Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Životopisný
  • Krimi

Recenze (64)

plakát

R.M.N. (2022) 

Naprosto nádherná kamera a dialogy jako ze života. Rozhodně v něčem film výborně zachycující naši současnou východoevropskou společnost a její postoj k Západu a jeho hodnotám, nicméně vadily mi nesouvisející/nedovysvětlené dějové linie a podivný závěr. Možná mi jen chyběl kontext nebo jsem měla špatné titulky. Viděla bych to na tři a půl hvězdy.

plakát

Oslněni světlem (2018) (seriál) 

Přečetla jsem si nejdřív knižní předlohu a jsem za to ráda, protože jinak bych se v ději občas úplně nechytala, ale adaptace je dokonalá! Má to úplně stejnou atmosféru a vibe jako kniha, včetně snových sekvencí, a ani se nic z děje nevytratilo. Velmi zdařilý počin, všechno působí věrohodně. Z české tvorby jsou nejbližší asi Zrádci České televize.

plakát

Bydlet proti všem (2021) 

Po deseti minutách mi bylo zle od žaludku a měla jsem pocit, že to prostě nedám. Česko je fascinující kraj, kde v 21. století pánové v sakách zřejmě nechápou, proč by matky s dětmi (nebo kdokoli jiný) měly vůbec někde bydlet, a kde prosazovat jakoukoli moderní (nebo nedej bože humánní) politiku je utopie předem odsouzená k nezdaru. Starat se o nejslabší členy společnosti je zřejmě u nás zcela radikální idea. Výjevy ze zasedání městských zastupitelstev, která se zřejmě teleportovala z raných devadesátek (ty ubrusy!!!), a kde sedí páprdové jako vystřižení z husákovského Československa, jsou zcela fantaskní. A bohužel se zde nechystá žádný happyend. Film mě utvrdil v přesvědčení nikdy, nikdy se do této zvrácené země nastálo nevracet.

plakát

25 let neviny (2020) 

Nikdo, nikdo neumí dramata podle skutečné události tak jako Poláci. Tečka. Hvězdičku ubírám za trochu chaotickou chronologii.

plakát

Králova přízeň (2008) 

Viděla jsem film kdysi ve Varech, a po 15 letech se k němu vrátila. Překvapilo mě, o kolik je vážnější a temnější než jiné podobné historické kostýmovky, které mě jinak moc neberou, protože jsou zpravidla vyprávěné z mužské perspektivy. Králova přízeň je fascinující a děsivá výpověď o době, kdy ženy byly jen hračkami v rukou mužů, a manželství bylo pro ně také jediným nástrojem společenského vzestupu či emancipace. Hvězdné obsazení je už jen pověstnou třešničkou na dortu. Zvláště Natalie Portman v roli Anny Boleynové předvádí mistrovský výkon.

plakát

Men in Kilts: A Roadtrip with Sam and Graham - Season 1 (2021) (série) 

Působí to celé poněkud naaranžovaně, ostatně máme co do činění s herci. Taková líbivá reklama na dovolenou ve Skotsku a na seriál Outlander. Jako základní seznámení s kulturou Skotska fajn, ale hlouběji se seriál nedostane. Kdo neviděl první dvě sezóny Cizinky, bude občas trochu ztracen.

plakát

Síla (2021) 

Úžasná kamera, spousta zajímavých detailů! Příběh veskrze smutný o člověku, který se rozhodne sám sebe fyzicky zničit, aby překonal psychické utrpení - vcelku běžná story. Více by tu asi pomohla terapie, jenže to by antisociální a narcistní hrdina nejdřív musel přiznat, že vůbec má nějaký problém, k čemuž se staví přinejmenším vlažně. Kamilovi držím palce, ale moc nadějně to nevidím...

plakát

René - Vězeň svobody (2021) 

Prvního Reného jsem viděla v kině několikrát. Bylo mi 22 a přišlo mi to jako veliká bžunda. Po 15 letech mi je 37, tedy tolik, co Renému na konci prvního a začátku druhého filmu, a vtipné mi to bohužel už nepřijde ani trochu. Spíš šíleně smutné, včetně šedivé české reality (shodou okolností ve filmu vyjádřené často pošmourným počasím), kde lidem nezbývá, než žít na ubytovnách, pracovat nárazově a většinu výplaty si nechat sežrat exekucí.  Ale možná to je tím, že si do filmu projektuju sebe sama, kdy před 15 lety jsem od života čekala nějak víc, a teď mi dochází, že tohle je finální verze, nic víc už nepřijde. Je mi z toho celého každopádně úzko.

plakát

Cizinka - Série 5 (2020) (série) 

Úplně jiná Cizinka, kde každý díl je vlastně samostatnou ucelenou kapitolou s vlastní zápletkou, a dalo by se na ně tudíž koukat i jednotlivě bez znalosti zbytku. Celkem se to dá, byť té lásky a empatie na Fraserově hřebeni už je nějak moc, tehdejší doba byla určitě drsnější. Každopádně s původní sérií už to má málo společného.

plakát

Cizinka - Série 4 (2018) (série) 

Zatím nejméně dramatická, zato nudná a roztahaná Cizinka, která se proměnila v červenou knihovnu a la Rodinná pouta. Mezi vším tím bojem za práva otroků i indiánů se nakonec vytratilo i to, čeho jsem si na Cizince dlouhou dobu tolik cenila - humor. Navíc žádné Skotsko! Zklamání.