Reklama

Reklama

Čtyři svatby a jeden pohřeb

  • Velká Británie Four Weddings and a Funeral (více)
TV spot

Obsahy(1)

Snímek vypráví příběh Charlese (Hugh Grant), vtipného a okouzlujícího muže, který ve svých dvaatřiceti letech stále střídá partnerky jako na běžícím pásu. Jeho životem prošla spousta žen, které zbožňoval, ale s žádnou z nich nedokázal navázat hlubší vztah. Rezervovaný Angličan vystavěl kolem vlastního nitra tak nepropustnou zeď, že nyní nedokáže projevit své city. A čím více svateb společně se svými kamarády navštíví, tím méně se sám hrne do ženění. Až do oné osudné soboty, kdy v jednom kostele spatří Carrie (Andie MacDowellová) – tu nejzajímavější, nejkrásnější, nejdůvtipnější a také nejnedostupnější Američanku, jakou kdy v životě potkal. Charles se ze všech sil snaží, aby ji příliš neuháněl a hlavně se do ní nezamiloval - během jednoho pohřbu a tří dalších svateb… (Cinemax)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (346)

zuzinka2 

všechny recenze uživatele

Velmi silný 4*. Mám slabost pro anglické komedie, protože nejsou tak prvoplánově vtipné jako jejich americké protějšky. Hugh Grant opět potvrdil své kvality. Velmi se mi také líbila K.S. Thomas a Simon Callow. Jediný co mě trochu vadilo byla přítomnost Andie MacDowell v roli Carrie, které mně tam prostě neseděla. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, kde převládá romantika, ale občas se zde najdou prvky hořké komedie a několik scén opravdu pobaví. Akorát je možná trošku škoda, že se ke konci hraje na vážnější notu, což mě docela překvapilo a zároveň lehce zklamalo. Ale jinak jsem si tuto pohodovou záležitost ve společnosti Granta, MacDowell, Atkinsona a spol. dost užil a dávám solidní 4*. "Jak se má tvá nádherná přítelkyně?" - "Už není moje přítelkyně." Aha, páni. Nebyl bych kvůli tomu tak sklíčený. Povídá se, že nikdy nepřestala spát s Toby de Lislem, pokud jsi na to nepřišel." - "Ona je teď moje manželka." ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Přestože je to jeden z často reprízovaných filmů, nějak jsem se s ním 28 let míjel. Není to z kategorie restů, jako Kmotr, kterého jsem taky ještě neviděl, ale mám britské komedie, resp. britský humor i herce moc rád, takže mě samotného překvapilo, že jsem Čtyři svatby a jeden pohřeb ignoroval tak dlouho. A to i v době, kdy vychází slušných komedií žalostně málo. Jenže jsem si nijak nepomohl. I přes to skvostné obsazení a tandem osvědčených tvůrců, se žádný zázrak nekoná. Ano, pár vtipných, úsměvných replik se najde, ale obsahově je to nesympatické, místy hraničící s podobnými splašky, jaké chrlí Netflix. Podobně jako mnohé svatby, působí tento film převážně jen na efekt, načančaně, rutinérsky natrénovaně, spolehájící na atraktivitu námětu a na oblíbené herce. Výsledkem je pro britské komedie netypicky plytký a hloupý příběh. Ani jedna z hlavních postav, si mé sympatie nezískala. Spousta lidí se minula se svými vysněnými, osudovými partnery, ale jen nerozhodní slaboši by se chovali jako Charles a Carrie. Naštěstí od toho scénáristického bláta odvádí pozornost charismatičtí herci. Přesto...příště než tohle, tak raději vytáhnu z archivu přiznaně hloupoučké američárny, jako Nevěsta na útěku apod. Pro mě asi nejslabší Curtisův film. 60% ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Pohřební blues – W. H. Auden: Zastavte hodiny, odpojte telefon, psovi, aby neštěkal, předhoďte šťavnatou kost. Utište piána a zahalte bubny, přineste rakev a přistupte. Ať letadla smutně krouží nad hlavami a čmárají na nebe vzkaz: On je mrtvý. Uvažte krepové mašle okolo hrdel bílých holubic, ať si dopravní strážníci natáhnou černé rukavice. On byl můj sever, můj jih, můj východ i západ, mé všední dny a moje neděle, mé poledne a má půlnoc, moje řeč, moje píseň. Myslel jsem, že je to navěky. Můj omyl. O hvězdy teď nikdo nestojí, zhasněte je. Vypněte měsíc a zahalte slunce, vylejte oceány a zničte lesy. Protože tohle už nikdo nezmění. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tak se mi konečně poštěstilo vidět tuto dnes již klasickou komedii. Při sledování jsem se bavil ale po celou dobu jsem si říkal, co na tom všichni vidí. Všehovšudy se jedná o standardní romatnickou komedii na téma "dva se potkají, zamilují se", která z řady vyčnívá jen díky brilantnímu scénaři, výborným dialogům a skvělým hercům. I tak se ale jedná "jen" o lepší průměr. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (33)

  • Náklady na výrobu filmu byly tak malé, že svatba ve Skotsku se vůbec netočila ve Skotsku a svatebčané si museli vzít vlastní obleky. (cariada)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

My Fair Keira

My Fair Keira

09.06.2008

Už nadpis řekne vše důležité, ale kdybyste se náhodou nechytali, rádi to upřesníme: připravuje se nová filmová verze legendárního muzikálu Lernera a Loeweho My Fair Lady. A Keira Knightley si v něm… (více)

Láska rocková

Láska rocková

23.02.2008

I kdyby Richard Curtis už v životě nic nenapsal a nenatočil, do zlatého fondu kinematografie (a našich romantických srdcí ;-)) se už navždy zapsal scénářem k Čtyřem svatbám a jednomu pohřbu a hlavně… (více)

Reklama

Reklama