Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 871)

plakát

Dumbo (1941) 

Tenhle film je geniální proto, že se na něj dá koukat dnes a bude se na něj možno dívat i z padesát let a pořád půjde o milý a příjemný zážitek.

plakát

Dům k pověšení (1988) 

Tenhle film je asi to nejlepší, co kdy Kusturica natočil. Film pojednává jen s malou trochou nadsázky o lidech s nimiž se bůh nedokázal dohodnout a odešel, cikánech. O tom jak žili v bývalé Jugoslávii a pravděpodobně i dnes. Není to tradičně šílený film, jaké Kusturica chrlí jeden za druhým, i když i zde jsou občas absurdní momenty. Myslím si, že se režisérovi podařilo cikánům přiblížit a vykreslit je opravdu takové, jací jsou, jak to mezi nimi chodí. Pokud si chcete najít k cikánům cestu, tak vám může tento film notně pomoci. Na konci jsem prostě cítil, že hlavní hrdina Perhan musí udělat, to co udělal a stejně tak je možné pochopit i ostatní postavy. Nebylo snadné tento film sledovat. V první půli jsem měl vlastně několikrát chuť ho vypnout, protože jsem se nudil. Ale ve druhé polovině filmu příběh graduje a drama nepustí až do konce. Dávám tedy 5 hvězdiček i přes to, že v první polovině bych dal tak 2.

plakát

Dům z písku a mlhy (2003) 

Nečekal jsem, že to bude tak dobrý film. Ben Kingsley je sice dobrý herec, ale rozhodně není zárukou kvality, v jeho tvorbě převažují spíše bezvýznamné béčka. Zajímavé je že již ztvárnil Inda, žida a teď araba. Třeba si příště střihne černocha, či asiata. Jennifer je výborná a stejně tak i všichni ostatní herci. Režisér neznámého jména rozhodně překvapil. Ale na 5 hvězdiček tomu něco málo chybí. Něco mi tu ale smrdí, Kde se vzala ta nominace za hudbu? Že by z lítosti? Nezaregistroval jsem jediný silnější hudební motiv. Takovými motivacemi akademie své ocenění v mých očích devalvuje. Je tam jen pár divácky vděčných smyčců. nic víc.

plakát

Duna (1984) 

Po druhém shlédnutí musím hodnocení navýšit. U filmu Duna je při jeho sledování prospěšné zapomenout, kdo ho točil, protože režisérovo ego, je zde otisknuto minimálně. Příběh je skvělý a řekl bych, že by film klidně unesli hodinu stopáže navíc a slušelo by mu to. Rychlý sled událostí komplikuje orientaci v příběhu a tak je pro plné docenění filmu buď mít povědomí o knize, nebo film shlédnout vícekrát, nejlépe obojí. Pokud se tak učiníte, pravděpodobně doceníte částečně naplněnou ambici režiséra, pojmout tak nejdednoduchý a rozsáhlý příběh na prostoru pouhých 130 minut. Krom toho má film parádní estetiku, silnou hudbu, kvalitní zvuky a velmi dobré obsazení. Nemyslím si, že je to pravděpodobné, ale Duně by velmi slušel nějaký podstatně delší režisérský sestřih. Pokud někdo tvrdí, že tento film je nudný, ať se raději podívá na Star Wars, protože Duna je jiná už z podstaty předlohy.

plakát

Dva mezci pro slečnu Sáru (1970) 

Film Dva mezci pro sestru Sáru má pár slušných scén (vyndávání šípu, útok na základnu) a zajímavé a vtipné momenty plynoucí z kontrastního herectví Clinta Eastwooda a Shirley MaccLaine. Ale i přes to, že po technické stránce působí film skvěle, jej považuji ze nejméně výrazný Eastwoodův přínos westernovému žánru. Přeci jen jediným skutečně nezapomenutelným aspektem filmu je hudba, ostatní se mi do měsíce nadobro vytratí z paměti.

plakát

Dva muži ve městě (1973) 

Film Dva muži ve městě je obzvlášť v závěru skutečně hodně působivým dílem, jehož poselství o krutosti výkonu nejvyššího trestu platí dodnes. Skvělé je charismatické a minimalistické herectví Jeana Gabina, který dokazuje že málo může být někdy hodně, ale výraznou postavu vytvořil i Michel Bouquet, jehož komisař je odpudivý skutečně kvalitně. Přesto mi však ve filmu vše úplně nesedlo. Podobně jako u jiných jinak dobrých francouzských filmů mi některé dialogové pasáže přijdou povrchní, nesouvislé a předvídatelné, přesto však se jedná o doporučeníhodný snímek.

plakát

Dvanáct (2007) 

Maximálně v 1% případů nejsou remaky filmů zybtečné. Film 12 rozhodně patří do této minority a obhajuje své právo na existenci. Vsazení děje do ruských reálií se vším všudy je tak zásadní změnou, že větší snad ani být nemůže. Film je totiž prodchnut ruským duchem a tak není jen fascinující krminálkou, ale i výpovědí o nátuře ruského člověka. Film tak skvěle funguje jako detektivka, jako drama a někdy také jako sociologická sonda. Ne vždycky mi sedne ruské hrerctví, ale zde jsem neměl s žádnou postavu nejmenší problém a tak jediné co filmu vytýkám je občasná přitaženost za vlasy, resp. malá věrohodnost, některých motivů a činů. Michalkov je prý silný přívrženec Putina, dílo by ale mělo být posuzováno nezávisle na svém autorovi a to se mi doufám podařilo.

plakát

Džinró (1999) 

Další ze zlatého fondu anime. Kdo by očekával nějaké akční sci-fi, či fantasy, bude asi zklamán. Toto anime stojí spíše na zajímavém, silném a při tom celkem jednoduchém příběhu, přičemž se dočkéme i momentu překvapení. Co se týče ostatních složek, které se na anime dají hodnotit, tak kresba i rozanimování jsou skvělé. Postavy obrněnců ze speciálních jednotek, jsou opravdu dílem geniálního kreslíře. K tomu je úžasný hudební doprovod. K 5* tomu ale přeci jen něco chybí, možná větší spád.

plakát

Džúbei a umění nindžucu (1993) 

Já si v anime dost libuji a tohle považuji za jednu z těch hodně vydařených. Děj je sice prostoduchý, ale líbí se mi animovaná brutalita a erotika. Moc a moc se mi teké líbilo všech 8 monster jimž musel Jubbei čelit. Určitě se jedná o jednu z nejzajímavějších a nejoriginálnějších anime.

plakát

Earth (2007) (TV film) 

Tahle vizuální pecka, přece není jen o krásných obrázcích. Je také o tom, co se s planetou děje. A musím říct, že na to jde vkusně. Podle mého nezáleží na tom, jestli je za globální oteplování vinno lidstvo, nebo ne. Tak jako tak se k naší planetě chováme jako prasata, a to není v pořádku. Čím víc dětí tenhle film uvidí, tím více jich o tom třeba může přemýšlet. Alespoň nějaký pokus. Pro mě byl film zážitkem, nejen kvůli vší té nádheře, ale také kvůli pro někoho možná až krutým scénám, kdy predátoři loví svou kořist. Všechny záběry jsou vizuálně vypiplány k naporsté dokonalosti. Brodící se opice, zpomalené záběry lovícího geparda, či žraloka... Požitek, jakých se jen tak nenabažím.