Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Tenhle film jsem viděla jako malý dítě, mohlo mi být třeba 12 a dodnes, v mých 20 letech, na něj myslím a někdy mi nedá spát. Je to přesně takový ten typ filmu, který chce člověk vidět jen jednou, ne protože je špatný, ale protože je natolik znepokojující, že jej stačí vidět jednou. A snad je i jeden z mála filmů, který podává závislost ve správném světle. Často se setkáváme s filmy, které drogy idealizují, ale Requiem ukazuje drsnou realitu závislostí a to nejen na drogách. Jednoho dne možná získám odvahu si jej pustit znova.

Dej mi své jméno

Dej mi své jméno (2017)

Dolce far niente. Sladké nicnedělání. Když pomineme průser Armieho Hammera, CMBYN je krásný film, odehrávající se v ještě krásnějším prostředí. Celkový děj je jednoduchý, nemá v sobě nic markantně zvláštního, ale spojeno s úžasnými soundtracky, záběry, výkony herců, je film naprostý unikát. Vystihuje perfektně pomíjivou letní lásku a typickou italskou kulturu tím nejlepším způsobem a možná je to právě ten konec, který celému filmu dodává to pravé ořechové.

Parazit

Parazit (2019)

Mrzí mě, jak málo pozornosti korejské filmy získávají. Protože Korejci to s filmy opravdu umí. Parazit je sarkastický, kontroverzní film, který skrytě kritizuje sociální vrstvy v Koreji. Obsahuje hodně skrytých symbolů, které tomu naznačují, například umístění bytů postav. Vidíme chudobnou rodinu žijící v podzemním bytečku a bohatou rodinu, žijící na vrcholu kopce. Do samého konce je plný nepředvídatelných zvratů, humorných scén a jak už tady všichni píší- co je to vlastně za žánr?!

Na nože

Na nože (2019)

Miluju to obsazení! Vidět Daniela, Chrise a Anu hrát společně, bylo markantní. Na nože je vskutku humorná detektivka, je chytrá, lstivá a poměrně nepředvídatelná. Daniel Craig ukázal, že je něco více, než jen James Bond a Ana přesvědčivě hraje roli nevinné dobračky, kterou jí člověk sežere i s navijákem. Líbí se mi spektrum postav, jejich jedinečné osobnosti vytváří absolutně excentrickou rodinu a hledat mezi nimi vraha je sakra práce.

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004)

Vězeň z Azkabanu je bez pochyb nejlepší díl Harryho Pottera. Věrně se drží knižní předlohy a narozdíl od ostatních režisérů Alfonso udělal s HP to, co ostatní nedokázali. Dodal tomu prvky hororu a tajemna, což k HP rozhodně patří a nebál se experimentovat, aniž by narušil děj.

Donnie Darko

Donnie Darko (2001)

Film byl báječný, ale popsat jeho děj je nemožné. Donnie Darko je komplexní snímek odehrávající se ve dvou realitách. Tomuto filmu není určitý děj přiřazen, jednoduše plyne a úplně diváka táhne s sebou. Není snad vhodnější obsazení pro Donnieho, než Jake Gyllenhaal, který jako herec přirozeně vyzařuje cosi mysteriózního a šarmantního. Snímek doprovází skvělá hudba a ještě lepší záběry. Dávám si ho na pomyslnou příčku filmů, který chci vidět zhulená.

Whiplash

Whiplash (2014)

Obsessed ambiciózní artists jsou můj oblíbený trope. Viděli jsme to u I, Tonya nebo u Black Swan. Nemá to od toho tolik daleko, v hudebních školách učí stejný bestie jako v baletních studiích a v krasobruslení taktéž. Čili nechoďte studovat sporty a umění, pokud nejste odolní vůči křiku a nadávkám. Myslím, že každý, kdo kdy studoval hudbu, chápe, o čem mluvím. Teda, židli po mně nikdo nikdy nehodil, ale dostávat seřváno bylo dostačující. Nikdo vás od hudby neodradí tolik, jako váš učitel hudby. A tak si celý film říkám, kde se bere tak neúprosná touha něco dokazovat takový bestii. Každopádně závěrečná scéna mi vzala dech a s tím i celej film.

Amélie z Montmartru

Amélie z Montmartru (2001)

Tenhle snímek je naprostej skvost. Od kamery, hudby až po herecké výkony a příběh. Amélii bych vylíčila jako neobyčejně obyčejnou dívku, která se snaží najít lásku a vidí krásu v malých věcech. Celé se to jeví jako nějaký podivný sen, ze kterého se nechcete probudit. Jsem moc ráda, že jsem měla možnost film vidět poprvé v kině na jeho výročí.