Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (1 843)

plakát

Sorjonen (2016) (seriál) 

Po technické stránce není co vytknout, zajímavé a neokoukané prostředí, postavy i vztahy mezi nimi zaujmou, zápletky a jejich řešení jsou patřičně dramatické. Titulková sekvence dost připomíná "Most", to ovšem míním jako pochvalu - kvalitou - alespoň podle toho, co jsem z tohoto seriálu zatím shlédl - za ním "Sorjonen" příliš nezaostává. A titulní postavu navíc ztvárnil skvělý Ville Virtanen, herec pro podobné role jako stvořený, což dokázal už před lety v mimořádně ponurém a bezútěšném, ale zároveň působivém snímku "Sauna".

plakát

Tulipánová horečka (2017) 

Obsazení hvězdné, výprava vynikající, ale příběh, kde se všechny důležité postavy chovají jako idioti, klíčové momenty jsou založeny na těžko uvěřitelných náhodách a ústřední dvojice je složená z nevýrazného, mdlého, ale zato sebevědomého floutka a citově rozhárané hárající f(ifl)eny s kukučem, který střídá permanentní nasranost s ublížeností a která neví co chce a tak zcela po právu skončí vlastním přičiněním tam kde začala, mne opravdu nijak nenadchl, spíš jsem se u něj dost otravoval a litoval ztraceného času.

plakát

Yesterday (2019) 

Všechno (tedy téměř) už jsme to v mnoha obměnách někde viděli, ale herci byli sympatičtí, příběh odsýpal a navíc Brouci, takže za mne palec nahoru.

plakát

Vražedná sezóna: Temná záhada (2017) (TV film) 

Asi nejslabší díl celého cyklu. V kolika letech ta ženská toho umělce porodila? V 50? A Mariella se opět chová jako kráva - ale to není v této sérii nic nového.

plakát

Mají i zvířata svá práva? (2016) (TV film) 

Rozhodně podnětný a zajímavý snímek, přinášející řadu námětů k zamyšlení. Divákovi se dostává informací o pokroku na poli boje za práva zvířat, ale i hrůzné podívané spojené s průmyslovými velkochovy a s krutým zacházením s živými tvory, jehož účelem je především ekonomický profit. Slovo v dokumentu dostali lidé všeho druhu, od uznávaných filozofů, zoologů a etologů (Jane Goodall), přes majitele cirkusu, který má zvířata evidentně rád a dokáže své postoje podpořit rozumnými argumenty, radikálnější nové abolicionisty, Stranu zvířat nebo švýcarského právníka žalujícího rybáře za chycení štiky (jenom čekám, kdy se dočkáme žalob za zabití mouchy nebo pavouka) až po extrémisty, kteří by nejraději kriminalizovali i dojení krav a na něž sedí jako ulitý čtvrt století starý výrok jednoho mého kolegy:"Budou ochraňovat všechny možný zvířata a na lidi se vyserou!"

plakát

Hobby naší doby (2010) (pořad) odpad!

Lidé stižení stařeckou demencí by, při vší úctě, neměli být zváni k moderování televizních pořadů, je to pak velmi skličující podívaná.

plakát

Ve jménu vlasti - Série 7 (2018) (série) 

Slibně se rozvíjející řada seriálu se pod narůstající přítěží klišé a propagandy postupně zvrhla v naivní agitku, která mi svým ideologickým zaměřením silně připomíná únavně jednotvárné články Alexandra Mitrofanova na Novinkách, s tím rozdílem, že Saul Berenson a spol. alespoň neplivou na svoji rodnou zem a vlastní národ.

plakát

Povstání barbarů (2016) (seriál) odpad!

Seriál stejně inteligentní jako jeho zdejší oduševnělá anotace. Ubohá výprava, "špičkoví herci" na podobné úrovni jako "špičkoví historici", kteří v tomto skvostu blábolí nesmysly o něčem, o čem nemají zjevně ani potuchy a záplava dnešních ideologických klišé. Možná jde o záměrně lživý pořad, spíš se ale jedná o výtvor "znalců", kteří mají historii kdesi a snaží se, seč jim síly stačí, udělat z hovna bič. Ale pokud si najdou svůj okruh diváků - což se jim podle místního hodnocení docela daří - budou patrně v tvorbě podobně přínosných "epických" opusů jistě i nadále pokračovat a vylepšovat vzdělanostní úroveň naší civilizace.

plakát

Rána na oplátku (1956) 

John Sturges sice většinou uměl, ale tohle je jeden z jeho slabších filmů. Překombinovaná zápletka s rodinnými vztahy jak z Cimrmanova "Vichru z hor", toporní herci podávající nevěrohodné výkony, postavy připomínající spíš karikatury (vrcholem je směšný "zabiják" Johny Cool) a klasický nešvar westernů z 50. let - ženy mají účesy i kostýmy jako z doby vzniku filmu, nikoliv z doby kdy se jeho příběh odehrává. Jakkoliv mám tento žánr rád, "Rána na oplátku" není můj šálek kávy.

plakát

Temný Wales - Série 3 (2016) (série) 

Kolega iN výstižně popsal působivou atmosféru tohoto ponurého seriálu, který ani ve třetí sérii neztrácí na kvalitě. Co mne ovšem nepřestává iritovat je mizerný překlad dabingu, v němž nejen že je šéfinspektor Mathias vytrvale označován jako inspektor, ale (v rámci kreténismu některých českých překladatelů britských krimi seriálů) především hodnost superintendanta je do češtiny převáděna jako "komisař", šarže v britské policii neexistující. Ve většině seriálů britské provenience si s hodnostmi dokáží překladatelé poradit přiměřeným způsobem, pokud se však do práce pustí chytrolín, považující české diváky za stejné blbce jako je sám, výsledek je tristní.