Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (369)

plakát

Pepa (2018) 

Ano. Po světě chodí tisíce a tisíce lidí, kteří jsou nezajímaví, bez talentu, jiskry, osoby prosté  krásy i smyslu pro humor, lidé již svou pouhou existencí odpuzující štěstí. Ale proč o nich ještě točit film? A to ještě film bez jiskry, smyslu pro humor, film nezajímavý, prostý krásy……..

plakát

Gloria! (2024) 

Nemám nic proti tomu, aby se míchala fikce s realitou, ale musí to dávat nějaký smysl. Tady to smysl nedávalo žádný. Pohádka pro náctileté holky, podbízivá a často nevkusná.  Dlouhý potlesk festivalového publika po skončení jsem nepochopila.

plakát

Host a ryba třetího dne (2024) 

Že vztah otce a syna může být komplikovaný, to není žádná novinka. Ani příběh nemá žádný zvláštní vývoj či tah. Vlastně se toho o nich mnoho ani nedozvíme. Vše se odehrává někde mezi, vyjadřovací prostředky jsou minimalizované, dialogy krátké. Přesto se jedná o skvěle dotažený herecký koncert dvou mužů. Na nic si film nehraje. Není to snímek pro každého, je tam velký prostor k přemýšlení.

plakát

Dívka s jehlicí (2024) 

Ponurá atmosféra, bída, deprese, špína. Obrazově zajímavě pojatý film. Kdyby tvůrci v přiběhu nechtěli zobrazit úplně všechno.  Stal se z toho podivný slepenec. Méně je často více……

plakát

Ještě nejsem, kým chci být (2024) 

Pecka! Nekompromisně upřímná zpověď umělkyně a jako důkaz obraz z tančících fotografií, dokumentující její životní cestu. Zajímalo by mne, zda alespoň před ve stoje tleskajícím publikem ve velkém sále Thermalu se alespoň trochu cítila být tím, kým chce být. Každopádně pro nejednoho z nás se stala velkou inspirací. A to vše se z plátna přeneslo do sálu díky netradičně a výjimečně pojatému dokumentu.

plakát

Real (2024) 

Chcete-li si zalézt do zákopu na ukrajinsko-ruské frontě a alespoň se dotknout toho, co tam vojáci prožívají, pak shlédněte tento snímek. Je to jeden celistvý  nesestříhaný záběr - kameru měl poručík na helmě, tedy více než obrazem, budete poslouchat zvuky, svištící střely nad hlavou a hovory, pokus o zorganizování záchrany odříznuté jednotky přes vysílačky.

plakát

Můj oblíbený dort (2024) 

Film nejen o stáří, osamělosti,, ale i o osobní svobodě v zemi, kde něco takového - zvláště u žen - není vůbec samozřejmostí. Stařecká lovestory, protkaná jemným humorem nesklouzává k sentimentu ani netlačí na emoce. A silným závěrem se z toho vyklubal film, který ve mně bude ještě dlouho doznívat. Stáří holt není pro sraby… Klobouk dolu před neokázalým herectvím dvou hlavních představitelů!

plakát

Šambala (2024) 

Film se odehrává v pomalém rytmu na pozadí překrásných panoramat zasněžených hor. Promlouvá asi hlavně v metaforách, které jsou někdy více, někdy méně srozumitelné. Je plný místních zvyků, motlitby, střídají tradiční rituály. Bohužel díky časovému běhu snímku vcelku zajímavý příběh postrádá napětí. A už vůbec nepochopitelné časové smyčky a jiné nelogičnosti včetně nesrozumitelného závěru činí z tohoto snímku víceméně pouhou záležitost pro duchovní fajnšmekry.

plakát

Pardon, nezastihli jsme vás (2019) 

Ač název evokuje spíše komedii, nenechte se zmýlit. Je to velmi reálně vyznívající sociální drama o úplné rodině, o rodičích, kterým  na první ani druhý pohled nic nechybí, jsou milující, zodpovědní, usilovně pracující….a o jejich vystrašených dětech.  Ze situace, do které je dostala zkrachovavší hypotéční banka ale, zdá se, nelze ven.. Téma dnes velmi aktuální. Ač je to až nepravděpodobně zhuštěné, rozloženo v čase to nemusí vůbec být přehnané.

plakát

Hranice (2023) 

Ano, film má mnoho sporných míst, občas mne některé jednostranné či blbuvzdorné nápovědy mrzely, už proto, že filmu daly tendenční a jednostranný pohled. Je to škoda. Přesto - silné téma je zpracované tak, že ho ani po dvou dnech nemohu dostat z hlavy. A to i přes mnohé vady filmu je pro mne nesporných pět hvězd.