Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Fantasy
  • Sci-Fi

Recenze (13)

plakát

Vetřelec: Covenant (2017) 

Tenhle film mohl být čímkoliv, pár věcí je však jasných, není to horor a hlavně není to Vetřelec. Jedná se o ryzí pokračování Promethea, který se snaží pouze vytěžit maximum z uznávané a kvalitní značky, jelikož na Promethea 2 (jak by měl znít oficiální název) by většina lidí zanevřela ještě před jeho vydáním. Scott se znovu vydává směrem hledání podstaty lidské existence a zázraku stvoření, činí tak naprosto stupidně, plýtvá potenciálem, který nový "vetřelec" měl a místo toho sází na zcela stupidní zasazení, příběh i postavy, které jsou jedním z největších problémů filmů a ani slavný Fassbender to nezachrání. Tento film je průser, ještě o něco horší než původní Prometheus, který už tak byl dost špatný a mrzí mě, že má oblíbená série končí tam, kam ji covenant zavedl. Scottovi filosofické myšlenky jsou podivné, nedaří se mu je implementovat do filmu a tak z této podivné fuze vzniká nesmyslný film, labutí píseň kdysi skvělé značky. Snad už si Scott třetí pokračování Promethea odpustí ...

plakát

Unaveni sluncem (1994) 

Další z filmů, který mě utvrzuje, že Ruská tvorba asi opravdu není nic pro mě a pořád nechápu, proč jim ještě dávám další a další šance, nejspíš kvůli vysokému hodnocení zde, které mě přesvědčilo abych filmu tu šanci dal. Budu hodně stručný, film mě nudil, až na poslední asi 20 minut, které byly o něco zajímavější. Jediné v čem mě utvrdil je, že SSSR byla jedna obrovská žumpa a dodnes nedokážu pochopit jak se někdo může s hrdostí hlásit k tomu nejzhovadilejšímu režimu jaký svět poznal.

plakát

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (2017) 

Po otřesných vetřelcích, velmi milé překvapení v podobě pokračování jedné z nejúspěšnějších sérií posledních dob. Celkově se nový piráti povedli, jsou o něco temnější, ale co se týče zábavnosti strčí průměrnou čtverku do kapsy bez sebemenších problémů. Má jediná výtka je Johny Depp, které ho to snad už ani nebaví a na jeho výkonu je to dost vidět, ostatní postavy super. Bavil jsem se.

plakát

Trestný prapor (2004) (seriál) 

Už dlouhou dobu sním o válečném seriálu kvality bratrstva neohrožených z východní fronty. S nadšením jsem rozkoukával prvních několik dílů, ale po několika desítkách minut nadšení opadlo. Svou úrovní nesahá Ztracený prapor bratrstvu ani po kotníky. Nezáživné charaktery, místy opravdu stupidní dialogy (občas bylo prostě nutné stopáž natáhnout) a snad nejhorší bojové scény jaké jsem viděl. Naopak líbí se mi otevřenost seriálu, absence ruského patosu a poměrně solidní herecké výkony. Celkově jde o velmi průměrnou záležitost, mé čekání na seriál kvality Bratrstva neohrožených tak pokračuje a kdo ví jestli někdy skončí.

plakát

Světla páteční noci (2004) 

Trošku přehlížený film ve svém žánru, ale naprosto neprávem. Friday night lights je perfektně odvyprávěným příběhem party mladých sportovců, kteří před sebou mají svou poslední sezonu ve středoškolském fotbalu a celé jejich město neočekává nic menšího než vítězství. To pochopitelně přináší četná úskalí se kterými se musejí vyrovnat a právě tato stránka je v tomto filmu zpracována lépe než ve většině podobných sportovních dramat. Film se nevyhne častým klišé, ale s celkovou atmosférou nebijí nijak do očí a člověk je schopen je přejít mávnutím rukou. Za vyzdvihnutí stojí především bravůrně zpracované zápasy, které jsou akční, napínavé a zároveň snadno uchopitelné i pro člověka, který se v americkém fotbale moc neorientuje, takže nepřijde o sebemenší akci nebo zvrat. Pochvalu zasluhuje i perfektní soundtrack, který výborně ladí s celkovou atmosférou snímku a hlavně na konci do vás pere ze všech sil a jen podtrhuje silné emoce, které je snímek schopen vzbudit v lidech, kteří mají ke sportu dobrý vztah. Snímek, který neocení člověk, pro kterého je sport jen nudnou aktivitou kterou musel absolvovat kdysi na základce a teď je pro něj největší výkon jednou za týden nejet výtahem, ale pro nás sportovní nadšence vynikající počin.

plakát

Strážci Galaxie Vol. 2 (2017) 

