Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (5)

Rošťáci

Rošťáci (1985)

Moje nostalgie na dětství. I teď tento snímek miluji. Vše je dokonalé na něm - hudba, režie. ..a hlavně příběh. .. parta kluků se vydává za ztraceným pirátským pokladem podle nalezené mapy..... prostě klučičí sen :-)

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Cameron prostě umí ikonické filmové žánry. Tady máme dokonalou ukázku akčního filmu. A jeden z mála příkladů, že druhý díl zcela zastíní díl první. Vše dokonale sedí, vše je filmově vyvážené a precizně zpracováno. A je to nejlepší Arnoldova role. A hodit ho tentokrát do polohy hodného Terminátora, byl vskutku dobrý nápad. Ovšem nejsilnější pilíř snimku je Terminátor T-1000 v podání Roberta Patricka. Zde se opravdu povedl casting. Opravdu nikoho jiného si ho v té roli nedokážu představit než Roberta. Jeho démonické vzezření opravdu nahání hrůzu, navíc když třeba se vrací z jiné podoby do své původní. A skladatel Brad Fiedel dotáhl své hudební téma z prvního dílu k dokonalosti.

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)

Nejlepší a dokonalá ve všech ohledech epizoda ze Star Wars. Mocné Imperium - jako dítě jsem s otevřenou pusou zíral na obrněné kráčející tanky, učení Jediů, vtipné rozepře mezi Hanem a Leiou, skvělá honička v poli asteroidů, šokující odhalení... a již notoricky známý hudební motiv, který se dostal do povědomí všech, i těch, kteří Star Wars ani neviděli, a bude navždy evokovat zlé imperium aďábelského Dartha Vadera - "Imperial march" - stejně slavný jako úvodní fanfárová melodie. Ve filmu vždy geniálně podtrhne přítomnost Dartha Vadera či náznak temné strany. Skladatel John Williams složil taktéž nejlepší soundtrack z celé série SW. Toto je nejlepší ukázka skvělé filmové orchestrální hudby. Je to divné, co? Celý snímek je průměrně natočen (až na efekty na tu dobu, které byly dechberoucí), dialogy jako kdyby je vygeneroval google a podobně. A přitom tyto ingredience tvoří ty pravé Star Wars. A muže za to ten svět, který George Lucas vymyslel. Tak úžasný, že to může být natočeno jakkoliv. Viz. "Skrytá hrozba", což je nejhorší filmařsky provedená SW epizoda, ale nejúspěšnější film roku 1999, donedávna držel rekord jako jeden nejúspěšnější z filmů vůbec. Ano, značka Star Wars je zkrátka nedostižný fenomén.

Jurský park

Jurský park (1993)

Steven Spielberg v celé své tvůrčí síle. A přitom mě neoslnill tak brachiosaurus na louce (samozřejmě také :-)) bylo mi 6 let... ale naprosto geniálně jednoduchá scéna příletu helikoptéry na ostrov. S pompézní hudbou od Johna Williamse. A celý snímek má nezapomenutelnou atmosféru. Jeden z nejlepších filmů pana Spielberga.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Nejlepší Spielbergův film? Jednoznačně. Pořád nepochopím jak předtím mohl natočit film Hook a o rok později Jurský park a tohle. Vložit to do černobílého hábitu, byl geniální tah (včetně nápadu s holčičkou). John Williams rovněž dosáhl geniální tvorby - Oscar mu náleží právem za velmi krásný soundtrack - jeho ústřední motiv je nejlepším hudebním motivem ve filmové hudbě vůbec. A co se týče herců, tak nejvíce válí Fiennes. Jeho Amon je tak krásně nacisticky zlý až z toho naskakuje husí kůže. A vůbec, je to jeden z nejlepších filmů ve filmové historii.