Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (504)

plakát

V hlavě (2015) 

Fantasticky zpracovaný příběh, a přitom velice uvěřitelný i z odborné stránky. Něco pro příznivce Freudovské psychologie. :) Výběr emocí je samozřejmě trochu arbitrární a možná je škoda, že strach a nechuť dostávaly menší prostor. Celkově je to nádherná alegorie, kterou si vychutnáte díky jednoduchému a prvoplánovému příběhu v reálném světě (což je zde nakonec plus). Zapomenutí vymyšlené postavy je fantastické. I koncept ostrovů je skvělý, byť je to vystavěno v takové důležitosti, že to vypadá na poruchu osobnosti (nebo minimálně posttraumatická stresová porucha). Návrat radosti je samozřejmě trochu vyumělkovaný, ale zase umožňuje krásnou procházku pamětí. Vynikající jsou pak problesky do emocí jiných a úplně nejlepší je pak jedna ze závěrečných scén ("cítím jídlo") - to je naprosto úžasné!

plakát

Na nože (2019) 

Naprosto vynikající! Fantastická zápletka a Craig hraje skvěle.

plakát

Osvícení (1980) 

Pečlivě budované napětí díky vynikající hudbě, úžasný vývoj jednotlivých postav, "alternativní" realita, dávkované děsivé scény, mnohá překvapení (například text knihy) - a je z toho vynikající film.

plakát

Místo splněných přání (2017) 

Úžasný film, který skvěle zpracoval naznačené téma. Postupně se zvyšuje napětí díky skvělým hereckým výkonům - ačkoliv je v záběru stále jen restaurace (a téměř neustále stejný stůl), prostě jim to věříte, o emoce není nouze - vyprávění je ve filmu zvládnuto dokonale. Povedlo se i vedení kamery, která nenudí. Postupně se příběhy nepředvídatelně vyvíjejí a komplikují díky mnoha překvapením, kterým je i závěr - sice není úplně doslovný, ale je to jasné. Celkově vynikající zážitek, který rozhodně stojí za to.

plakát

Kinoautomat: Člověk a jeho dům (1967) 

Úžasně originální nápad s možností diváků ovlivnit děj! Příběh vůbec není nijak špatný, naopak, je snadno pochopitelný, často velmi zábavný a s originální závěrečnou zápletkou, která přitom zcela odpovídá průběhu. Skvělý je i uvaděč na pódiu a jeho závěrečná diskuze s filmem a ukázky "co by kdyby".

plakát

Gran Torino (2008) 

Pro mě největší překvapení v top filmech. Čekal jsem moralizující, sluníčkářské poučování, ale o to se vůbec nejedná. Vztah Walta k sousedům se velmi zvolna mění, přitom nenásilně a zcela uvěřitelně a závěr je opravdu mimořádně silný. Vyzdvihnout je třeba i skvělou scénu v holičství.

plakát

Ex Machina (2014) 

Velice originální provedení – dobré sci-fi jde udělat i bez válčení, střílení, boje a přehršle postav. Po rychlém úvodu se dozvídáme jednoduchou zápletku, brzy přestává být zřejmé, kdo koho testuje, ve stoupajícím napětí dochází k několika překvapivým zvratům, které ústí v naprosto nečekaný závěr. Vedle skvělého scénáře je třeba ocenit výběr herce do Nathana, skvělou atmosféru dokreslenou vhodným prostředím i zvuky.

plakát

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 

Je neuvěřitelné, kolik napětí, drama a vývoje postav se vejde do filmu odehrávajícího se v jedné místnosti a spočívajícího téměř výhradně v mluvení. Perfektní scénář, propracované postavy a jejich motivace a zcela srozumitelně vyjádřené pochybnosti nad důkazy vytváří mistrovský film.

plakát

Lid versus Larry Flynt (1996) 

Velice dobře vystavěný film, kde vynikají jednotlivé časové roviny, jak se Larry Flynt i jeho žena mění. Ačkoliv je nosným střet Larry Flynta se společností, neméně významný je i střet s jeho právníkem, což je silná postava. Krásně se ukazuje význam a důležitost svobody slova, argumentace před soudy je vynikající.

plakát

Dřevo Země Maso (2016) 

Mimořádné dílo, tím spíše, že je téměř amatérské. Většina filmu se skládá ze záběrů na činnost jednotlivých pracovníků, nabízí tak vhled do jejich každodenní činnosti. Občas do toho mluví o své práci, dětech nebo o souvisejících tématech. Film přitom není podbízivý, neklade jednoznačné odpovědi a spíše vše zůstává otevřené. Je to takové velmi surové, zblízka, nechybí ani emoce, přitom je vše citlivě zpracované. Celkově se jedná o velice příjemné překvapení.