Dvojka staví na všem co bylo v jedničce zmáknuto skvěle a přidává kopu humoru navíc, jestli první byl alespoň v některých místech maličko vážný, tak díl druhý posílá veškerou vážnost do patřičných míst a pokračuje si svou vlastní cestou, cestou zběsilých přestřelek, draxových vtipů které sype z rukávu nebývalou rychlostí, pošahaných situací, které rozesmějí každého a vrcholem všeho je Groot, ten je prostě úžasný. Druhý díl Strážců galaxie jsem si užil se vším všudy, je to film, který se s ničím nemazlí, valí na vás jeden šílenější nápad než druhý, hlášku za hláškou až to všechno skončí a člověk se cítí zcela spokojenej. Strážci galaxie se nedají brát vážně, ani nám nedávají šanci je tak brát, je to štěně, které zničí celý obývák, roztrhá vaše milované papuče, počůrá koberec a nakonec usne vysílením, ale stejně ho budete mít rádi, protože za ten kopec zábavy se dá odpustit vše.

plakát

Lovec jelenů (1978) 

Asi jsem od filmu čekal až příliš a výsledným pocitem je rozčarování jaké jsem už delší dobu nezažil. Nepopírám, že charaktery jednotlivých postav jsou rozebrány do nejmenšího detailu a někomu, kdo se vyžívá ve sledování vývoje jednotlivých aktérů bude film nejspíše modlou nebo přinejmenším vynikajícím způsobem jak strávit tři hodiny svého života. Bohužel, já jsem tři hodiny filmu prožil spíše s hlavou v dlaních než s očima na obrazovce, rozvleklost jednotlivých scén, možná až zbytečně natahovaná délka a pro mě ne příliš zajímavé reálie a jejich ztvárnění nedokázali upoutat mou pozornost po dobu celého filmu. Zejména začátek filmu a začátkem myslím prvních 45 minut jsem měl několikrát chuť film zcela odepsat, ale vydržel jsem čehož ve výsledku nelituji, po první hodině totiž přichází to hlavní a děj se dostává alespoň do nějakého minimálního tempa. Mnohými opěvovaná ruská ruleta byla zajímavá, nicméně pro mě opět zbytečně roztahaná, bez tempa, náboje a nakonec i napětí. Lovec jelenů je takovou delší exkurzí do hlavy válečných veteránů, kteří zažili více než dokáže běžný člověk zkousnout, k mému zklamání se jedná o exkurzi velmi dlouhou a pro mě nezáživnou, oceňuji však brilantní ztvárnění charakterů, herecké výkony i netradiční prostředí, přece jen v komunitě Rusínů se jen tak nějaký film neodehrává. Jakožto člověk, který od filmu očekává zajímavý, neokoukaný a perfektně zmáknutý děj, který má spád a myšlenku soudím, že s Lovcem jelenů jsem sáhl poněkud vedle.

plakát

Warrior (2011) 

Warrior mohl být čímkoliv, napodobeninou Rockyho, snahou o jakousi změnu v žánru sportovních filmů jako mnoho jiných nebo šedým průměrem, kterých jsou zde mraky. Místo toho se O'Connor vydal trochu jiným směrem a stvořil komplexní dílo, jehož sledování je skutečným požitkem. Samotné zápasy patří mezi nejlépe ztvárněné napříč všemi filmy s tématikou bojových sportů. Hromada akce, emocí, výbornou kameru i scénář, to vše Warrior nabízí a dvojce Hardy-Edgerton to jde také výborně. Pro mě ještě o kus lepší než Million dollar baby.

plakát

Bourneovo ultimátum (2007) 

Greengrass si to nejlepší nechal až na úplný konec trilogie a vyšlo mu to na jedničku pětkrát podtrženou. Pokud byste hledali univerzální návod jak udělat vynikající akční film, který je nadprůměrný po všech ohledech tak Bourneovo ultimátum je tou správnou volbou. Zejména střih a kamera předvádí neskutečné představení už od prvních minut. Herecký výkon Matta Damona snad ani nemusím komentovat. Výsledek je film nabitý akce, který je nepolevuje v neúprosném tempu až do samotného konce, zkrátka vynikající.

plakát

Wayne Gretzky - Vysoko nade všemi (1990) 

U tohoto dokumentu je škoda, že popisuje pouhou polovinou Wayneovi kariéry, ale za to tu nejpodstatnější, přece jen takové Nagano by se do oslavného dokumentu o nejlepším hokejistovi všech dob příliš nehodilo, stejně jako MS 2001, tedy turnaje ukazující i jinou než skromnou a sympatickou Gretzkyho tvář. Tento dokument má být poctou, ale 60 minut je příliš málo na tolik rekordů, nezapomenutelných zápasů a momentů, že občas působí jako pouhý výčet toho nejdůležitějšího, přesto plní svou úlohu, kterou je oslava "The great one" na jedničku.