Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (1 843)

plakát

Osm hrozných (2015) 

Že je "Osm hrozných" rozvleklá a užvaněná nuda si myslí evidentně jen zasloužilé recenzentské soudružky, které byly mimo mísu už dávno předtím, než jejich schopnosti přestaly stačit i na (ne)identifikaci Jima Carreyho. Abych tento film na druhou stranu patřičně ocenil, nepotřebuji přitom pohanět a zkritizovat "Zmrtvýchvstání" nebo "Opravdovou kuráž" ani varovat před "falešnou intelektuálností" jako Aleš Stuchlý. Poslední Tarantinův snímek je zkrátka po všech stránkách skvělá filmařina s chytře vystavěnou zápletkou a stopáží přesně odpovídající tomu, co měl režisér na srdci a nač jsou jeho fanoušci zvyklí, přičemž fanoušky myslím ty, kteří mají rádi CELOU filmografii Q.T., včetně titulů "Reservoir Dogs" nebo "Jackie Brownová", s nimiž lze v "Osmi hrozných" najít řadu styčných bodů.

plakát

V.I.P. vraždy (2016) (seriál) 

Kriminální seriály mám rád a Soňu Norisovou mám ještě raději, ale první díl "VIP vražd" mne nijak nenadchl. Pojetí práce kriminalistů je tu krajně naivní, humor násilný a samotná zápletka také nic moc. Po prvním dílu s bídou za 2 *, uvidíme jak se to bude vyvíjet... Hm, moc se to nezlepšilo - humor působí i nadále spíš tragicky, každopádně uměle (příkladem budiž už "vtipný" kontrast jmen hlavních postav) vztah ústředního dua je totální klišé od A do Z, stejně jako celá řada motivů a postav a věřit, že policejní praxe vypadá tak, jak ji předkládá tento seriál může leda dítko předškolního věku. Po přetrpěném čtvrtém dílu přestávám sledovat a hodnocení nechávám tak vysoko jen díky sympatiím k Soně Norisové, Petru Dvořákovi, Janě Strykové a některým dalším dobrým hercům, kteří zde bohužel svoje kvality nemají kde zúročit.

plakát

Colette (2013) 

Zobrazení osvětimské reality není ani zdaleka bez chybičky, na věci znalého diváka musí nutně místy působit přímo naivně, ale přesto dopadlo mnohem lépe než v "Krvi zmizelého", což platí pro celý historický kontext. O hereckých výkonech nebo scénáristických nedostatcích si můžeme myslet ledacos, ale když tady čtu zvratky jistého nepokrytého popírače holokaustu (který to nemá - soudě podle jeho "komentáře"- v palici asi úplně v pořádku), zaplať pánbůh za filmy jako je "Colette", jak vidno jsou stále více než potřebné.

plakát

Případ Z-8 (1948) 

Jako dlouholetý pracovník hutní slévárny jsem si film "věnovaný československým hutníkům" rozhodně nemohl nechat ujít. Klasická špionážně-budovatelská zápletka z prostředí ještě ne zcela znárodněného průmyslu nepostrádá žádný významný dobový atribut, od prozápadně smýšlejících dekadentních reakcionářů, přes ženské půvaby ve službách výzvědných služeb až po temné rejdy pravicového tisku a Beka v jedné z jeho typických poúnorových rolí. Pro mne je snímek ovšem bez ironie zajímavý i z čistě historicko-technologického hlediska, problematika lisování kovového prachu, hutní provoz i analýza vzorků materiálů v laboratoři je pozoruhodným svědectvím o tehdejších výrobních postupech. A kromě toho ve filmu zazní i heslo, které s léty ani trochu nepozbylo platnost: "Kdo pracuje ve slévárně, ten je proti ulejvárně!" :D.

plakát

Teď ne, Broskvičko (2015) (amatérský film) 

Lukáš Bulava roste každým filmem a v rámci amatérské produkce nemá na české scéně konkurenci. Tentokrát tu už z hororového žánru nezbylo takřka nic, ale nic proti tomu - "Broskvička" je zábavná od začátku do konce, hlášky k nezaplacení a z Waloszka a Szarovského se pomalu ale jistě stává kult :-)).

plakát

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) 

POZOR SPOILERY!!! Tak abych to nějak stručně shrnul: DiCaprio opíchá indiánku, jeho zas medvěd, pak mu kolega opíchá synka a nakonec DiCaprio opíchá toho kolegu :-D. Ale žerty (mezi které patří i verbalův trefný komentář, výstižně zmiňující Meresjeva) stranou - jedná se o skvěle natočené, místy notně existenciálně pojaté drama plné touhy po pomstě, ale hlavně vůle k životu, jemuž dominuje bez nadsázky úchvatná kamera. Při jeho sledování si možná ti, co se zajímají o dobývání americké divočiny vzpomenou na Parkmanovu "Oregonskou stezku" nebo De Votovo "Za širou Missoury", milovníci filmu třeba zase na tvorbu takových režisérů jako Terrence Malick nebo Andrej Tarkovskij. Strhující snímek, který beze zbytku smysluplně využívá každou minutu své nadprůměrné stopáže.

plakát

Králova řeč (2010) 

Velmi trefný a téměř vyčerpávající komentář tu má flanker.27, včetně toho podivného vyznění nástupu Ch. na post premiéra. A že byl Ch. zk.č., pod to se klidně podepíšu.

plakát

Korunní princ (2015) (TV film) 

Není to totální průser - je to totální průměr. Z herců mne nejvíc zaujali dnes obzvláště mentálsky vypadající a snaživě se pitvořící Hádek s Křížem a především roztomilá Eva Josefíková která je k nakousnutí, neboť co jí chybí na objemu hrudníku (nebo že by to byl optický klam způsobený nevhodným kostýmem?), to snadno nahradí sympatickým projevem a úspěšnou snahou o skutečné herectví. Ostatní neurazí, nenadchnou. Příběh nic moc, upřímně řečeno, ta opakovaná amnézie a hlavně dialog: "Kdo jsi?" "Já nevim" mne už po jisté době začínaly srát. Buď už stárnu a měknu, nebo mám letos abnormálně sváteční náladu, nevím - faktem zůstává, že "Korunní princ" je zdaleka to nejlepší, co jsem kdy od tohoto režiséra viděl a tak, ať nežeru, za 3.

plakát

D-Day (2013) 

Kolega Fr (k jeho díkům Tuaxovi se tímto připojuji) trefně poznamenává cosi o "filmově neindicky smýšlejících" jedincích - a v tom je nejspíš onen rozdíl mezi naším hodnocením. Na indické filmy se zkrátka dívám jinýma očima než na evropské nebo americké a tak dávám "D-Day" plný počet. Tento špionážní thriller má dostatečně nosnou zápletku, promyšlený děj, je patřičně akční i napínavý, ale oproti jeho západním příbuzným je tu mnohem více melodramatičnosti, nechybí romantika (což právě u tohoto žánru patrně leckdo nepřekousne) ani výrazné propojení hudby s dějem. To mne osobně ale právě baví - a připočtu-li k tomu suverénní výkony Kapoorovic dědka, Irrfana Khana i dalších herců, u dam navíc nepřehlédnutelné půvaby - ať už je to Shruti Haasan (role, jakou tu měla mne vždycky baví a občas, jako právě tentokrát, i dojímají), Shriswara nebo Huma Qureshi, z nichž posledně jmenovaná je prostě okouzlující - vychází mi z toho bez uzardění poctivých 5*.