Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Hudební

Recenze (796)

plakát

Bobby Deerfield (1977) 

Film jsem viděla před mnoha lety a pamatuji si, že mě ani tenkrát nijak nenadchl. Knihu mám ráda. Al Pacino je dobrý herec, Sydney Pollack dobrý režisér, ale tohle se nepovedlo. Při druhém zhlédnutí mi film připadal neskutečně nudný a Marthe Kellerová jako nemožná herečka.

plakát

Kafka - Úřad (2024) (epizoda) 

Zajímavé pro mě bylo setkání se spisovatelem Robertem Musilem. Nechápu ale,  proč jsou mužské role obsazovány ženskými herečkami (vadilo mi to i ve filmu o malíři Edvardu Munchovi.)

plakát

Běžná selhání (2022) 

Film neobvyklý a podmanivý. Možná nějaká blížící se katastrofa přiměje lidi, aby se zamysleli nad tím, co je v životě důležité. V záplavě stupidních komedií, které se u nás natáčejí, tento film rozhodně vyniká. Výborná Táňa Medvecká a také Nora Klimešová. (A na ČSFD slabé hodnocení. Jak smutné!)

plakát

Stíny v mlze - Ranní vrah (2024) (epizoda) 

Druhá série je podle mého názoru slabší než první. Chybí mi Rázlová, Plesl se vyskytuje sporadicky, naštěstí v této epizodě neprudil syn Černého  nebo jeho žena. Špalkové to sluší víc než v první sérii, kdy měla na sobě pořád stejné oblečení, takže to vypadalo, že v něm snad i spí. Možná si najde chlapa. Ale když už má tolik práce, že musí holčičku občas nechávat u exmanžela, mělo by to mít nějaký výsledek. Proč ji nezajímá identikit? To je značně nedomyšlené.

plakát

Franz Kafka - známý neznámý (2024) (TV film) 

Obešla bych se bez otáčivé hlavy Davida Černého. Přečetla jsem Kafkovy Deníky a začínám číst Zámek. Na gymnáziu ani na VŠ ( studovala jsem češtinu) nepadlo o Kafkovi ani slovo. Ale to bylo opravdu dávno. Čtenář si k němu musel najít cestu a já si ji nenašla. Hledám až teď. Zaujal mě citát v úplném závěru dokumentu: "Lidé se musí brát takoví, jací jsou. Nebo se mají nechat, jací jsou. Změnit je nelze. Lze je nanejvýš rušit v jejich bytí."

plakát

Happier Alone (2022) 

Ležet pod stromem u toho půvabného domečku nebo sedět na lavičce a číst si, to by se mi moc líbilo. Sama. Asi jsem byla stvořená pro samotu, je mi v ní moc dobře.

plakát

Páni kluci (1975) 

Určitě nejlepší film pro děti, na který se můžu dívat opakovaně a pořád se mi líbí. Netuším, kdy jsem ho viděla poprvé, ale rozhodně jsem tehdy už nebyla dítě. Paní režisérka je hvězda. To, co ona dokázala s dětskými herci, je obdivuhodné. Posedlá svou prací v tom nejlepším slova smyslu.

plakát

Odznak Vysočina - Dokud nás smrt nerozdělí (2024) (epizoda) 

Slabé. Vadí mi Hilmerová, na jejíž výslovnosti je poznat, že je Slovenka. Kdyby aspoň tedy mluvila slovensky. Role předepisuje Hofmannovi dost problematické chování, které je nepříjemné i při vyšetřování. Kupodivu to vše zachraňuje Suchánek, který je ve své roli věrohodný. Takhle nějak bych si představovala vyšetřovatele. Slušný, věcný, žádné excesy.

plakát

Kafka - Felice (2024) (epizoda) 

Asi trochu nadhodnocuji., ale tato epizoda mě zaujala. Vztah mezi Kafkou a jeho snoubenkou Felice byl komplikovaný, divím se, že tak dlouho vydržela čekat. Tolik dopisů a jaký byl výsledek! Dost mi vadila jeho korespondence s přítelkyní své snoubenky Gretou. Když se chtěl něco dozvědět o Felice, měl komunikovat s ní. To mi nepřipadalo vůbec fér. Nerozuměla jsem mu. Která žena by toto vydržela? Zajímal by mě obsah dopisů. O čem si ti dva mohli psát a proč ten vztah nedošel naplnění. V každém případě si myslím, že tento seriál předpokládá dobrou znalost Kafkova díla. A já mám v tomto případě mezery. Kafku jsem kdysi četla, ale byl pro mě příliš složitý a temný.

Časové pásmo bylo změněno