetka jiskry a charismatu. Jsem ráda, že tvůrci se nebáli ukázat, že zbožňovaná modla Diana byla ve své podstatě naivka, která dělala pěkné kopance. Dále jsem také při pohledu na představitelku princezny Margaret měla konečně pocit, že její šmrnc odpovídá předloze. Obsazení H. B. Carter v předchozích sériích bylo lehce mimo. V 60. a 70.letech byla Margaret stále ještě party girl v nejlepších letech, což její představitelka moc nesplňovala, byla starší a tlustší než originál, škoda. Implantované téma rodiny Al-Fayedů a epizodní role Timothy Daltona je příjemné překvapení, které dělá z 5.série Koruny zážitek roku.

plakát

Tudorovci (2007) (seriál) 

Milovaný seriál mého mládí. Nyní jsem se k němu vrátila díky (!!!!) Prima love. Je to napínavé a drsné, často historicky přesné a někdy naopak ne, ale pořád jsou tu skvělí herci, kteří odvádějí mimořádný kus práce.

plakát

Není čas zemřít (2021) odpad!

Bondovky s Craigem nikdy nebyly moje srdeční záležitost, ale v rámci pokračování kultu jsem jim vždy dala šanci. Co si budeme povídat, třeba Skyfall se fakt povedlo a jeden už Craigovi odpouštěl tu putinovskou tvář, zarputilost a přepálenou délku stopáže. Spectre taky celkem ušlo, ale dlouho očekávané No time to die mě málem po závěrečných titulcích vyhnalo na toalety prohlédnout si znovu snídani. Pár let čekání a člověk dostane totální vraždu všech bondovských klišé, notnou dávku politické korektnosti a závěr jako jedno velké WTF. A já se ptám proč? Vždy budu chtít Bonda jako cynického klátiče v obleku, který zachrání svět a nikdy jinak! A najednou tu byl ufňukaný taťka, který se vrací pro medvídka, nesbalí jedinou kočku v celým filmu (skvostná Ana de Armas) a na závěr si dá cestu do věčných lovišť. Ne, takový konec si kultovní série nezasloužila a my, filmoví fanoušci, už vůbec ne. Jsem opravdu zvědavá, co bude s Bondem dál. Při představách hyperkorektních variant v duchu dnešní doby se mě zmocňují stejné pocity jako po konci filmu....

plakát

Malé ženy (2019) 

Verze z roku 1994 si tuhle novotu hravě natře na chleba! Přeskakování v čase, hysterické ženské juchání a kvokání, Chalamet vypadající oproti všem ženským hrdinkám jako jejich synáček, neustálý důraz na těžký ženský úděl nebo matka hlavních hrdinek coby předobrá světice páchající dobré skutky snad i ve spánku. Jestli na tohle musel nějaký muž jít do kina jako doprovod své partnerky, má můj upřímný soucit! Hvězdy dávám za opulentní výpravu, kostýmy a za Jamese Nortona.

plakát

Jak básníci čekají na zázrak (2016) 

Básnické filmy si vybavuji z dětství, kdy je v TV sledovali rodiče. Já je postupně viděla také, ale moc rozumu jsem z nich jako čerstvý školák neměla. Plně jsem je pochopila až tak kolem 14. roku života. Pak přišel díl č.5 a ten se mi opravdu hodně nelíbil. Dokonce bych k jeho hodnocení použila přídavné jméno trapný. Do dílu č.6 jsem tak vkládala jen pramalé naděje. Myslím, že poprvé jsem šestku viděla před 2 lety a bylo to velmi milé překvapení. Ubylo trapnosti a rozmnožil se vlídný humor. Jistě, ono to opravdu není velké filmové umění, ale je to bez debat velmi příjemný film. Moc se mi líbili herci, každá role (a bylo jich požehnaně) se povedla. Ústřední dvojka skvělá, dětičky únosně roztomilé, dědci v hospodě super a všechny štěky někdejších postav taky na jedničku (Čech, Topfer, Zedníček). Nová láska v podání Rybové byla super volba. Možná nejhezčí Štěpánkův úlovek! A nejlepší scéna - školení v nemocnici (sebehodnocení), to psal sám život. Poznala jsem v tom mnohé podobné akce ze svého pracovního života. Čtyři hvězdy a teplo u srdce :-)

plakát

Gangy z Birminghamu (2013) (seriál) 

Shelbyovic klan, to je sestava osobností k pohledání. Po 5 sérií sledujeme osudy mnoha záporáků, ke kterým nelze nechovat sympatie, protože jim osud do cesty posílá ještě větší záporáky než jsou oni sami. Králem té zlověstné partičky gangsterů je Thomas Shelby, majitel takového charizmatu, že to snad na Tv obrazovkách nemá obdoby! Cillian Murphy si touto rolí postavil již za života pomník. Od sázkových podvodů po místo v parlamentu, od komunistů po fašisty, od Cikánů po zvrhlé Romanovce. Všechno drsné, ostré a krví nasáklé. Peaky fucking Blinders zkrátka jdou a řežou další zářez do seriálové slávy, která se hvězd dotýká.

plakát

Spřízněni volbou (1968) 

V tomto případě se jedná o skutečný unikát, alespoň z mého pohledu. Atmosféra krátké svobody tzv. pražského jara 68 je zde přímo hmatatelná, ta touha po změně a nadšení lidí pro reformní politiku přímo tryská z obrazovky. Tehdy lidé věřili, že by se to mohlo podařit a spolupomáhali vytvořit novou občanskou společnost. Byl to okamžik kratičkého nadechnutí, prasknutí obludného komunistického krunýře a doba plná víry v lepší budoucnost. Jak strašné pak asi muselo být to procitnutí? Když vám někdo dovolí na několik měsíců věřit a doufat a pak vám to všechno sebere, to muselo být k uzoufání. Ač je dokument poznamenán časem (nekvalitní zvuk a obraz, prostě 50 let se nezapře), zaznamenává vše potřebné. Všichni ti soudruzi pěkně v ráži....někteří tedy značně kádrovitého vzezření (kyselý ksicht, cigáro). Možná je to dnes už komické, ale je to autentické až běda! A nevím, zda se to tak jeví jen mně, ale největší frajer, co tehdy nesl kůži na trh byl Smrkovský. To jeho nakažlivé charizma jiní soudruzi neměli a 50 let na tom nic nezměnilo!