Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 871)

plakát

Zázraky vesmíru (2011) (seriál) 

Oproti předchozí sérii Wonders of solar system jsem uvítal především původní nápady, zejména v podobě destinací kam se Brian Cox vypravuje. Cox je naprosto skvělým průvodcem, jež umí o vesmíru vyprávět srozumitelně, jednoduše a přitom zajímavě a chvílemi téměř poeticky. Každý díl má skvělou gradaci, tím jak Cox popisuje jevy nejdříve nekonkrétně a obšírně a postupně přidává na věcnosti, názorných příkladech a skládá do hromady nečekané souvislosti, přičemž závěry bývají skvělé formulované, pro mě obohacující a krásné. Jestli je mezi průvodci dokumentárních filmů nějaký pomyslná nástupce Davidat Attenborougha, nechť je to tento profesor.

plakát

Nic nás nerozdělí (2012) 

Dávám plné hodnocení za to, že po shlédnutí tohoto filmu si opravdu umím představit, jak strašné musí být smeten masou vody, více opravdově to snad ani natočit nelze. Po režisérské stránce je film opravdu frajeřina, některé záběry, ať již samotná vlna, ale i z následného putování zdevastovanou pevninou mě občas nutily přemýšlet nad tím, že sleduji opravdu mimořádnou filmařinu. Tomuhle filmu se hodně vyčítá patos, ale já jej neviděl, Nic nás nerozdělí je totiž film o skutečném a dramatickém příběhu rodiny, která měla obrovské štěstí. Kdyby to byla fikce, pak bych tuto kritiku chápal, ale takhle není na místě, proč točit skutečnost depresivněji, než někdy je.

plakát

Země z ptačí perspektivy (2011) (seriál) 

Vždycky když už si myslím, že už mě moderní dokumenty nemohou ničím překvapit, přijde něco jako právě Earthflight, co mě svou krásou dojímá a vyráží mi dech. Detailní záběry ptáků v letu v obraze ostrém jako břitva, záběry pořízené kamerami umístěnými na ptácích, kongeniální hudební doprovod a jako bonus pro mě komentář Davida Tennanta. Přesto mám výhradu, jakožto sledovatel si nemohu nevšimnout, že některé nápady (krokodýli lovící pakoně, žraloci lovící tuleně... a pár dalších) jsou téměř zkopírovány z Planet Earth, Great nature Events apod. To se mi moc nelíbí, na druhou stranu toho nového, mimořádného a nádherného je v sérii tolik, že stejně musím dát plné hodnocení.

plakát

Traffic - Nadvláda gangů (2000) 

Je až neuvěřitelné z kolika odlišných pohledů na drogovou problematiku lze natočit ucelený a fungující film. Díky širokému rozsahu natočil Sorderbergh téměř až sociologickou sondu do světa distribuce a užívání drog, objektivně je zde popsána válka dealerů, práce policie, dopad na rodiny a dalo by se toho najít více. I přes tento masivní záběr je film přehledný a díky skvělým hercům a režii i záživný.

plakát

Memento (2000) 

Film stojící na geniálním námětu, a co potěší, jehož filmový potenciál je ve scénáři naplno využit. Skvělý důkaz toho, že když někdo umí, dokáže natočit strhující film i s minimem prostředků. Pro mě dodnes nejlepší Nolanův film.

plakát

Atentát (1964) 

Atentát je velice dobře, bezchybně a hlavně důstojně natočená pocta opravdovým hrdinům. Ke srovnání se vysloveně nabízí např. Valkýra a ta tomuto snímku nesahá ani po kotníky. Sequens byl bez pochyby naprostý profík, toto téma nepochybně zpracoval s velkým osobním nasazením, o to více je šokující, že se pak snížil k nejodpudivější normalizační prasárně majoru Zemanovi. Ale kvalita díla by asi měla být posuzována bez ohledu na autora a v tomto případě opravdu nelze jinak než uznat, že Atentát ani líp natočit nešel.

plakát

Ples příšer (2001) 

Ples příšer sice nemá kdovíjak mimořádný, ale rozhodně poutavý příběh. Při sledování, mimochodem úžasně natočených, posledních chvil odsouzeného skutečně mrazilo a pronikla ke mě i přes všechny cynické názory na toto téma obludnost tohoto aktu. Filmu ale dávám plné hodnocení hlavně kvůli hercům, protože výkony v hlavních i těch vedlejších rolích (Sean Combs, Mos Def), jsou velmi uvěřitelné a je radost je sledovat.

plakát

Mocné síly planety Země (2007) (seriál) 

Zpočátku se mi, jak je zde mnohdy zmiňováno, skutečně jevila tato série spíš jako zábavná, než informativní. Ale tenhle názor jsem od druhého dílu změnil, méně známých informací je zde neskutečné množství a forma jejich předkládání, názorné příklady, to už lépe zvládnout nejde. Dr. Iain Stewart má legační přízvuk, ale je tak nějak zvláštně charismatický a dokáže i prezentovat i geologická fakta tak, že mě mrzí že jsem se kdysi ve škole víc neučil.

plakát

Most přes řeku Kwai (1957) 

David Lean točil své velkofilmy tak aby byly potěchou pro oči, ale také svižně a záživně. Tyto vlastnosti jeho zásadní počiny neztratili ani po letech. Most přes řeku Kwai je prostě z mnoha důvodů místy vtipně sarkastický, stále úchvatný a strhující film, o nic horší než knižní předloha, při jehož sledování uteče tříhodinová stopáž jako nic.

plakát

Luther (2010) (seriál) 

Další perfektní počin BBC. V porovnání se Sherlockem je Luther trochu uvěřitelnější, ale zase ne úplně, a hlavně o dost potemněleješí. Víceméně dokonalý seriálový produkt, v němž občas zaskřípe násilné roubování hlavní zápletky na ty dílčí (obzvlášť ve 2. sérii), ale jedná se o tak dobrou podívanou, že se tím všechna případná negativa vyvažují. A třetí série je zatím nejlepší.