Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Pohádka

Recenze (1 415)

plakát

Bylo nás pět - Cesta do Indie a zpět (1994) (epizoda) 

Opravdu nejslabší díl seriálu, ale celkový dojem zkazit nemůže :-). Díky panu Smyczkovi a spol za nádherný příspěvek českému kulturnímu dědictví!

plakát

Bylo nás pět - Pokoj lidem dobré vůle (1994) (epizoda) 

Dneska zase po letech viděno a je to čirá radost! Geniální díl se spoustou skvělých herců, kteří se třeba jen mihnou u kulečníkového stolu.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Dost jsem váhal mezi 3 a 4 hvězdami. Hledal jsem důvody proč to lepší hodnocení dát, třeba ten vizuál je na český poměry jistě nadstandardní ( viděl jsem i zajímavý rozhovor se scénografem O. Lipenským u Civala, který byl velmi sympatický ). Už vlastně ten žánr sci-fi krimi je odvážný počin nejen v českém kontextu. A objevilo se i několik zajímavých obsahových nápadů. Přesto u mě nakonec převážilo to, že jaksi ze zásady formu nehodnotím tak vysoko jako obsah. Čímž se dostávám k negativům: Celý to na mě působilo chladně. V Equilibriu, kde proti emocím bojovali, to dávalo smysl, ale tady nic takového nebylo. Nedokázal jsem úplně definovat, čím je ten vjem způsobený a mistr Hardy to za mě vystihl: dialogy. Možná to byl záměr. Vzhledem k tomu budoucnu nebo na to měla vliv koprodukce... kdo ví? Ale tady to prostě nějak nesedělo a asi i herecký obsazení tuhle stránku nevylepšilo. Přesto díky autorům za úsilí. A byla to po dlouhé době možnost zajít na seniorskou projekci, v Evaldu a ještě s kámošem a to se taky cení. :-)

plakát

JFK (1991) 

Ze začátku jste spíš zasypáni informacemi a snahou o širší kontext, abyste poměrně brzy opustili samotný atentát a vrátili se na místo činu o pár let později, v čele s Costnerem. A vygradovaný je to opravdu pěkně a dobře, včetně těch konfliktů v rodině nebo ve vyšetřovacím týmu. Navíc Costner není zdaleka jediným hereckým jménem, které v téhle konverzačce potěší. Nicméně Stone je známý levičácký aktivista a tak, aniž bych znal podrobnosti vyšetřování, je mi jasné (a někteří to tu potvrzují), že je třeba brát celý konstrukt s rezervou... Přesto ve výsledku film, který jistě stojí za zhlédnutí.

plakát

Anatomie pádu (2023) 

Na tomhle filmu cením to jak umožňuje interpretovat děje a nejspíš se v tom dost odráží pozorovatelovo pohlaví, pohled na manželství, role ve společnosti atd. Samozřejmě i vynikající herecké výkony. Někdo tu kritizuje teatrálnost žalobce, ale řekl bych, že filmu a tomu soudnímu přelíčení ( a ty já všeobecně ve filmu rád ) dodal potřebnou šťávu. Hlavou se mi ve výsledku mísily dvě základní premisy: in dubio pro reo a ta věta o tom, že vraždící spisovatelka je vždycky zajímavější než sebevražda učitele. No, "rozsoudit" si to musí každý sám nebo pak v diskuzi s kamarády :-). Přišly mi tam ale dvě věci z té kriminalistické linky dost zásadně nedotažené, proto nemůžu dát plný počet. A to ikdyž je tam ještě jedna úroveň vnímání, která mi ve výsledku přijde nejmrazivější - vcítit se do situace a pocitů toho kluka, protože tam je tolik možných motivů... V jeden moment jsem myslel, že to paní režisérka ukončí ještě úderněji, ale to už by bylo na jeden film asi moc.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Dal jsem si na čas. Původně plánovaný IMAX jsem nakonec neabsolvoval, takže "obyčejná" projekce, ale řekl bych, že na výsledném vjemu by se moc nezměnilo, protože po technické stránce je to zkrátka vymazlené. Úvod mě hodně navnadil tím, že to vypadalo na pořádný výlet do hlavy RJO. Plus rozehrané různé časové roviny. A ty se opět klasicky v závěru nolanovsky gradačně protly, ale musím přiznat, že v průběhu na mě působily spíš kontraproduktivně neb se mi někteří vědci pletli a jmen padalo docela dost. Poskládal jsem si to, oceňuju pointu, herci byli dobří, někteří velmi... ale přesto mi tam nějaký ten wow efekt chyběl. Nevím přesně jak to popsat. Možná vůbec to uchopení námětu jsem čekal od Nolana překvapivější. U Oppenheimera mi přijde, že se o něm víc mluvilo než že bychom sledovali jeho vlastní motivace... Mistr Cival to shrnul podle mě velmi dobře. No ale prádlo asi sundám :-)

plakát

Za borovicovým hájem (2012) 

Těšil jsem se na své dva velmi oblíbené protagonisty. Ne, že by hráli špatně, ale problém mám spíš s tím, co hráli. Gosling opět v módu "Drive", ale postava s poněkud zvláštním vývojem. A Bradleyho zápletka byla z mého pohledu divně utnutá, abychom se dostali ke třetí části, která mi přišla nejslabší a vykalkulovaná skoro ad absurdum. Vnímám snahu o atmosféru a líčení rozporuplnosti postav. Ale pro mě ve výsledku nevydařená. Škoda. Tedy vlastně Honda :-)

plakát

Smích se lepí na paty (1986) 

Nějak nerozumím tomu, proč je tohle v ranku komedií, protože tady se zasmějete zřídkakdy. Asi ten název k tomu svádí a vlastně ani ten mi k filmu nějak nepasuje. Ovšem velmi se mi líbilo herecké obsazení, protože Emmu Černou, Křiváčka, Čepka nebo Hartla mám rád. Nezklamali ani další, jenom Bohdalová mi do týhle role nesedla ( ikdyž jeden libovej hereckej a jeden z mála těch vtipných momentů celého filmu, jí upřít nemůžu ). No a pak ta zasněžená krkonošská krajina, to je pohlazení. Sečteno podtrženo průměr.