Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

sud 

všechny recenze uživatele

U třetího dílu Potterovské série značně prospěla výměna režiséra. Chris Columbus točí dobré rodinné komedie a dramata, ale pro tuto sérii neby tím pravým ořechovým. Alfonso Cuarón do třetího dílu vnesl spoustu pozitivního. Postava Harryho Pottera prošla vývojem, minimum debilních postaviček, záporáci jsou skutečně děsiví (zvláště Gary Oldman a Alan Rickman) a temný háv tomu skutečně sluší. Jinak platí to co jsem napsal u předchozích dílů, avšak tento je o třídu lepší a někdy v budoucnu se na něj celkem rád podívám. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Potterovské filmy mám napozerané nespočetnekrát, no Väzeň z Azkabanu ma svojím kúzlom zakaždým odzbrojí. Po Columbusovi chytil Cuarón projekt do vlastných rúk a dodal mu úplne nový, nevídaný rozmer. Postavy sú psychologicky prepracovanejšie, čarokrásna výprava plná ohromných detailov a škótskych vysočín ma neprestáva fascinovať - zatiaľ čo Yatesove interiérové pojatie tohto blockbusteru (nerátam poslednú časť) by zapadlo akurát tak do divadelnej hry s kulisou zámku, perfektný scenár, ktorý dokonale balansuje medzi vážnymi a komickými prvkami, zachováva si svoju žánrovú ľahkosť a zároveň je film úchvatne mrazivý (detailné scény s dementormi vyvolávajú omnoho väčšie emócie než v ostatných častiach, kde sú celkovo vizuálne odfláknutí), strašidelný a ponurý. Taktiež ako píše Pomo, Harryho let na slepici je spolu s Williamsovým nádherným hudobným motívom a obrazovou kompozíciou hradu v pozadí po predchádzajúcich častiach konečne prvou, naozaj emocionálnou potterovskou scénou. Cuarón je bezpochyby najlepším režisérom tejto série a režijne sa mal podieľať aj na ostatných častiach. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Zo všetkého najviac sa bojíš strachu. To je múdre.“ To bolo snáď ešte lepšie, ako Mexická jazda. Cuarón zašiel dokonca tak ďaleko, že strýko Vernon je tu azda jediný raz v sérii aspoň trochu ľudský (ale dole body za to, že si nevšimol, že Harry "spáva" v okuliaroch). Vynaliezavé a hravé. Skvelý Mexičan Alfonso Cuarón (MEXICKÁ JAZDA) bol odvážnou (a parádnou) voľbou. Vniesol do Columbusovej konzervatívnej ságy kus sympatického a roztopašného darebáctva (úvodná autobusová roztatárená scéna, civilné oblečenie študentov, flegmatické účesy). V treťom ročníku potešia (okrem čarokrásnej výpravy) herecké výkony nováčikov: Garyho Oldmana (obávaný Sirius Black) a nového profesora v boji proti čiernej mágii, ktorým sa stal fantastický britský ryšavec David Thewlis. A rozhodne netreba zabudnúť na geniálneho Gambona, ktorý pri všetkej úcte daroval riaditeľovi Dumbledoreovi o 100 litrov viac šťavy, ako zosnulý Richard Harris v prvých dvoch dielov. Snímka je hravá i temná, desivá i vtipná, veselá i smutná. Je to výborná detektívka. Radosť pozerať. Ale "časové" finále ma nebavilo a hoci zvykne bývať tento diel často hodnotený ako najvydarenejší, mňa najviac chytila skôr nasledujúca Ohnivá čaša. Oceňujem running gag s Hermioniným nečakaným zjavovaním (ktoré na konci nečakane zapadne na svoje miesto). Bavil ma aj zmenený dizajn školy a priľahlej divočiny. Rozpočet 130 miliónov, celosvetová tržba 796, čo dodať. Snáď jediné. Darebáctvo sa podarilo. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na třetí díl Potterovské série kvůli režisérovi - Potomky lidí jsem viděl dříve než kouzelnická dobrodružství z Bradavic a proto jsem byl zvědavý a natěšený, jak si Alfonso Cuarón poradil s Azkabanským Vězněm... triky jsou špičkové, Cuarónova kamera parádní, ale neoslnil mě tolik celý zamotaný příběh, který je tu nadále rozplétán. Nedýchla na mě taková atmosféra, jako u Tajemné komnaty, neříkám ale, že některé scény nebyly zpracované kouzelně a s pořádným fantasy nádechem - Azkabanští mozkomoři nahánějí víc než husí kůži a myšlenka i uskutečnění časoprostorové cesty do minulosti je určitě zamyšlění hodná a svým způsobem jedinečná. Herecké výkony v rámci série standartní, hudba moc pěkná. 70%. 130 miliónů dolarů(rozpočet)/790 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Harry Potter a väzeň z Azkabanu", v poradí tretí snímok z rozsiahleho príbehu o mladom, anglickom čarodejovi. Filmová séria slávneho románu anglickej spisovateľky Joanne Rowlingovej pokračuje ďalej. Táto časť je pre mňa tou najlepšou. Videl som ju už asi pätnásť krát a ešte stále ma baví. A to nie len to stránke filmových trikov, kamery a réžie, ale i po tej dejovej. Scenár sa zahráva s pohybom postáv v časopriestore a to sa mi veľmi páči. Má to výborný nápad, ktorý doržuje logiku, obsahuje dostatok napätia a miestami aj trocha postraší. Najlepší Harry Potter. ***** ()

Galerie (281)

Zajímavosti (149)

  • Podoba kouzla „Expecto Patronum“ vychází z vnitřní osobnosti a síly kouzelníka v něm dřímající, dokud není potřeba ji odhalit za účelem obrany – například proti mozkomorům. (Kinofil)
  • Ve filmu je zmíněno, že nikdo neví, jak bubák vypadá. Ovšem kromě Alastora Moodyho (Brendan Gleeson) a všeobecně kouzelníků s okem, které prohlédne stěny. Co se jiných kouzelníků týče, bubák zaujme formu až přímo před nimi. (Nick321)
  • Režisér Alfonso Cuarón požadoval, aby se při zjevení mozkomorů měnil déšť v led. Tým tvůrců vizuálních efektů však kvůli silnému španělskému akcentu rozuměl "eyes" (oči) místo "ice" (led). Cuarónovi tak bylo po krátké době předloženo mnoho nápadů a náčrtů, jak by ve filmu vypadala obloha, kdyby z ní padaly oči. Zmatený režisér neprodleně uvedl celou záležitost na pravou míru. (cihlenka)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama