Reklama

Reklama

Profesor Hunham (Paul Giamatti) je člověk, kterého by žádný normální student nechtěl za učitele. Je to postarší osamělý mrzout, který se lépe než v současnosti orientuje ve světě antické literatury, a každým, kdo nemá podobné vidění světa, hluboce pohrdá. Mladík Angus (Dominic Sessa) je student, kterého by ve své třídě nechtěl žádný normální profesor. Magnet na průšvihy, rebel bez příčiny, ničitel a narušitel školních řádů. Ti dva na sebe zbyli v univerzitním kampusu o vánočních prázdninách, protože ani jeden nemá kam jet. Učitel je sám a student se rodičům nevešel do dovolenkových plánů. Na „svatou“ trojici je doplňuje školní kuchařka Mary, která nemá na Vánoce náladu, protože se právě dozvěděla, že její syn padl ve válce ve Vietnamu. Naděje na to, že k sobě tyhle tři osamělé duše najdou cestu, je od počátku zcela mizivá, jenže zázraky se dějí a někdy stačí jen projevit trochu dobré vůle k tomu, abyste poznali, že lidé můžou být ve skutečnosti jiní, než jací se zdají na první pohled být. (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (187)

elanius 

všechny recenze uživatele

(9/2024) / Môj štvrtý Paynov film a znovu sa dostavuje pocit maximálnej spokojnosti. Ťažko dačo nové napísať, výborná a inteligentná dramedy. Som strašne rád, že Paul aj Da'Vine brali glóbusy a prajem im aj sošku. Ešte musím spomenúť exkluzívny vizuál. Je síce len február, ale toto môže byť moj film roka (10/10) ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Film roku! Zároveň nejlepší Payne, který doručil opravdu skvělou záležitost po všech stránkách. Už po půl hodině mi bylo jasný, že koukám na klasiku. Jako bych koukal na zapomenutý film Hala Ashbyho. Perfekt, 100%. Žádný jiný film mi letos neudělal takovou radost. A o tom se mile přu s kolegou v podcastu zde 👉 PLATFORMERS ()

Reklama

rasttea 

všechny recenze uživatele

Neskutečně fell-good movie na konec roku. Nicméně i přes skvělé herecké výkony a skvělé jemné režisérské vedení se nemůžu zbavit dojmu, že s ambicí být dalším Společnost mrtvých básníků (1989) nebo přinejmenším sociální sondou jako v Nebezpečné myšlenky (1995)  se kýžený výsledek nedostavil. Ovšem nádherných myšlenek, vtipných glos a autentických hereckých výkonů si divák užije dost a dost.  "If you trully want to understand the present or yourself, you must begin in the past. History isn´t simply the study of the past, it is explanation of the present." ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

moc příjemná vánoční retro konverzačka, ve které se Payne vrátil k tomu co umí nejlépe. Tentokrát si k sobě musí najít cestu neoblíbený učitel, student, na kterého se přes vánoce vykašlala maminka a kuchařka, která se srovnává se ztrátou syna. Trošku sem se bál, že víc jak dvě hodiny na čistou a nijak přehnaně dramatickou konverzačku budou moc, ale tohle tak hezky plynulo, že pocitově mají The Holdovers mnohem méně...80% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Velká laskavá paráda! Smála jsem se, až mi slzy tekly a došlo i na slzičku dojetí. Milý, zábavný, vtipný, hluboce lidský filmeček z ranku snímků, které se už dávno netočí a mně to velmi chybí. Jeden z těch filmů, který jsem viděla, aniž bych se podívala, o čem to má být. Špičkové herecké výkony, precizní režie, krásná kamera, vypiplaný scénář, zasloužené nominace na ceny akademie. Film, ke kterému se budu ráda vracet. Týpek Paul Giamatti ve vynikající herecké formě. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (8)

  • Film měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu v roce 2023, rok poté, co byl na loňském festivalu prodán za 30 milionů amerických dolarů během promítání kupcům. (MnamBuchta)
  • Mnohé ze scén byly natočeny na Fairhaven High School ve Fairhaven v únoru 2022 během školních únorových prázdnin. V té době se v oblasti objevila sněhová bouře, což štábu ulehčilo starosti se sněhem a pocitem opravdových Vánoc. (MnamBuchta)
  • Dominic Sessa (Angus Tully) zmínil, že nejtěžší pro něj bylo zahrát scénu, kdy spadne na ledě. Zvlášť když musel spadnout na povel před kamerou, což mu činilo problémy, protože býval dříve hráč hokeje, takže bruslit umí velmi dobře. (Puxina)

Související novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

29. Critics' Choice Awards - výsledky

29. Critics' Choice Awards - výsledky

14.01.2024

V neděli 14. ledna byly v kalifornské Santa Monice uděleny ceny Critics' Choice Awards tradičně vyzdvihující výjimečné tvůrčí výkony a filmové počiny uplynulého roku. Toto ocenění je zároveň po… (více)

Reklama

Reklama