Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdo by si mohl myslet, že Donnie Darko je typický puberťák. Jenže Donnie je zklamaný kluk, trpící vizemi o obrovském králíkovi, který se ho snaží dostat pod svůj zničující vliv. Aby tomu zabránil, dopustí se činů, které ho přivedou až na psychoterapii. Přežije nesnáze středoškolského života i lásky a unikne bizarní smrti, která mu hrozí při pádu motoru z letadla. Donnie bojuje se svými démony, v přeneseném i skutečném slova smyslu, a prožívá příběhy, související s putováním v čase, s fundamentalistickými guru, osudem i machinacemi s vesmírem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 859)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skutečně brilantně napsané a natočené teenagerské sci-fi, které nostalgicky oprašuje atmosféru 80. let... Nejenže chytře využívá toho, co chce náctileté publikum vidět (tedy tajemno, mysteriózno) zasazené do cílovému divákovi blízkého prostředí, ale přináší navíc i minimálně dvojznačně vyznívající příběh, u něhož se divák musí rozhodnout sám. Je skoro překvapivé, že snímek byl natočen v roce 2001, tak dobře se povedla retro stylizace do éry 80. let, umně podpořená dobovou hudbou, obsazením herecké ikony osmdesátek Patricka Swayzeho i zvolením vlastního žánru, který byl v této době příznakový. Mladý režisér Richard Kelly odvedl při psaní scénáře i režii skutečně dobrou práci (percepci filmu ještě utvrzují dobové popkulturní odkazy - promítání dobového hororu Evil Dead v kině atd.). V ranku teenagerských filmů snímek patří skutečně k tomu nejlepšímu, co v tomhle žánru bylo kdy natočeno... Přesto se nemohu ubránit dojmu, že záměrná stylizovaná žánrová lacinost dobové produkce 80. let ve výsledku filmu přece jen trochu uškodila... Podobné filmy: Osudový dotek, Svěrací kazajka ()

tron 

všechny recenze uživatele

Haluz s FAKT VEĽKÝM zajacom (ohlasujúcim koniec sveta), veciach padajúcich z neba a nafetovaných jakeochgyllenhaaloch. Šuká Šmoulinka? A čo na to hovoria Evil Dead, doktor z Pohotovosti a Patrick Swayze? Čo sa Jakea týka, má fešnú sestru. Podobne, ako Osudový dotyk s Ashtonom Kutcherom, tak ani Donnie Darko nie je v konečnom efekte ani tak sci-fi, ako skôr príbehom lásky, ktorá paradoxne prežije len vďaka obete. Možno. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Napínavé - jistě, Donnie žije napínavý život s ničením školy, podpalováním domu a dobrodružnými výlety. Mysteriózní - snad, celý film je s králíkem v podvědomí, možná i v reálu. Bohužel nelogický reset děje na závěr mne dost znechutil, čekal jsem jiné vysvětlení než Deux ex machina a "Turbina ex machina". Jen škoda, že se ten králík nejmenoval Harvey, mohlo to dopadnout zcela jinak. :) Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=8wqVHjK2bQs ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film, atmosféra alá American Beauty sa sice nekonala, ale čo je dôžité (pre mňa), že ma film pohltil. Pár krát som si spomenul na iné nízkorozpočtové (ale výborné) americké sci-fi Butterfly Effect. Ale Darka som hltal, atmosféra podporovaná hudbou Michaela Andrewsa a skvelými skladbami bola naozaj výborná. Každopádne to nieje film na jedno pozretie a preto si nechávam jednu hviezdičku ako rezervu ktorú potom buď pripočítam, alebo odpočítam. Vrelo doporučujem. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Společně s filmy Wese Andersona asi nejzajímavější žánrový mix, který jsem kdy viděl. Zároveň jeden z nejsilnějších zážitků, které jsem si kdy z filmu odnesl... Zkombinovat teenagerovský snímek s prvky hororu - to už tady samozřejmě bylo mnohokrát. Připsat do toho motivy z psychologického dramatu by se ještě nemuselo jevit tak revoluční, ale potom vše postavit na hlavu a zapojit sci-fi a možnou interpretační linii cestování včase a přidat do scénáře prvky nezávislého americké filmařiny (zj. většina vedlejších postav je adekvátně netypická a charizmatická) - to byl experiment vskutku nevšední a podle mě zde leží základní kameny kultovního postu, který dnes snímku náleží. Všechno do sebe zapadne, celý film bezvadně šlape ať už v oblasti stylistické (velice svěží režie a kamera), herecké (Jake a Maggie Gyllenhaal, Drew Barrymore, Holmes Osborně, Jena Malone,...), hudební a vůbec... chemické. Nejsem s to přesně popsat, čím na mě film tak silně zapůsobil. Ale vím, že v tom nejsem sám... a co na tom záleží, že pořád přesně nevím, co se s Donniem vlastně dělo. P.S. Hodnotím režisérský sestřih, který mi přišel o hodně ucelenější a přesvědčivější než klasická kinoverze: 100% ()

Galerie (77)

Zajímavosti (53)

  • Na halloweenskou párty přijde Ronald Fisher (Stuart Stone), jeden ze dvou přátel Donnieho (Jake Gyllenhaal), v přestrojení za Hulka Hogana. Hulk Hogan je bývalý profesionální wrestler, jehož oblíbenost v USA byla zrovna okolo roku 1988 na vrcholu. Nápis na jeho tričku „RonaldMANIA“ je pak spojení jména jeho postavy a termínu „Hulkamania“, který se právě v těchto letech používal jako důkaz oblíbenosti tohoto wrestlera. (LucasAbelle)
  • Chlapec, který si dělá legraci z toho, že Gretchenin (Jena Malone) otec ubodal její matku, napodobuje Normana Batese z filmu Psycho (1960). (Nathaniell)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama