Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (130)

plakát

A Muppet Family Christmas (1987) (TV film) 

Jim Henson byl loutkářsky génius a na pořadech a postavách, které vytvořil, vyrostlo mnoho dětí, včetně mě. Když se na společné oslavení Vánoc sjely na jedno místo postavy nejen z Muppet Show, ale i Sesame Street a Fraggle Rock, byla to opravdu pořádná dávka dětské nostalgie, která s pomocí pár koled dokáže navodit vánoční atmosféru i dospělému cynikovi. Pobavily mě scény, kdy Swedish Chef chce ke slavnostní tabuli upéct Big Birda, kdy Count počítá starostlivé žabáky, nebo když Bert s Erniem vysvětlují, že řešení prvních písmen ve slovech je jejich verze společenské konverzace. Jakémukoliv příznivci tvobrby Jima Hensona mohu A Muppet Family Christmas jedině doporučit. Na druhou stranu je to krátký televizní film s tolika postav, že se v něm nic nestihne stát. Tento film je spíše milým, ale snadno zapomenutelným potěšením, ne vánoční klasikou, ke které by se člověk každý rok vracel.

plakát

Ano, šéfe s Gordonem Ramseym (2004) (pořad) 

Na povrch se tato reality show tváří, že je o zachraňování krachujících restaurací. Většina zábavy ale plyne z Gordonových improvizovaných sprostých vůbuchů a z bláznovství některých kuchařů a majitelů. Narozdíl od americké verze si ještě udržuje určitou atmosféru reálných situací, nicméně existují lepší pořady o vaření, lepší pořady o podnikání, lepší pořady s Gordonem Ramseym a hlavně lepší způsoby jak trávit svůj čas, než koukat na tohle. Já sice viděl všechny epizody, ale bral jsem to jako vzdělávání v oboru, o kterém nic nevím, ale mám v něm možnost podnikat. Nikomu jinému bych tento pořad nedoporučil. Mimochodem, naprostá většina restaurací nakonec stejně zavřela.

plakát

Aquaman (2018) 

Kdybych měl film popsat jedním slovem, řekl bych, že je "srandovní. Je to taková směsice všeho, od Indiana Jonese, Hvězdných válek, Trona, Pacific Rim, Jurského parku,okořeněno laserovými žraloky. Dohromady to vůbec nedává smysl, ale naštěstí film svůj smysl ani nehledá. Hlavní hrdinka plave v podpatkách, hlavní hrdina v džínech. Kdykoliv tempo příběhu trochu zpomalí, vybouchne nejbližší zeď a dírou projdou další záporáci na porážku. Dialogy jsou tak "cheesy" že jsem dostal chuť na pizzu. A co teprv záporák s tak srandovní helmou, že se smějete kdykoliv je na plátně. Dokonce i jednotlivé zvukové efekty jsou často nesmyslné, ale vykouzlí úsměv na tváři. CGI efekty jsou místy krásné, někdy gumové a pár záběrů je opravdu nepovedených, ale i u těch mi přišlo, že jsou ve filmu schválně pro pobavení pozornějších diváků. Všichni krásně přehrávají své role, až na Amber Heard, která se asi jako jediná brala vážně a vůbec mi nesedla. Celý film doprovází skvělý soundtrack!

plakát

Arnold (2023) (seriál) 

Poslechnout si o životě Arnolda Schwarzeneggera přímo z jeho vlastních úst, zatímco kouří doutník a řídí obrněný transportér, je zážitek sám o sobě. Inspirující příběh o všech jeho frajeřinách, kterých za život opravdu stihl mnoho, je poutavý od začátku do konce. Co tento dokument ztrácí na objektivnosti a ne zrovna nenápadném přeskakování některých ne zrovna pozitivních aspektů Arnoldova života, získavá na zajímavém vhledu do toho, jak se Arnold sám vidí. Nebo spíše jak chce aby byl viděn a zapamatován.

plakát

Barbar Conan (1982) 

Svaly, sex a násilí! Arnieho toporný herecký výkon k postavě Conana skvěle sedí. To vše podtrženo epickou hudbou a skvělými efekty. Tento film pro mě skvěle zachytil atmosféru Barbara Conana.

plakát

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) 

Obrovské množství postav, o kterých nic nevíte, a zbytečněě komplikovaný příběh, který ač se snaží sebevíc, nedokáže přesvědčit diváka o tom, že by si Batman a Superman měli dát přes držku. Přitom je film únávně dlouhý a konflikt mezi dvěma titulními hrdiny je jen malá část toho, o čem film vlastně je. A to je jeho největší problém. Pokud jste fanda komixů, občas si uslintnete. Zbytek diváků jen nevěřícně kroutí hlavou nad nepochopitelnými záběry a postavami, které mizí stejně rychle jako se objevují. Většina z nich je možná důležitá pro celý DC svět, ale rozhodně ne pro příběh tohoto filmu. A to ani nemluvím o Batmanových pychadelických snech, Tento film ani nejde plně pochopit bez použití Googlu, nebo znalosti všech možných i nemožných komixů. Naštěstí vizuální stránka filmu je pěkná a hodnocení zachraňuje naprosto úžasný soundtrack.

plakát

Black Panther (2018) 

Celkem vizuálně zajímavá ukázka některých prvků africké kultury. Bohužel byly kostýmy a hudba jedinými zajámavými prvky v této nudné klišovité kaši. "Vibranium", je takový MacGuffin, který v jiných filmech nevadí, většinou, protože je v malém množství. Proč štít Kapitána Ameriky nejde prostřelit a neodmrští svého držitele do dáli, když do něj střelí tank? Je z "Vibrania"! OK, a teď k příběhu... Ale v tomto filmu je tahle pičověcička úplně všechno. Střílí, vysílá energii, samovolně vybuchuje, lítá, můžete se do něj obléct, léčí mrtelná zranění a když ho sežerete, dá vám superschopnosti. A zbytek je jen slabý příběh o tom, jaké to způsobí problémy, když si nejvyspělejší národ na světě volí svého absolutistického monarchu tak, že si kandidáti daj přes držku a ten kdo vyhraje smí vládnout, dokud nepřijde někdo jiný a nedá přes držku zas jemu.

plakát

Blade Runner 2049 (2017) 

Krásně se na to kouká, krásně se to poslouchá. Atmosféra, kulisy, hudba, příběh. To vše jde ve šlépějích původního Blade Runnera a chvílemi ho v tom i věrně napodobuje. Bohužel to trochu kazí nevýraznost postav a jednotlivých scén. Dovedl bych se hodiny dohadovat, která scéna z jedničky je nejkrásnější, pamatuji si je snad všechny. Tento film ve mě určitě zanechal mnoho pocit, ale ne konkrétních vzpomínek. Těžko bych vyjmenoval aspoň pár zapamatování hodných scén a definoval, co je udělalo zajímavými. To samé platí i o postavách, které působí ploše a chybí jim určitá charakteristika, kterou v jedničce měli i vedlejší postavy, na pár chvil se mihnuvší ve scéně. Co naplat. Blade Runner je přecijen můj nejoblíbenější a jeden z nejlepších filmů kdy natočených. Pokračování jsem nepotřeboval a už vůbec ne přímé. Ostatně provázání děje s původním Blade Runnerem na mě působilo jako marketingový tah a klidně mohl tento film být úplně nezávislý příběh ze stejného světa. I tak jsem rád, že se jedná o důstojné pokračování a Blade Runner 2049 nekazí svému předchůdci reputaci.

plakát

BoJack Horseman (2014) (seriál) 

BoJack Horseman je animovaný seriál, který neustále bourá divákovi představy o tom, co je to vlastně za seriál. Ze začátku to trochu připomíná Californication; hlavním hrdinou je Hollywoodský ochlasta na hraně mezi celebritou a plebsem. Seriál však zpracovává velmi originální příběhy a témata, která většinou nebývají v podobných počinech tématem. Sexualita, duševní choroby, vztahy a především závisloti. Přestože se seriál tváří jako komedie, umí tato témata zpracovat velmi citlivě a originálně a nikdy nejsou pointou vtipu. A nejen témata, ale i způsoby jejich vyprávění jsou velmi originální a překvapují až do poslední série. Obzvláště díly snažící se divákovi zprostředkovat myšlenkové pochody postav v různých situacích stojí za vyzdvihnutí. Svět BoJacka je světem plným slovních hříček, úsměvných jazykolamů a absurdních situací, humor hodně pramení z faktu, že v tomto světě vedle sebe žijí lidé a antropomorfní zvířata. Zároveň je to svět, ve kterém úplně všechno má své následky, a to je i hlavní myšlenkou celého seriálu. Každá maličkost, každý čin, kterou hlavní postava udělá a působí to dojmem, že se jedná pouze o rychlý gag pro diváka, má v celkové příběhu následky a dříve nebo později se vrátí. I přes pestrý humor je celkové vyznění některých dílů spíše temné, v dílech zabávajících se hodně vážnou tématikou není humor vůbec. Toje největší předností, ale i záporem tohoto seriálu. Občas člověk čeká odpočinek ulehkého humoru a místo toho dostane přes palici náladou tak hutnou, že se z toho vzpamatovává ještě dlouho.

plakát

Bratrstvo neohrožených (2001) (seriál) 

Epičnost velkorozpočtových válečných filmů, využívající prostoru seriálu. Realističnost a syrovost války, okořeněná rozhovory s válečnými veterány, o nichž seriál je. Pravděpodobně nejlepší věc kdy natočená na téma druhé světové války a těžko Barstrstvo neohrožených v tomto smětu někdo někdy překoná.