Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 871)

plakát

Brána pekel (1953) 

Nejsilnější stránkou tohoto filmu je příběh. Vůbec jsem před shlédnutím netušil o co půjde a tak mě děj poměrně překvapil. Statečný samuraj a císařova služebná se seznámí při odvážném únikovém manévru císařovi rodiny. Oba se stávají hrdinové a když se opět po nějaké době setkají. Samuraj se okamžitě zamiluje, ale netuší, že Kesu je již zadaná. A neopětovaný cit z něj učiní posedlého maniaka, někoho koho dnes nazýváme stalker. Ten v manželství, ani v neopětování citu nevidí překážku a chce získat svou vyvolenou i přes mrtvoly. Filmu nechybí gradace a v závěru ani napětí. I přes to, že se jedná o jeden z prvních (podivně) barevných filmů, nenabízí záběry nic mimořádného. Herecké výkony jsou na slušné úrovni a i díky nim nepůsobí film tak statře, jak ve skutečnosti je.

plakát

Bratrstvo neohrožených (2001) (seriál) 

Tohle je skvělý seriál. Podle mne je to ještě lepší dílo než Saving Private Ryan. Nenašel jsem žádná slabší místa. Tvůrci se dokonce ani nesnaží manipulovat lidi k dojetí zpomalenými záběry americké vlajky ve větru ani podobnými agitkami.

plakát

Bratři (2009) 

Jim Sheridan má na kontě pár vydařených snímků, z nichž těmi nejlepšími jednoznačně jsou ty s Danielem Day-Lewisem. Mám za to, že Sheridan není až zase tak moc dobrý režisér. Spíše si umí vybrat zajímavé scénáře a hlavně obsadit do svých filmů zdatné herce, na jejichž umu pak film stojí. To platí i v Bratrech. Gylenhall, Maguirre i Portmanová podávají v rámci svých rolí přesvědčivé výkony a film je tak hlavně o nich. Jen mi uniká smysl tohom proč se tyto filmy, navíc ještě za čerstva točí znovu. Původní Bratry jsem sice neviděl, ale vůbec nepochybuju o tom, že budou lepší. Kdyby tato americká verze filmu nevznikla, nikomu by nechyběla.

plakát

Bratříčku, kde jsi? (2000) 

Film sice nedosahuje kvalit svých lepších bratříčků, nicméně se stále jedná o zábavný kousek, který řadím do staré dobré éry Coenů. Sice není snímek tak geniálně absurdní jako Fargo a Muž, který nebyl, ale taky jsem se nasmál. Coenům se daří vykreslit dobovou atmosféru a vtáhnout do věku buranů. Navíc je film celý vtipně naaranžován do žluté barvy, pustina, podzimní stromy atd. a to dodává filmu specifickou estetiku. Jako vždy u Coenů jsou všechny postavy od hlavních až po ty nejvedlejší skvěle napsány, obsazeny a zahrány.

plakát

Brazil (1985) 

Tenhle film doslova miluju. Ty dvě hodiny jsou absolutním gejzírem skvělých nápadů. A taky obsahuje kvanta různých zajímavých detailů, jako například pes se zalepenou řití, nebo plakáty zaručující bezpečnou dovolenou. Přijde mi to jako takový zfilmovaný mišmaš Kafkova Procesu a Orwellovo 1984. Sny o létání jsou opravdu působivé a navíc k tomu přihrává skvostná hudba. Gilliam je génius. Tohle je jeho nej.

plakát

Brendan a tajemství Kellsu (2009) 

Toto hodnocení je silně ovlivněno tím, že mi moc nesedl vizuální styl tohoto kresleného filmu. Jednoduchá animace postav připomíná řadovou tvorbu z Cartoon Network (nic proti CN), což není na celovečerní film nic světoborného. S kresbou prostředí je to o něco lepší, jenomže to je zase často poměrně dost nepřehledné a chvílemi nevím jestli je to umělecký záběr, nebo jen odfláknutost. Každopádně jsou zde i výborné pasáže, třeba výlet do lesa, či napadaní města vikingy. A příběh, ten není špatný, ale vlastně mě zklamal. V dialozích je neustále omílaná tajemná nejlepší strana knihy. a kniha jako celek, ale vše je nastíněno jen povrchně a člověk se nikdy nedozví o co vlastně jde. Vizuální podobu bych plně akceptoval, kdyby film stál na silnějším příběhu, to se však neděje.

plakát

Broadchurch (2013) (seriál) 

Svým způsobem je Broadchurch krimi seriálem s vlastně úplně nejjednodušší a nekomplikovanou zápletkou jakou jen může mít. Jedna vražda, ponurá atmosféra, mnoho podezřelých a jeden vrah. Je to málo? Podle mě ne. Někdy stačí dělat obyčejné věci dobře a ono to stačí. Obzvlášť v rámci žánru kriminálek je současně v příbězích převis příběhů se spiknutími, nebo alespoň sériovými psychopatickými zabijáky. Broadchurch se do takovýchto přemrštěných zápletek nepouští, tvůrci se drží v umírněné lokální rovině, dělají to dobře a to stačí. Po technické stránce je seriál filmově perfektní, má uvěřitelný scénář, nepřepálený počet epizod (a tedy absenci vaty), pěkný soundtrack a velmi dobré herecké výkony. Ostatně důvodem proč jsem začal seriál sledovat je David Tennat, protože z jeho výkonů v Doctor Who mě dodnes mrazí, když si vzpomenu. Zde sice tak nevyniká, hraje úsporněji, ale věrohodně a dobře. Avšak jak je v britských seriálech zvykem herectví celkově patří k nejsilnějším stránkám televizní tvorby.

plakát

Bruno (2009) 

Tentokrát Cohen neboduje tolik jako s Boratem, dokonce ani tolik jako s Alim-G. V předchozích filmech se totiž dařilo silnou humornou stránku podepřít nějakým tím více či méně nechutným fórem. Ale vždy šlo jen o doplněk, který film nijak nekazil a nesrážel u úroveň. Bohužel zde ubylo humoru a narostlo oplzlostí a nevkusností. Ty by možná fungovaly separátně, ale ne v takovém chumlu. Jakoby už Cohen nechtěl tolik bavit, ale hlavně provokovat. Film navíc nemá takový dramtický oblouk jako Borat, ale působí spíš jako sestřih uměle poslepovaných skečů. I když je zde pár dobrých momentů,. postrádá film tolik tref do černého jako Borat nebo Ali-G. Dal bych jen dvě hvězdičky, ale nedokážu Cohenovi upřít jeho herecké nasazení. Ten hraje svého Brüna s takovou umanutostí, až někdy pochybuji o jeho duševním zdraví. Někdy jako bych v jeho očích dokonce viěl záblesk šílenství a za takovéto sžití s postavou si Brüno o jednu hvězdu navíc zaslouží.

plakát

Brutální Nikita (1990) 

Tenhle film působí silně. Nechápu, jak se mohl někdo opovážit, sáhnout na tenhle kult a natočit tak strašně stupidní seriál, který připomíná spíš parodii než pokračování, a nesahá ničemu z filmu ani po kotníky. Podle mně je film stejně dobrý, jako Leon.

plakát

Budhistický Ladakh (1996) 

Jedná se o standartní dokumentární film. To co mu přidává hodnotu jsou zbáběry z budhistických oslav, které působí téměř exkluzivně. Jinak ve filmu není nic nevídaného.